Dodatak bez kojeg se na šoljicu toplog čaja ni ne pomišlja jesu biskviti, a posebno čajni keksići. Koliko su omiljeni deo ovog rituala najbolje govori činjenica da svaka zemlja ima drugačiji recept, ali su ovi keksići u svakoj veoma popularan slatkiš. U Engleskoj se uz popodnevni čaj služi sladak hleb sa sušenim voćem, Americi kolačići različitih ukusa, Švedskoj okrugli pšenični hleb napravljen od mleka i šećera, dok se u Australiji i Indiji više služi patišpanj.
Na našim prostorima su čajni keksići recept naših baka i njihovih baka. Keks, koji je lako napraviti, još lakše pojesti i onaj zbog kojeg zamiriše cela kuća. Pored pregršt najsavremenijih recepata, kombinacija ukusa, veština poslastičara i umetnosti dekoracije, ovaj slatkiš je postao deo tradicije. Dobra vest je da ga možete napraviti na sto načina!
Omiljena poslastica mnogim sladokuscima
Određeni mirisi nas lako vraćaju u detinjstvo i vraćaju nam najdraže uspomene kada smo kao deca trčali oko kuhinjskog stola, sakrivali se ispod bakine kecelje i uzimali kolače iz kuhinje kada niko nije gledao. Za čajne keksiće se kaže da su starinska poslastica. Mnoge generacije su odrasle na jednostavim, hrskavim i ukusnim keksima, koji se rado prave i danas. Naše majke su recepte za najbolje kolače nasledile od svojih majki, a posle njih na red dolazimo mi. Tako se na pravi način čuva tradicija domaćih kolača.
Setite se koliko su Vas samo majke, tetke, ujne, sestre i bake učile da mesite hrskavo testo i dopuštale Vam da sami izaberete oblik ili ga sami modelujete. O kombinacijama ukusama ne moramo ni da govorimo, svako je mogao da doda svoje omiljene sastojke u mekano testo. Ovi kolačići mogu da razoružaju i one najizbirljivije sladokusce.
Kako se prave najbolji čajni keksići?
Recepti za čajne keksiće su sasvim jednostavni. Osnovu za kolačiće čini prhko, hrskavo testo koje se topi u ustima. Najčešće se testo dobija mešanjem jaja, šećera, brašna, margarina i praška za pecivo sa drugim slatkim sastojcima poput komadića čokolade, bombonama, suvim i svežim voćem, vanilom, kakaom, rumom, cimetom, kokosom ili orašastim plodovima. Čajni keksići se mogu napraviti na sto načina, a sve što Vam je potrebno su želja i mašta!
Tradicionalni bakini recepti za keksiće nisu mogli da prođu bez kašike masti, koja ih čini još ukusnijim tako da su se već na prvi zalogaj otapali u ustima. Danas se mast ređe dodaje u smesu i koriste se margarin ili puter. Za još slađi ukus u mnoge recepte se dodaje vanilin šećer ili kokosov šećer.
Suve sastojke treba pomešati u posebnoj posudi i dodati im svoj tajni sastojak – ukus koji najviše volite. Ideje su neiscrpne, jer uvek možete dodati ono što imate u kuhinji. Komadiće čokolade, kokos, orahe, lešnik, bombone ili drugo po želji. Potom u smesu treba dodati razmućeno jaje i margarin. Mnogima je omiljeni deo mešanje testa rukama sve dok se ne dobije glatko testo. Kada tekstura bude odgovarajuća, testo za čajne keksiće treba da odstoji između 30 i 40 minuta. Nakon toga sledi najzabavniji deo – razvlačenje testa i pravljenje oblika modlicama! Čajni keksići se najbolje slažu sa toplim napitkom i biće još ukusniji kada odstoje nekoliko dana.
