Vaša potraga za ukusnim hrskavim keksom u čijem zalogaju ćete uživati uz šolju toplog čaja, prestaje sada! Ako ste iskreni sladokusac koji voli slatke poslastice, sigurno ste bili u prilici da probate različite vrste keksa, biskvita, vafla, kuglofa i peciva. Više ne morate obilaziti markete u potrazi za finim poslasticama, jer ih možete napraviti i sami ili se osloniti na Gordi, brend koji za Vas pravi domaće kolače. Konditorski proizvodi su neodoljive sitnice u kojima možemo uživati svaki dan – uz šolju mleka, limunadu, kafu, čaj i toplu čokoladu.
Ukoliko tražite ideju za dezert i popodnevnu užinu ili očekujete drage goste, čajno pecivo je slatkiš koji se brzo pravi. Prhko i hrskavo testo je mnogima omiljena poslastica, a posebno mališanima. Pored toga što su jednostavna za pripremu, čajna peciva možete napraviti na veliki broj načina, jer osnovnu smesu za testo možete obogatiti Vašim omiljenim slatkim dodacima.
U evropskim zemljama se neguje tradicija ispijanja kafe i čaja uz hrskavi keks, posebno u Engleskoj, Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Isti trend se može primetiti i u našoj zemlji, gde se čak i u kafićima i restorani gotovo uvek poslužuju upakovani hrskavi keksići.
Kako možete napraviti čajno pecivo neodoljivog ukusa kod kuće?
Čajno pecivo: Kalorije se ne broje kada je ukus primamljiv!
Čajno pecivo se pravi od masnog testa, koje ove kolače čini hrskavim. Osnovni sastojci čajnog peciva su jednostavni sastojci – brašno, šećer i jaja. Kako bi pecivo dobilo svoju prepoznatljivu hrskavost i testo bilo lako za modeliranje, testo se dodaju i masni sastojci poput margarina, putera ili masti. Masnoća je ključni sastojak čajnog peciva na šta posebnu pažnju obraćaju oni koji su na dijeti ili drugačijem režimu ishrane.
Nutritivnu vrednost pojedinačnih sastojaka i keksa možete proveriti pomoću kalorijskih tablica i odabrati kombinaciju najbolju za Vaš režim ishrane. Prednost korišćenja jednostavnih sastojaka je što ih možete zameniti sličnim – veganskim ili integralnim i tako napraviti čajna peciva za dijetu. Brojne dijete i režimi ishrane u dozvoljene namirnice ubrajaju i određene vrste keksa ili peciva, koje možete jesti za užinu ili zdraviji dezert. Primera radi, belo brašno se može zameniti integralnim, šećer se može zameniti medom, smeđim šećerom i stevijom.
Uživajte u čajnom pecivu bez griže savesti!
Napravite ukusno čajno pecivo: Recept za hrskavo testo
Pecivo možete napraviti sami, modelirati ga, ukrasiti i filovati po Vašoj želji. Čitav proces može biti zabavniji ako čajna peciva budete pravili sa Vašim mališanima, društvom ili voljenom osobom, jer će svako dodati deo svoje mašte što će kolače učiniti neodoljivim. Neka Vam osnovni recept bude inspiracija za fantastične kolače.
Recept za jednostavna čajna peciva
Za kolače će Vam biti potrebno:
- 500g brašna
- 250g šećera
- 2 jaja
- Margarin
- 2 kesice vanilinog šećera
Za pripremu će Vam biti potrebno svega nekoliko minuta! Margarin dobro umutite sa šećerom i vanilin šećerom, a zatim dodajte jaja i brašno postepeno. Tako umešano testo ostavite u frižideru da odstoji barem 30 minuta, a zatim ga razvući na brašnjavoj površini i modlicama po želji oblikovati pecivo. Rernu zagrejte na 200 stepeni, a kolačima će biti potrebno svega 10 minuta da budu gotovi!
