Čokolada – jedna od najpoznatijih poslastica na svetu, ali i mnogo više od toga. Jedan je od najomiljenijih slatkiša na svetu i glavna zvezda brojnih recepata. Iako predstavlja savršenu poslasticu sama po sebi, kolači i torte dobijaju poseban ukus zahvaljujući različitim vrstama čokolade. Za vas smo izdvojili nekoliko jednostavnih i sjajnih recepata iz čokoladnog carstva. Saznajte kako se prave brzi čokoladni kolači!
Da li ste se nekada zapitali gde je nastao vaš omiljeni dezert?
Prestonica kakao praha i čokolade je Meksiko, a prvi trgovci kakaom bili su Maje i Asteci. Zanimljivo je da su Asteci kakao pili nezaslađen ili obogaćen začinima i aromom ljute papričice, a tek su Evropljani kakao mešali sa šećerom za slađi ukus. Kakao i čokoladni dezerti čine danas u Meksiku poseban deo tradicije i kulture, a posetioci mogu čak probati toplu čokoladu u drvenom obliku sa začinima i ljutom papričicom kako su je pravile Maje.
Nekoliko zanimljivosti o “hrani bogova”
Brzi čokoladni kolači biće vam još ukusniji kada čujete da se kakao prah iz kojeg nastaje čokolada dobija iz mahune sa drveta poznatog kao “hrana bogova”, što objašnjava neodoljiv ukus čokolade. Osim toga, kakao se ubraja među izuzetno hranljive namirnice bogate magnezijumom.
Verovali ili ne, XIX vek je bio vek čokolade na tlu Evrope. Prva čokoladica je napravljena u Engleskoj, a prve mlečne čokolade i čokolade sa lešnikom napravljene su u Švajcarskoj, zemlji koja važi za mesto gde se proizvode najbolje čokolade na svetu. Danas postoji više od 600 različitih ukusa čokolade, a vaš omiljeni možete iskoristiti za dezert ili recepte, koji slede u nastavku bloga. Brzi čokoladni kolači postaće vaš omiljeni dezert.
Čokoladni kolači i torte: Jednostavni čokoladni kolači recepti
U svetu poslastičarstva su čokoladni kolači i torte bezvremeni dezerti. Vrlo su laki za pripremu, interesantni za eksperimentisanje i svima omiljeni. Jednom rečju – nenadmašni! Osim toga, brze čokoladne kolače, kao i čokoladne kolače i torte pravile su naše bake i njihove majke, zbog čega čine veoma poseban deo naše kuhinje i starih kuvara. Često se setimo da se u bakinoj svesci sa receptima ili bakinom kuvaru, koji je ona nasledila od svoje porodice, nalaze zapisani i sačuvani recepti za najukusnije kolače. Inspirisani njima, izdvojili smo za vas nekoliko ideja kako da napravite izuzetan dezert, koji će osvojiti mnoštvo simpatija!
Da li i vi čuvate neki stari kuvar?
Neodoljiva kombinacija: Čokoladni kolači sa voćem
Ko može odoleti komabinaciji čokolade i voća?! Veliki broj sladokusaca uživa u čokoladnim kolačima i tortama, ali veliki broj ljubitelja slatkiša uživa i u njihovoj pripremi. Kada je reč o čokoladnim kolačima sa voćem, možete spojiti omiljenu vrstu čokolade i omiljeno voće. Bela i mlečna čokolada se odlično slažu sa jagodama i malinama, dok crna čokolada odlično naglašava ukus pomorandže. Uvek možete dodati šaku koštunjavog voća i za tren oka ćete dobiti izuzetnu poslasticu. Ne morate se tu zaustaviti, jer u kolač možete dodati nekoliko vrsta voća, bilo da je sveže ili zaleđeno.
Kakao i višnje
Za ove brze čokolane kolače će vam biti potrebna čaša od 2dl:
- 3 čaše brašna
- 3 čaše jogurta
- 2 čašće šećera
- 1 čaša ulja
- 3 kašike kakao praha
- 2 kašičice sode bikarbone
Za fil:
- 4 dl mleka
- 4 kašike šećera
- 1 kesica pudinga od čokolade
- 250g višanja
- 5 kašika višnjevače (opciono)
Sastojke za biskvit pomešajte u jednoj činiji i laganim pokretima mutite mikserom nekoliko minuta. Smesu odmah sipajte u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni. Kada se testo ispeče i ohladi, horizontalno ga isecite na dva dela. Dok se kolač hladi, pripremite fil: puding od čokolade skuvajte sa 4 dl mleka, a zatim donju koru premažite prohlađenim pudingom i dodajte višnje, koje prethodno možete preliti višnjevačom za sočniji ukus.