Igrajte se sa ukusima
Ne može se reći da postoji samo jedan provereni ili najbolji recept za ovu poslasticu. Naprotiv, čajni keksići se mogu napraviti prema Vašim maštarijama. Sa kombinacijom sastojaka se možete igrati i biti sigurni da će Vaši kolači biti ukusni. Ne morate biti vešti poslastičar kako biste mogli da napravite najukusnije keksiće, još je bolje kada su keksići domaći. Izdvojili smo za Vas nekoliko neobičnih kombinacija ukusa:
Čajni keksići sa cimetom
Cimet se rado koristi u mnogim receptima. Pored neodoljivog mirisa, cimet svakom kolaču daje poseban ukus. Dovoljno je da u smesu za testo pored jaja, brašna, maslaca, šećera, praška za pecivo dodate vanilin šećer i jednu do dve kašičice cimeta. Ukoliko ste ljubitelj cimeta, možete ga kombinovati i sa muskatnim oraščićem.
Ispečene keksiće možete dekorsati po želji ili ih možete posuti kombinacijom šećera i cimeta. Naravno, oni koji vode računa o svom izgledu beli šećer uvek mogu zameniti stevijom ili kokosovim šećerom, kao i brašno.
Čajni keksići sa kokosom
Kokos je omiljeni sastojak mnogih poslastica. Kada se kombinuje sa čokoladom ili belim kremovima ničije nepce ne ostaje ravnodušno. Kokos sada možete kombinovati sa Vašim čajnim keksićima. Postupak za smesu je uvek isti, pomešajte suve sastojke – brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo i promešajte. Potom, smesi dodajte razmućena jaja, margarin i 100 grama kokosa. Vaša kuhinja će neverovatno mirisati, a poznato je da su deci čajni keksići sa kokosom jedan od omiljenih dezerta.
Zabava za celu porodicu
Istina, pravljenje kolača predstavlja zabavu za celu porodicu. U pravljenje čajnih keksića uvek možete uključiti i Vaše mališane. Ukoliko Vam ponestane ideja za neki novi ukus, oblik ili dekoraciju, dečija mašta će Vam doći kao sjajno rešenje. Poznato je da deca vole da gledaju šta njihove majke i bake prave u kuhinji i često insistiraju da i sami pomognu.
Kako je smesa za keksiće mekana i glatka, deci neće biti teško da na brašnjavoj površini razvuku testo i keksiće oblikuju modlama. Srećom, danas se na svakom koraku može pronaći bezbroj modlica za kolače, koje će Vašim najmlađima biti posebno zanimljiva.
Deci su omiljeni čajni keksići sa čokoladom i čajni keksići sa orasima, a ne smemo zaboraviti ni kako se prave starinski čajni keksići.
Čajni keksići sa čokoladom najbolje idu uz čaj, toplu čokoladu i čašu mleka. U smesu možete ubaciti komadiće čokolade, čokoladni krem ili rendanu čokoladu. Komadiće čokolade možete dodati i u recept za čajne keksiće sa orasima. Pored 100 grama oraha u testo dodajte kašiku kakaa ili čokoladu po izboru.
Kada je reč o čuvenom starinskom receptu za čajne keksiće, mnogima je ostao omiljena poslastica. Testo se pravi od brašna, putera, ekstrakta od vanile, šećera u prahu i mlevenih oraha. Za pravljenje keksića biće Vam potrebno svega 15 minuta i vrlo brzo će zamirisati u Vašoj kuhinji.
Gde se kriju domaći čajni keksići?
Dobra vest za sve ljubitelje čajnih keksića koji nisu vešti u kuhinje jeste da Gordi.rs u svojoj raznovrsnoj ponudi poslastica ima i domaće keksiće. Naša čajna i punjena peciva godinama unazad imaju posebno mesto na trpezarijskim stolovima mnogih porodica. Bilo da volite punjeno čajno pecivo sa krem filom, nadevom od kajsije, posuto drobljenim kikirikijem ili sa šećerom u prahu, Gordi peciva su posebna po svojoj hrskavosti, svežini i neodoljivom ukusu.
Pišite nam kako glasi Vaš omiljeni recept za čajne keksiće!