fbpx

Kako napraviti savršen čokoladni kuglof za praznike?

cokoladni_kuglof

Otkrićemo vam malu tajnu, šta sve treba da znate o čokoladnom kuglofu koji je sjajan izbor za praznične dane. Za početak da li ste znali da je kuglof najstariji domaći modelirani kolač?

Jedan od prvih recepata za pravljenje kuglofa datira još od davne 1581. godine, a svojim modeliranim oblikom podseća na oblik srednjovekovnog šešira. Nekada je kuglof bio stvar prestiža i vezivao se samo za imućne porodice na čijim trpezama se mogao naći.

 

Istorija kuglofa – od Nemačke do Sremskih Karlovaca

Poreklom je iz Nemačke, ispisuje se kao kugelhupf, guglhupf, gugelhopf, a na francuskom kouglof, kougelhof, ili kougelhopf. Veoma je popularan u srednjoj Evropi, naročito u južnom delu Nemačke, ali rado krasi trpeze u Austriji, Švajcarskoj, Poljskoj. Na našem području deo je tradicije u pojedinim delovima Srbije i Hrvatske. Kuglof se u Italiji često povezuje sa božićnim slatkim hlebom zvanim pandoro koji potiče iz Verone.

U Americi kuglof se povezuje sa bundt kolačem, a u Sloveniji kuglof nazivaju šarkelj. Nijedan važan događaj u srednjovekovnoj Austriji nije se mogao zamisliti bez „gugelhupf“, tako su trpeze vlastele uvek imale ovaj kolač, kao sastavni deo svečane atmosfere. Često se služio i na venčanjima, ukrašen svežim sezonskim voćem i cvećem. U mnogim bečkim spisima kuglof se opisuje kao kolač prefinjenog i bogatog ukusa, a naročito je bio cenjen, kada bi dodatno bio obogaćen plodovima badema. Velikoj popularnosti kuglofa doprineli su car Franc Josip i u Francuskoj Marija Antoneta, za koju se veruje da je u miraz donela modle za kuglof.

Zanimljivo je da se kuglof vezuje za Nemačku, ali da su Francuzi tvrdili da je ipak njihov. Smatralo se da onaj ko ima kalup za kuglof predstavlja vlastelu, jer je bio veoma skup i retko dostupan.

U Srbiji, Vojvodina je poznata po najboljem kuglofu i tradicionalna receptura decenijama je pod velom tajne. Na prvi pogled jednostavan kolač, ali retko ko je znao pravu merku i šta je to što mu daje posebnu aromu i ukus.

Nemci, koji su od početka XVIII veka, naseljavali pusto tlo Panonske nizije, donose sa sobom nove načine pripreme jela, kao i brojne recepte i kulinarske specijalitete, koji će vremenom postati deo istorije i tradicije tog područja.

Među ukusima nemačke kuhinje našao se kuglof, koji je ranije bio deo svakodnevice, da bi došao period potpunog nestanka sa jelovnika i trpeza, ali se danas zahvaljujući brojnim inicijativama ponovo vraća na slavske, praznične trpeze, ali i na rafove brojnih marketa.

Sremski Karlovci su prestonica kuglofa u Srbiji, gde se svake godine tradicionalno održava kulturno-zabavna-turistička manifestacija pod nazivom Festival kuglofa. Takmičari se nadmeću svojim recepturama u pravljenju ovog starog kolača. Zaštitni znak ovog grada je upravo ovaj slasni kolač i sastavni deo nedeljnog ručka svake porodice u ovom kraju. Kuglof je postao jedna od najlepših niti tradicionalne vojvođanske kuhinje.

Po svemu sudeći kuglof je internacionalni kolač, za koji se svi rado vezuju i konzumiraju.

 

Kako napraviti savršen kuglof?