Koru sa filom prekrijte gornjom korom i dekorišite po svom ukusu – to može biti šlag ili čokoladna glazura. Umesto višanja možete koristiti i maline, a ukoliko se odlučite za zamrznute višnje i maline, kolač neće biti ništa manje sočan!
Crna čokolada i suvo grožđe
Suvo voće je bogato nutritivnim svojstvima, a crna čokolada naglašava njegovu prepoznatljivu aromu. Za ove čokoladne kolače sa voćem biće vam neophodno:
- 60g brašna
- 125g crne čokolade
- 90g putera
- 2 jaja
- 250g šećera
- 60g seckanih oraha
- 90g suvog grožđa
Najpre penasto umutite mikserom jaja i šećer, a crnu čokoladu istopite na pari sa maslacem sve dok smesa ne postane ujednačena. Suve sastojke – brašno, suvo grožđe i orahe pomešajte sa crnom čokoladom i dodajte umućeni šećer sa jajima. Testo sipajte u podmazan pleh i pecite 40 minuta na 160 stepeni.
Kako bi kolač bio ukusniji, istopite crnu čokoladu sa šećerom i umućenim jajem, prelijte kolač i vratite u rernu na još 15 minuta.
Kako da napravite čokoladni preliv za kolače?
Čokoladna glazura za kolače predstavljaju najfiniji deo brzih čokoladnih kolača. Glazura će vaš kolač učiniti slanim, dekorativnim i neodoljivim. Od savršenog preliva vas deli svega nekoliko koraka!
Jedan od saveta za najbolju čokoladnu glazuru je da se iseckana crna čokolada pomeša sa slatkom pavlakom i zagreva na manjoj temperaturi sve dok se čokolada ne rastopi. Drugi način za savršenu čokoladnu glazuru za kolače je da se čokolada za kuvanje prelije zagrejanim mlekom i meša plastičnom kašikom sve dok se potpuno ne rastopi. Često se crna čokolada rastopi uz nekoliko kašika ulja, maslacem, vodom ili šećerom. Možete probati još jedan način – u gotovu glazuru dodajte jedno jaje i smesu umutite mikserom.
Ukoliko nemate crnu čokoladu, čokoladni preliv za kolače možete napraviti sa kakao prahom. Na laganoj vatri pomešajte kakao prah, mleko, ulje i šećer sve dok se sastojci ne sjedine. Za koju god opciju da se odlučite, vaši brzi čokoladni kolači biće ukusniji sa glazurom.
Omiljeni: Sitni čokoladni kolači
Kada su u pitanju brzi čokoladni kolači, teško je zamisliti da se na tanjiru ne nađu čokoladni sitni kolači. Prisutni su na slavskoj trpezi i često su na meti radoznalih dečijih prstiju. Na listi sitnih čokoladnih kolača uvek se nalaze bajadere, kolači koji odgovaraju svakoj prilici. Veliki broj ideja za brze čokoladne kolače, a posebno sitne kolače, možete pronaći na internetu ili ih sami osmisliti kombinujući omiljene sastojke. Na primer, ukoliko ste ljubitelj kafe, možete napraviti sitne kolače od mlevenog keksa i šoljice kuvane kafe.
Takođe, umesto kafe možete koristiti kokos, mleveni lešnik, orah ili badem. Dodajte smesi malo ruma ili sok od limuna ili pomorandže kako biste naglasili aromu vaših kolača. Ukoliko ste ljubitelj čokolade, Gordi sitni čokoladni kolači će osvojiti vaše nepce nakon prvog zalogaja. Naš rinfuzni program čine pažljivo odabrana peciva ukrašena ili prelivena čokoladom. Za bolji ukus kombinovali smo čokoladu sa finim voćnim filom od kajsije, kokosom i komadićima drobljenog kikirikija. Na vama je da izaberete!
Koji su vaši omiljeni brzi čokoladni kolači? Pišite nam!