U engleskom jeziku biskvit kolači nose veoma neobičan naziv – sponge cake, sunđerasti kolač. Kako su biskviti poznati po vazdušastoj teksturi, otuda u ovom stranom jeziku i interesantan naziv. Sočni biskvit je osnova za voćne i čokoladne torte, ali je jedanko ukusan i sam po sebi. U našoj kuhinji se često koristi i kada se prave kremasti rolati. Mekano testo jednostavno se pravi i lako oblikuje, a ako dodate komadiće čokolade ili voće, ukus postaje još bolji. Na našem podneblju se od voća za pravljenje kolača najviše koriste višnje, koje poslasticama daju poseban i osvežavajući ukus, a glavnu reč će voditi upravo biskvit sa višnjama!
Biskvit – Jedna reč, mnoštvo značenja
Iako se u našem jeziku biskvitima opisuju kolači napravljeni od mekanog i vazdušastog testa, značenja u drugim evropskim zemljama su različite i koriste se za drugačije vrste peciva, pa čak i slanog. U Americi se naziv koristi za kolač u čijem se receptu ne koristi prašak za pecivo, već najviše jaja, a posebno čvrsto umućena belanca. Kao i kod nas, biskvit se pravi od jednostavnih osnovnih sastojaka – brašna, jaja i šećera. Američki biskvitni kolači često se premazuju kremastim nadevima ili voćnim sirupima.
Sa druge strane, biscuit u Kanadi i Irskoj označava slani ili slatki hrskavi kreker i keks, dok su Velika Britanija i Amerika poznate po slanom biskvitu napravljenom od mlaćenice i koji se konzumira kao slano pecivo za doručak. Verovali ili ne, u mnogim kuvarima se može naći podatak da su prvi biskviti bili poznati u prvim vekovima nove ere kao slani hleb. Prvi začin koji je dodat osnovnim sastojcima bio je đumbir, a taj recept je nastao u Francuskoj. U početku su ovi kolači bili hrskavi i slani, pravljeni od pšeničnog brašna ili mrvljenih žitarica, a u antičkom Rimu se služio uz biber i med.
Kako danas pravimo biskvit ili patišpanj?
Ovakva vrsta kolača idealna je za kombinovanje različitih sastojaka, a rezultat nikada ne može biti loš. Kako osnovni recept sadrži jednostavne sastojke, testu možete dodati sve što volite – komadiće čokolade ili kakao prah, sveže, zamrznuto ili kandirano voće, rum ili burbon, ekstrakt vanile ili cimet, orašasti plodovi ili sok od limuna i pomorandže!
Jedan od najukusnijih primera kolača je neodoljivi biskvit sa višnjama. Izdvojili smo za vas recept za mekano testo, a sve ostalo je na vama.
Vazdušasto testo od nekoliko sastojaka
Za vazdušasti kolač biće vam potrebno svega nekoliko sastojaka:
- 5 jaja
- 5 kašika mekog brašna
- 5 kašika šećera
- 1 kesica praška za pecivo
Odvojite žumanca od belanaca, a zatim belanca umutite u čvrst sneg. Tek kada smesa postane gusta postepeno dodajte žumanca sve vreme mešajući. Potom dodajte šećer i kesicu praška za pecivo, nakon što sjedinite sve sastojke, dodajte brašno i mešajte varjačom laganim pokretima. Pleh premažite uljem ili sa malo masti, prelijte testo u pleh i pecite između 15 i 20 minuta na 180 stepeni. Da biste znali kada je patišpanj gotov, poslužite se starim i proverenim trikom – proverite pomoću čačkalice da li je testo dovoljno pečeni.
Sada ste spremni da napravite i biskvit sa višnjama!
