Čaj je pored vode piće koje se najviše konzumira u celom svetu. Smatra se da postoji više od 1.500 vrsta čajeva, a u nekim zemljama je toliko popularan da je proglašen njihovim nacionalnim pićem. Kada govorimo o ovom napitku, gotovo je nemoguće zamisliti šolju toplog čaja bez nečeg ukusnog i slatkog – bez hrskavih čajnih poslastica. Čajni kolači su najlepši dodatak čaju i svaki gutljaj čine slađim. Hrskava tekstura kolačića čini da se pri svakom zalogaju tope u ustima i dodatno istaknu aromu vašeg omiljenog čaja. U Velikoj Britaniji je čak nezamislivo da uživate u čajanci bez čajnog peciva!
Ukoliko ste ljubitelj čaja, sigurno uživate u njegovom ukusu tokom cele godine. Tokom hladnih zimskih dana ne postoji bolji način da se ugrejete i oraspoložite nego da skuvate šolju ovog aromatičnog napitka. Iz Sjedinjenih Američkih Država je do nas došla i letnja verzija – ledeni čaj, koji se tokom proleća i leta rado konzumira. Čajni kolači su njihov obavezan pratilac, jer ništa ne može da izmami osmeh brže od slatkih poslastica!
Budite iskreni sa nama, koliko ste puta pomislili kako bi vam prijalo nekoliko slatkih zalogaja uz šolju čaja? Izdvojili smo za vas čajne kolače, jer je za njihovu pripremu potrebno svega nekoliko minuta, a uživaćete u finom ukusu keksa.
Čajni kolutići: Recept za hrskavi kolač
Ukoliko imate želju za nečim slatkim, ukusne kolače možete napraviti u svojoj kuhinji. Kada je recept jednostavan, nemojte se ustručavati da dodate sastojke po vašem ukusu, jer upravo zahvaljujući kreativnosti nastaju najbolji recepti. Kuhinja je mesto gde nema grešaka, već samo zabave i eksperimentisanja. Napravite čajne kolače po vašem ukusu, a mi smo izdvojili nekoliko ukusnih predloga koji vam mogu biti inspiracija.
Radujemo se da čujemo vaše recepte!
Domaći čajni kolutići
Za pripremu će vam biti potrebni sledeći sastojci:
- 500g brašna
- 3 jaja
- ½ kesice praška za pecivo
- 250g šećera
- 150g margarina
- Za osvežavajući ukus: Rendana kora limuna ili pomorandže
U činiju sa brašnom najpre dodajte usitnjen margarin, a zatim i ostale sastojke. Mesite sve dok ne dobijete glatko testo. Prekrijte ga prijanjajućom folijom i ostavite najduže 10 minuta u frižideru ili zamrzivaču. Nakon toga, oklagijom razvucite testo na željenu debljinu i sada sledi najlepši deo – oblikovanje kolača!
Koristite kalup po izboru, a naš izbor će ovoga puta biti okrugli kalup pomoću kojeg oblikujemo kolutić, dok za rupu u sredini testa koristimo manji okrugli kalup ili modlu u obliku srca, zvezde i cveta. Kolače ređajte na pleh prekriven papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni 15 minuta.
Ako kolače na kraju pospete prah šećerom, ukus će biti još bolji!
Čajni kolači sa kokosom
U svetu se najviše konzumira crni čaj i dok neko uživa u njegovom intenzivnom ukusu, poznato je da se dodaje mleko ili med kako bi se jaka aroma crnog čaja ublažila i zasladila. Ako uživate u ovoj vrsti čaja, zašto se ne biste zasladili čajnim kolačima sa kokosom?
Ovi kolutići poznati su još i kao kolači čupavci od čajnih kolutića. Ljubitelji čokolade i kokosa uživaće u svakom zalogaju!
Biće vam potrebno:
- Pakovanje čajnih kolutića ili domaći čajni keks
- 200g čokolade za kuvanje
- 200g kokosovog brašna
- 25g margarina
- Šolja mleka
- 4 kašike šećera
Ostavite mleko da se kuva na tihoj vatri, a potom dodajte čokoladu iseckanu na komadiće, šećer i margarin. Mešajte sve dok smesa ne provri, skinite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Čajne kolače pažljivo prelijte čokoladnim prelivom, a zatim pospite kokosovim brašnom. Ako volite mekani keks, ostavite čajne kolutiće duže u čokoladi.