Jedinstveni ukus kuglofa usavršava se od davnina, dodavanjem komadića čokolade ili suvog voća. Važno je znati da njegova priprema iziskuje puno pažnje, vremena i ljubavi, a sve to mu daje posebnu čaroliju kojom će ukrasiti i ulepšati prazničnu trpezu. Tehnika pravljenja kuglofa je složena i sastoji se od nekoliko faza izrade, od procesa mešenja, modeliranja do pečenja. Zaboravite na sve i posvetite se samo pravljenju kuglofa jer njegov savršen ukus zavisi samo od vremena koje mu posvetite. Postoje brojni načini pravljenja kuglofa u okviru nadaleko poznate recepture. Vrsni pekari preporučuju da se kuglof peče u keramičkim modlama, a danas se može pronaći i kalup od granita.

Ono po čemu je kuglof karakterističan jeste njegov kružni oblik, koji podseća na šešir iz srednjeg veka, a dobija se uz pomoć kružnih modli, sa cevkom u sredini. Modle za kuglof mogu biti od metala, silikona ili keramike.

Šta vam je sve potrebno kako biste napravili kuglof? Osnovna smesa se pravi od brašna, jaja, kvasca, šećera, mleka i onaj neizostavani sastojak za savršenu aromu i ukus jeste vanilin šećer. Čokoladni kuglof je definitivno favorit, gde u osnovnoj smesi preovladava bogat ukus najfinije čokolade. Pored čokoladnog kuglofa, postoji veliki broj sastojaka koji se dodaju osnovnom sastavu, otuda postoje raznovrsni kuglofi sa kandiranim voćem, semenkama, džemovima. Nemojte se začuditi ukoliko pronađete recept za kuglof sa sirom! Kuglof je vanvremenska poslastica koju vole sve generacije, ako se odlučite za ovaj kolač za vašu prazničnu trpezu, apsolutno nećete pogrešiti. Deci je naročito interesantan zbog svog oblika, a posebno kada je u pitanju čokoladni kuglof. Nekome je ova poslastica asocijacija na bakin kuglof, potpuno autentičan, bez dodatnih ukusa, jednostavno zlatno žute boje, koji po svemu podseća na hleb. Sočni kuglof tokom praznika je nešto što cela porodica obožava!

 

Ukus praznične magije – Gordi mini kuglof

Kuglof se ubraja u vrstu masnih biskvita, predstavlja veoma popularan kolač koji možete konzumirati uz kafu ili čaj, kao doručak ili divnu užinu, godišnje doba nije važno, ali nekako idealno ide uz praznike. Nećete pogrešiti ako čokoladni kuglof poslužite uz čašu crnog vina, čašicu žestokog pića ili likera. Čokoladni kuglof možete poslužiti uz kuglu sladoleda od vanile i apsolutni užitak je tu. Uz kuglof u Gordi ponudi masnih biskvita su i mramorni komisbrot, voćni komisbrot, mini kuglof, sussuro i sussuro čoko.

Najfiniji biskvit sa ukusom narandže i komadićima čokolade iz Gordi slatkog asortimana jeste mini kuglof, koji će osvojiti sva vaša čula. Poštujući osnovni tradicionalni recept za pravljenje kuglofa, Gordi vrsni majstori kreiranju magiju ukusa koja će krasiti vašu prazničnu trpezu.

Prioriter u proizvodnji Gordi peciva i kolača jeste koncept u kome se susreću kvalitet, tradicija i svakodnevni užitak. Gordi asortiman postaće idealan saputnik za čitanje knjige, vaše važne datume ili svakodnevne aktivnosti, a punjeno čajno pecivo savršeno ide uz topli čaj tokom hladnih zimskih dana. Nezaobilazni mini kuglof biće vam uvek pri ruci kad god to poželite, u svakoj prilici.

Izvrsno pecivo i kolači iz Gordi asortimana, bez veštačkih dodataka i aditiva, čiji ukus ostaje urezan u sećanju i postaje prva asocijacija na ukusan doručak ili užinu koji će krasiti svaki vaš dan.

Tajna uspeha je u veštim rukama majstora, u visokokvalitetnim sastojcima koji su neizostavni u procesu proizvodnje Gordi poslastica.

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci

Close Menu