Biskvit sa višnjama: Recept za brze i ukusne kolače
Kolač sa višnjama pravile su još naše bake, pa i njihove bake, čije recepte još uvek čuvamo. Osim što se brzo pravi, ukus će nadmašiti sva očekivanja. Kombinacija mekanog i slatkog testa i osvežavajućih višnji pokazaće vam da su najukusniji kolači veoma jednostavni za pravljenje. Za dobro poslasticu ne morate biti vešti poslastičar niti znati sve tajne kulinarstva, dovoljno je da ih pravite sa ljubavlju i strpljenjem.
Potrebno vam je:
- 300g brašna
- 100ml jogurta
- 5 jaja
- 300g šećera
- 150ml ulja
- 30g griza
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilinog šećera
- Višnje
Jaja mutite mikserom dok ne postanu penasta, a zatim dodajte šećer pomešan sa vanilinim šećerom i mutite sve dok se šećer potpuno ne rastopi. Postepeno dodajte jogurt i ulje sve vreme mešajući. Nakon što smanjite brzinu miksera dodajte brašno i na kraju prašak za pecivo. Mešajte sve dok smesa ne postane glatka i bez grudvica.
Otkrićemo vam tajnu kako da pripremite višnje! Oljuštite ih od koštica i ocedite višak tečnosti, a zatim uvaljajte u griz. Tako pripremljene višnje rasporedite po plehu i testu po želji. Možete ih sastim utisnuti u sredinu kolača ili ih ostaviti na vrhu. Pecite kolač na 180 stepeni oko 30 minuta.
Kada se ohladi, isecite na kocke i pospite šećerom u prahu!
Sočni biskvit sa višnjama i kakaom
Ukoliko volite čokoladu i kakao, nemojte oklevati da ih dodate vašem biskvitu. Ovi sastojci će kolaču dati bogatiji i kremastiji ukus, koji će se svakome dopasti. Sreća je u slatkim zalogajima i malo više čokolade!
Šta vam je potrebno od sastojaka?
- 250g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 350g šećera
- 70g kakao praha
- 1 kesica vanilinog šećera
- ¼ kašičice sode bikarbone
- 250ml hladnog mleka
- 120ml ulja
- 2 jaja
- 250ml soka od višanja
- Višnje
U dubljoj posudi sjedinite suve sastojke, a zatim dodajte hladno mleko i umutite smesu mikserom. Postepeno dodajte ulje i jaja sve vreme mešajući. Kada se svi sastojci sjedine, promešajte smesu nekoliko puta varjačom. Pleh podmažite maslacem i pospite brašnom, a zatim pecite biskvit 30 minuta na 200 stepeni.
Kada se kolač prohladi izbockajte čačkalicom sitne rupe po celom kolaču i prelijte ga sokom od višnje. Da bi kolač bio još ukusniji, predlažemo i čokoladnu glazuru!
Kremastu glazuru napravite tako što ćete na tihoj vatri pomešati slatku pavlaku sa čokoladom dok se ne istopi, a zatim dodati višnje. Dobro promešajte i ostavite da se rashladi na sobnoj temperaturi do 15 minuta. Prelijte preko kolača i ostavite u frižideru 60 minuta. Nakon toga, vaš biskvit sa višnjama je spreman za degutaciju!
Šta se krije u slatkoj ponudi Gordi biskvita?
Gordi je poznat na domaćem i međunarodnom tržištu po sočnim mekanim biskvitima. Naš zaštitni znak je kuglof, koji dolazi u dva ukusa – voćni i mramorni. U voćni kuglof smo dodali suvo grožđe, a u mramorni kuglof kakao prah. Trudimo se da upoznamo naše sladokusce, te samo i za najmlađe pripremili ukusne mini zalogaje – mini kuglofe!
Dodali smo u našu ponudu i biskvit preliven čokoladom i posut hrskavim drobljenim kikirikijem, kao i njegovu drugačiju slatku varijantu, fini biskvit posut kristal šećerom. Probajte Sussuro Čoko i Sussuro!
Pošaljite nam vaš recept za ukusan biskvit!