Važan savet je da se margarin, puter ili mast dodaju smesi u čvrstom obliku kako kolači ne bi izgubili prepoznatljivu hrskavost. Vešti poslastičari Vam poručuju i da testu dodate malo cimeta, ruma, ekstraksta vanile ili soka od pomorandže za bolji ukus!
Čajno pecivo: Kifilice sa čokoladom ili čajno pecivo sa kokosom?
Ljubitelji čokolade mogu uživati u hrskavim kiflicama punjenim čokoladnim filom ili kakao prelivom! Izdvojili smo najbolje recepte za Vas:
1. Kiflice punjene čokoladom
Biće Vam potrebno:
- 350g brašna
- 200g masti
- 2-3 kašike šećera
- 3 žumanca
- 1 dl mleka
- 1 kvasac
- Čokolada po izboru
U mlako mleko stavite kocku kvasca i kašiku šećera i sačekajte da kvasac nadođe. Zatim dodajte postepeno dodajte brašno, žumanca, mast i šećer. Laganim pokretima umesite mekano i glatko testo, a zatim prekrijte posudu i ostavite u frižideru da se hladi 2 sata. Nakon hlađenja razvucite testo na brašnjavoj površini i podelite testo kako biste inače delili za kiflice. Na svaki deo stavite komad čokolade i uvijte u kiflice.
Kiflice poređajte na pleh, koji ne morate prethodno podmazivati i pecite 10 do 15 minuta na 250 stepeni. Pečene kiflice pospite prah šećerom za slađi ukus.
Keksiće možete napraviti po osnovnom receptu, a ohlađene keksiće preliti otopljenom čokoladom. Mi smo se odlučili da čajna peciva i punjena čajna peciva napravimo na nekoliko načina kako svako mogao da uživa u svom omiljenom ukusu! Čajno pecivo Negreskino delimično je preliveno čokoladom, a hrskavost naglašava drobljeni kikiriki. Volimo kombinaciju voćnog nadeva i rastopljene čokolade, zbog čega Vam preporučujemo da probate Slazenger. Za ljubitele tradicionalnih poslastica Gordi je pripremio Vanilice, Vaniline i Gurabije, koje se tope u ustima zahvaljujući prhkom testu i prah šećeru!
2. Kokos kiflice
Kokos je još jedan sastojak kojim možete obogatiti osnovni recept za čajna peciva! Ovu poslasticu pravile su još naše bake i čuvale u velikim metalnim kutijama. Da li biste probali ovakav recept?
Potrebno Vam je:
- 250g maslaca ili margarina
- 300g mekog brašna
- 2 jaja
- 1/2 kesicce praška za pecivo
- 1 kesica vanilinog šećera
- 150g šećera u prahu
- 200g kokosovog brašna
Mikserom dobro umutite maslac ili margarin, dodajte jaja i ponovo umutite. U odvojenoj posudi sjedinite suve sastojke – brašno, kokosovo brašno, vanilin šećer i prašak za pecivo. Promešajte i dodajte u posudu gde ste prethodno umutili jaja i maslac. Laganim pokretima umesite testo. Rastanjite testo odmah i napravite kiflice, koje ćete poređati na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 12 do 13 minuta na 160 stepeni kako bi kiflice ostale bele.
Na kraju, kiflice sa kokosom uvaljajte u prah šećer pomešan sa vanilinim šećerom i kolači su spremni za serviranje!
Mogućnostima ovde nije kraj! Od osnovnog testa možete praviti oblike kakve poželite. Ukoliko volite modelirane kolače, poslužiće Vam kalupi za kolače različitih oblika i veličina, a uvek se možete odlučiti za tradicionalni okrugli oblik, kiflice ili štapiće.
Probajte Gordi čajno pecivo!
Čajna peciva i punjena čajna peciva su prepoznatljivi kolači našeg brenda! Ukoliko volite domaće kolače, uživaćete u našim proizvodima koji su pravljeni po porodičnim receptima. Njihovi ključni sastojci su ljubav i strpljenje sa kojima pravimo sve naše proizvode. Neka svaki Vaš dan bude sladak uz pomoć naših slatkih zalogaja!
Da li ste probali Gordi peciva?