Najukusniji kolači su često oni koji je brzo prave i mogu se poslužiti u bilo kojoj prilici. Još ukusniji su oni kolači, čiji recepti vam dopuštaju da se neprestano igrate i otkrivate čarolije poslastičarstva. Iz tog razloga su domaći kolači ponos svake trpeze. Spremljeni sa mnogo strpljenja, pažnje i ljubavi, zbog čega im je nemoguće odoleti. Retko koje domaće poslastice mogu da se služe zaista u bilo kojoj prilici, budu istovremeno dezert i užina kao što su to čajni kolutići. U Engleskoj i skandinavskim zemljama se popodnevni čaj ne može zamisliti bez sitnih hrskavih kolutića, dok se u Rusiji oni posipaju prah šećerom i služe kao dezert.
Sada možete i sami napraviti ukusne čajne kolutiće u svojoj kuhinji!
Jedan kolač – Mnoštvo recepata
Engleski filmovi i serije najbolje pokazuju koliko su čajni kolutići omiljeni u toj zemlji. Ako su nas filmovi nešto naučili, to je da je gotovo nemoguće pronaći kuću u čijoj se kuhinji ne kriju staklene i metalne kutije sa ovim kolačićima! Tradicionalni engleski recept za čajne kolutiće sadrži kvasac i suvo voće, najčešće riblize. U nekim delovima Engleske hrskavom testu se dodaje cimet, muskatni oraščić, pa i ružina vodica. Često se prodaje na uličnim tezgama za doručak i užinu. Lepota ovih kolača leži u činjenici da se prave svuda u svetu, ali na potpuno jedinstveni način. U Engleskoj se prave kao slatke zemičke sa suvim voćem!
Osnovu čajnih kolutića u Škotskoj čini biskvit preliven čvrsto umućenim snegom od belanaca i preliven čokoladom. U Švedskoj je čajni kolač slatko pecivo od pšeničnog kvasca, koji se služi sa pekmezom i puterom. U Australiji i Indiji se kolutići prave slično našem receptu, hrskavi su, tope se u ustima i često im se za bogatiju aromu dodaje cimet. Ruski čajni kolači nazivaju se još i “grudvama”, jer se prave kao kolačići sa puterom posuti prah šećerom i služe se najčešće tokom božićnih praznika.
Slatke kalorije niko ne broji!
Kada su u pitanju čajni kolutići kalorije, važno je znati da se uvek mogu osmisliti zdraviji načini za njihovu pripremu. Prosečna kalorijska vrednost keksa na 100g iznosi 421kcal, ali slatke kalorije niko ne broji! Naravno, kada se keksu dodaju različite arome, poput čokolade, pekmeza, suvog voća, prah šećera, ruma ili cimeta, kalorijska vrednost će biti veća. Ipak, sa vremena na vreme je teško odoleti kolutićima, koji se tope u ustima. Sladokusce, koji vode računa o svom izgledu, obradovaće činjenica da čajni kolutići mogu biti pripremljeni na veoma zdrav način!
Recepti za čajne keksiće sa heljdom ili bezglutenske čajne keksiće sa heljdom jednako su ukusni kao i originalni recepti i predstavljaju zdraviju varijantu vaših omiljenih kolača.
Čajni kolutići – Recept
Za pripremu domaćih čajnih kolutića biće vam potrebno svega nekoliko sastojaka:
- 500g brašna
- 150g margarina
- 200g šećera
- ½ kesice praška za pecivo
- 3 jaja
- Rendana kora 1 limuna
U činiji sa brašnom najpre usitnite margarin, pa postepeno dodajte ostale sastojke i umesite u glatko testo. Uvijte testo u prijanjajuću foliju i odložite u zamrzivač na 10 minuta. Kada testo izvadite iz zamrzivača, oklagijom pažljivo rastanjite i kalupom po želji oblikujte čajne kolutiće. Najčešće se koriste okrugle modle i izdubljuju se u sredini. Pleh obložite papirom za pečenje i kolačiće pecite 15 minuta na 200 stepeni.
Posni čajni kolutići
Kada želite da se zasladite tokom posta, probajte posnu verziju domaćih čajnih kolutića. Njihova priprema vam neće oduzeti previše vremena, a vi ćete uživati u ukusnim poslasticama. Potrebni su vam sastojci:
- 400g brašna
- 250g margarina
- 200g šećera
- 150g iseckanih oraha
- Prstohvat soli
- Kašičica ruma
Margarin umutite mikserom, a potom postepeno dodajte brašno, šećer, orahe, prstohvat soli, kašičicu ruma i malo ulja. Sastojke sjedinite i umesite glatko testo. Po brašnjavoj površini razvucite testo, modlama po želji oblikujte kolutiće i ređajte ih u pleh prekriven papirom za pečenje. Pecite ih na 180 stepeni sve dok ne dobiju zlatnu boju.
