fbpx

Nekoliko koraka do ukusnih biskvita

biskviti

Ima li išta lepše od hrskavih biskvita za užinu? Važno je znati da biskviti imaju veoma dugu istoriju i tradiciju. Biskvit, potiče od francuske reči bescuit i doslovno provedeno znači „dva puta kuvati“ i spada u red prehrambenih proizvoda iz pekarskog opusa i po svojim karakteristikama najsličniji je keksu.

U najopštijem smislu biskvit se definiše kao fini pekarski proizvod, a osnovni sastojci su jaja, pšenično ili ovseno brašno sa dodatkom masti ili putera, šećera ili meda. Pored zaslađenih biskvita, tu je i slana verzija sa dodatkom maslinki, belog luka ili sira.

 

Kako i kada su nastali prvi biskviti?

Od davnina ljudi su imali potrebu za hranljivim, lako svarljivim obrokom sa dužim rokom trajanja, a upravo su biskviti idealan obrok sa znatno dužim rokom upotrebe. Nekada je teško bilo napraviti razliku između hleba, kolača ili biskvita. Nastajali su od mešanja brašna sa medom ili šećerom, da bi se kasnije recept razvio i menjao, pa su u osnovne sastojke uvršćeni i jaja, mleko, mast, kasnije puter. Biskvit je proizvod prepoznatljiv po svom  dvostrukom pečenju. Prve verzije biskvita nisu podsećale na današnje. Tada su biskviti bili  nezaslađeni, veoma tvrdi i suvi. Pekli su se u pećima za hleb, kao hrana za siromašniji stalež Egipta i Starog Rima. Jedan od prvih začinjenih biskvita je sa đumbirom i prodavali su se u apotekama manastira. U VII veku nove ere u persijskom carstu vrsni kuvari pravili su biskvite posebne voćne arome.

Zanimljivo je da je još u starom Rimu postojao biskvit, pod nazivom Buccellum. U spisima iz tog doba postoji recept za biskvite, u prvobitnom obliku nastajao je od pšeničnog brašna, potom se smesa razvijala, sušila, zatim sekla na delove i pekla dok ne postigne hrskavost, a servirali su se po tradicionalnom rimskom receptu sa biberom i medom. Čudna kombinacija, ali zašto ne probati i u savremene verzije i recepture ubaciti baš tu eksplozivnu kombinaciju ukusa?

Nekada su u Švajcarskoj ljudi na različite načine nastojali da proizvedu hranu, pa su tako pravili smesu od izmrvljenih žitarica, ponekad bi dodali med, a potom sve to pekli dobijajući ravan i tanak kolač, najsličniji današnjem biskvitu. Ako se pitate ko je najpoznatiji po upotrebi biskvita, to je Velika Britanija sa dugom tradicijom konzumiranja biskvita uz čaj. Pored hranljivih sastojaka i lake svarljivosti, nekada su i lekari smatrali da je za očuvanje zdravlja probavnog sistema bilo korisno grickati biskvite od ovsenog brašna sa dodatkom raznovrsnog voća ili semenki.

 

Koje vrste biskvita postoje?

Raznovrsnost biskvita je ono što ih zaista čini posebnim. Pored domaćih biskvita, tradicionalne kombinacije sastojaka – jaja, brašna i šećera, tu su i ukusni američki biskviti, masni biskviti, biskviti koji služe kao podloge za tortu, tzv. biskvit torte, ali i zdravi biskviti za bebe.

Savet pedijatra je da se bebama kojima niču prvi zubići daju zdravi biskviti kako bi ih grickali. Fini i mekani američki biskviti su apsolutni favorit, ističu se po svojoj mekanoj i penastoj teksturi. Svaki biskvit pored osnovne baze dodatno se može oplemeniti aromom, kao što je vanilin šećer, narendana korica limuna ili neizostavni cimet.

 

Recept za hrskave i ukusne biskvite

Sam napredak tehnologije, koji se primarno vezuje za XIX vek, doveo je do potpune promene i pojednostavljenja procesa pravljenja peciva, kolača, biskvita, pružajući pekarima i kulinarima mogućnost i slobodu da ekperimentišu i stvaraju nove vrste i ukuse.