Pronašli smo jednostavnu i ukusnu ideju i za ljubitelje čokoladnog krema. Na čajni kolutić namažite čokoladni krem i spojite sa drugim kolutićem, a zatim ih pažljivo natopite ohlađenom domaćom kafom i uvaljajte u kokosovo brašno. Prijatno!
Čajni kolači sa čokoladom
Poznato je da dobre navike ne treba menjati, baš kao ni proverene recepte. Čajni keksići sa čokoladom su bezvremeni klasik i kolač omiljen svim generacijama. Za samo 15 minuta će vašu kuhinju ispuniti miris keksa i čokolade!
Za kolačiće sa čokoladom će vam biti neophodno:
- 600g brašna
- 250g margarina
- 200g šećera
- 3 jaja
- 300g usitnjene čokolade
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kesica praška za pecivo
Margarin, šećer i vanilin šećer dobro umutite i dodajte jedno po jedno jaje neprekidno muteći. Postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo, komadiće čokolade i sjedinite u glatku smesu. Prekrijte posudu i ostavite testo da odstoji 60 minuta. Nakon toga, od testa oblikujte loptice u veličini kojoj želite i ređite ih na pleh prekriven papirom za pečenje. Blago ih pritisnite i pecite na 180 stepeni 15 minuta ili dok ne porumene.
Kolači sa čajnim kolutićima i džemom: Posno i ukusno!
Tokom posta se možete zasladiti posnim čajnim kolačima. Prilikom pravljenja koristite posni margarin, a za ovaj recept možete koristiti i kupljene posne čajne kolutiće. Izaberite vaš omiljeni pekmez, kojim ćete spojiti dva kolača. Tako spojene kolače umačite u gazirani sok ili sok od pomorandže, a zatim uvaljajte u kokosovo brašno.
Uživaćete u svakom zalogaju!
U susret praznicima: Božićni čajni kolači
Božićni praznici podsećaju na miris cimeta i suvog grožđa, pomorandže i đumbira, kuvanog vina i čaja. Kroz kuću se širi miris kolača koji istog trenutka izmame osmeh. Ulepšajte vaše novogodišnje i božićne praznike ukusnim kolačima u kojima će uživati i vaši najbliži. Takođe, ako u ukrasnu kutiju ubacite božićne čajne kolače, dobićete originalan i neodoljiv poklon!
Osnovnom receptu za domaće čajne kolače možete dodati sastojke koji vas najviše podsećaju na zimu, Novu godinu i Božić. Jedan kolač na 100 načina!
1. Vanilini keksići
Receptu za čajne kolače dodajte 2 do 3 kesice vanilinog šećera i uživajte u aromi vanile.
2. Kolači sa kakao prahom
Umesto komadića čokolade dodajte kašiku kakao praha pomešanu sa kašikom šećera.
3. Kolutići sa orasima
Ako volite hrskave kolače, dodajte testu 4 kašike mlevenih oraha pomešanih sa 4 kašike šećera!
4. Čajni kolači sa cimetom i suvim grožđem
Prave božićne kolače napravićete ako u testo dodate suvo grožđe prethodno natopljeno mlekom i dobro oceđeno. Ovaj recept ne može proći bez cimeta, a kolači će dobiti sve simpatije.
Jedan kolač – mnoštvo oblika!
Budite kreativni i oblikujte kolače različitim kalupima. Iako se najčešće koriste okrugle modle, uvek možete eksperimentisati tako da čajni kolači prate određenu temu. Tokom novogodišnjeg i božićnog perioda možete koristiti kalupe u obliku snežnih pahulja, sneška belića ili poklončića. Dan zaljubljenih ulepšajte kolačićima u obliku manjih i većih srca.
Jesen je u znaku Noći veštica kada možete koristiti kalupe u obliku bundeve ili veštičijeg šešira. Proleće je idealno vreme za kalupe u obliku cvetova i leptira!
Koja Gordi čajna peciva birate?
Kada vam se jedu ukusni domaći kolači dok pijete čaj, a niste vešti u kuhinji, Gordi je za vas pripremio čajna i punjena čajna peciva. Naš izbor različitih ukusa i njihova kombinacija slažu se uz svaku vrstu čaja toliko da ćete morati da skuvate čak i drugu šolju čaja!
Za ljubitelje čokolade smo osmislili čajne kolače sa kakao prahom i čokoladnim nadevom, kao i kolačiće prelivene čokoladom i posute drobljenim kikirikijem. Unapredili smo recepte za vanilice nakon čega su nastale naše ukusne Vaniline, a nismo zaboravili ni popularni stari kolač gurabiju sa marmeladom!
Uz koju vrstu čaja najčešće jedete čajne kolače? Pišite nam!