Neobični čupavci od čajnih kolutića
Čupavci od čajnih kolutića ili čajni kolutići sa džemom su još jedan fantastičan recept za slatkiš. Za potrebe ovog recepta možete sami napraviti jednostavne čajne kolutiće ili ih kupiti i iskoristiti za pravljenje neodoljivih čupavih kolača. Ukoliko ste ljubitelj kokosa i domaćeg pekmeza, pronašli ste recept po vašem ukusu! Biće vam potrebno:
- 500g čajnih kolutića ili 24 kolutića
- 300ml hladnog mleka, soka od narandže ili gazirani sok
- 100g kokosa
- Kašika prah šećera
- Vaš omiljeni pekmez
Čajne kolutiće pojedinačno i pažljivo umočiti u hladno mleko ili sok po želji kako ne bi previše omekšali. Na jedan kolutić namažite sloj pekmeza, spojite sa drugim kolutićem i uvaljati u kokos pomešan sa kašikom prah šećera. Tako napravljene čupavce odložite u kutiju sa poklopcem i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi. Ujutru ih već možete probati!
Čajni kolutići sa pudingom – Dezert za sve sladokusce
Ljubitelje pudinga obradovaće jednostavan, ali vrlo primamljiv recept za čajne kolutiće sa pudingom. Bilo da volite puding od vanile, čokolade, jagode ili banane, kada mu dodate hrskave čajne keksiće, ukus će biti još bolji!
Potrebno vam je:
- 500g čajnih kolutića
- 2 kesice pudinga po želji
- 1 šolja toplog mleka
- 1 margarin
- 150g kokosa (opciono)
Puding skuvajte po uputstvu sa kesice i ostavite ga da se prohladi. Potom zagrejte šolju mleka, ali tek toliko da bude toplo. Unapred pripremite pleh gde ćete ređati kolutiće. U toplo mleko pažljivo umočite svaki čajni kolutić pojedinačno, a zatim ih filujte pudingom po želji. Kolutiće ređajte na plehu tako da dobijete rolat. Ostatak pudinga premažite preko rolata i po želji pospite kokosom. Umesto kokosa možete iskoristiti rendanu čokoladu, lešnike ili orahe. Pre serviranja ostavite da se dobro ohladi u frižideru. Kakav jednostavan način da se napravi čajni kolutići kolač!
Recept za sve koji se hrane zdravije
Da li ste znali da možete napraviti čajne kolutiće sa heljdom, pa čak i bezglutenske kolutiće sa heljdom? Pravljenje domaćih kolača ne podrazumeva da se morate odreći omiljenih poslastica zbog dijete, već da ih možete napraviti na potpuno zdrav način i da će takvi kolači biti jednako ukusni. Čajni kolutići sa heljdom pripremaju se prema sledećem receptu:
- 180g heljdinog brašna
- 100g pšeničnog brašna
- 125g maslaca
- 65g belog šećera
- 60g smeđeg šećera
- 1 jaje
- Kašičica praška za pecivo
- Rendana korica 1 limuna
- Prstohvat soli
Maslac umutite penasto mikserom i postepeno dodajte obe vrste šećera, jaje i koricu limuna, a potom i obe vrste brašna, prašak za pecivo i prstohvat soli. Sastojke umesite tako da dobijete glatko testo, uvijte ga u prijanjajuću foliju i ostavite u frižideru 1 sat da se ohladi. Nakon što testo izvadite iz frižidera razvucite ga oklagijom na brašnjavoj površini i modlama oblikujte keks. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i pospite ih smeđim šećerom. Kolače pecite 15 minuta na 180 stepeni.
Ukoliko koristite druge vrste brašna ili šećera, poput stevije ili kokosovog šećera, sjajno će se uklopiti u ovaj recept!
Domaća čajna peciva u Gordi ponudi
Najbolja ponuda domaćih čajnih i punjenih čajnih peciva se nalazi u Gordi bogatoj ponudi konditorskih proizvoda. Svaki kolač koji možete kupiti pravljen je od pažljivo biranih sastojaka prema tradicionalnim recepturama i starim porodičnim receptima.
Preporučujemo vam da probate čajna peciva punjena neodoljivom kombinacijom ukusa – peciva prelivena čokoladom i posuta drubljenim kikirikijem ili punjena voćnim nadevom posuta prah šećerom!
Koja čajna peciva iz naše ponude ste imali prilike da probate do sada?