Biskviti ili biskvitni kolači nastaju od biskvitne mase, koja se od ostalih smesa razlikuje po visokom sadržaju jaja, čak 2/3 je njihov minimalan udeo, a pored njih tu je i brašno, šećer, voda, mast i sredstvo za podizanje testa koja stvara neophodnu biskvitnu penu kako bi dobili na hrskavosti. Vrsne domaćice znaju da je najbolje za biskvite koristiti poluoštro ili glatko brašno, može se dodatni med ili sušeno voće uz to. Proces izrade mase za biskvite najčešće traje od 20 do 50 minuta, potrebno je da se u prvoj fazi odvoje jaja i šećer i zajedno ih umute u penu, potom se dodaju brašno i sredstvo za podizanje testa.

Kada se dobije fina biskvitna masa, ona se izliva u željene kalupe, peče na odgovarajućoj temperaturi, hladi i pakuje u odgovarajuće pakovanje pogodono za dalji transport i čuvanje do krajnjeg konzumenta, ukoliko je reč o proizvodnji biskvita za dalje prometovanje ,mimo kućne upotrebe.

Otkrićem sode bikarbone, koja se često i danas dodaje raznim vrstama hleba, peciva i kolača, tokom 40-tih godina  XIX veka, ali i neizostavnog praška za pecivo, stvoreni su novi načini za pravljenje testa za peciva i kolače. Pekari i vrsni majstori oduvek su bili cenjeni i poštovani, u mnogim zemljama tradicija pravljenja kolača i biskvita je neprocenjiva.

Biskviti danas najčešće imaju manji oblik, tanki su i ponekad se između dva biskvita nalazi fini fil od vanile, čokolade ili ukusa po želji i oni se nazivaju sendvič biskviti. Uopšteno biskviti mogu biti punjeni, preliveni, delimično preliveni ili ukrašeni voćem, bademima, kikirikijem i slično.

Ono po čemu su biskviti prepoznatljivi, pored svog prijatnog slatkog i sočnog ukusa, jeste njihova dugotrajnost i mogućnost konzumiranja u gotovo svim prilikama.

Razvoj postupka proizvodnje pekarskih proizvoda, a i samih biskita doveo je do potpunog usavršavanja ukusa. Biskviti su laki za skladištenje, transport i zahvaljujući dizajnu pakovanja vrlo jednostavni za izlaganje.

 

Gordi porodica biskvita

Da li ste znali da uz najkvalitetnije sastojke, najsavremenije metode i procese izrade slatkih proizvoda, Gordi tim ima priliku da svoje znanje usavrši na prestižnim kulinarskim kursevima u Belgiji? Osnovni cilj pored usavršavanja jeste i sticanje naprednih znanja o čokoladi, kao važnoj sirovini u procesu izrade kolača i biskvita, ali i njenoj upotrebi u nastanku Gordi poslastica. Sve ovo vodi ispunjenju našeg cilja da kroz kontinuirano unapređenje ponude razvijamo nove recepte, ukuse i uvek ponudimo nešto jedinstveno vernim ljubiteljima Gordi poslastica.

Gordi masni biskviti u koje se ubrajaju komisbrot mramorni, fini biskvit sa dodatkom kakao praha, komisbrot voćni sa neodoljivim ukusom suvog grožđa, mini kuglof, idealne kombinacije narandže i komadića čokolade, sussuro čoko, fini biskvit preliven čokoladom i posut drobljenim kikirikijem i običan tradicionalni sussuro posut kristal šećerom.

Velika pažnja posvećuje se konstantnom unapređenju kvaliteta, inovacijama, ali i očuvanju tradicionalne recepture po kojoj su Gordi slatki delikatesi priznati i prepoznati na srpskom tržištu.

Vešte ruke Gordi majstora, njihovo umeće i posvećenost, prave poslastice vrhunskog kvaliteta i nadaleko poznatog ukusa kome se teško može odoleti. Bilo da ih kupujete za poklon, slavsko posluženje, prazničnu trpezu ili užinu na poslu ili školi uvek ćete imati kvalitetan obrok.

Iza savršenog ukusa Gordi biskvita stoji mnogo pažnje, ljubavi, usavršavanja recepture i bogatstva sastojaka. Najlepšu priču o biskvitima, kao i tajni njihovog uspeha, ispričaće vam raznovrsna i maštovita ponuda Gordi masnih biskvita. Slasna Gordi remek dela biće sastavni deo vaših najlepših momenata, bilo da imate povod da nekoga iznenadite ili jednostavno priuštite sebi vrhunski užitak uz prvu jutarnju kafu. Neka svaki dan bude u znaku najslađe Gordi ponude.

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci

Close Menu