Da li ste znali da je kuglof najstariji modelirani kolač? Tako je, a mnogima je danas omiljeni dezert. Rešili smo da Vam malu tajnu – sve što treba da znate o neodoljivom čokoladnom kuglofu koji je sjajan izbor za praznične dane. Kuglof se ubraja u vrstu biskvita i predstavlja veoma popularan kolač koji možete konzumirati uz kafu ili čaj, kao doručak ili ukusnu užinu. Nećete pogrešiti ako baš čokoladni kuglof poslužite uz čašu crnog vina, čašicu žestokog pića ili likera. Sočni kuglof možete poslužiti uz kuglu sladoleda od vanile i apsolutni užitak je tu.
Jedan od prvih recepata za pravljenje kuglofa potiče iz davne 1581. godine, a svojim modeliranim oblikom podseća na oblik srednjovekovnog šešira. Nekada je kuglof bio znak prestiža i vezivao se samo za imućne porodice na čijim trpezama se mogao naći. Kako je čokoladni kuglof od prestižnog kolača postao jednostavna i neodoljiva poslastica?
Istorija kuglofa – Kolač prestiža
Poreklom je iz Nemačke, poznat kao kugelhupf, guglhupf, gugelhopf, a na francuskom kao kouglof, kougelhof, ili kougelhopf. Veoma je popularan kolač u srednjoj Evropi, naročito u južnom delu Nemačke, ali obavezno krasi porodične trpeze u Austriji, Švajcarskoj i Poljskoj. Na našem području je kuglof tradicija u pojedinim delovima Srbije i Hrvatske. Kuglof se u Italiji često povezuje sa božićnim slatkim hlebom zvanim pandoro, koji potiče iz Verone.
U Sjedinjenim Američkim Državama kuglof se povezuje sa bundt kolačem a u Sloveniji kuglof nazivaju šarkelj. Nijedan važan događaj u srednjovekovnoj Austriji nije se mogao zamisliti bez „gugelhupf“ kolača, tako se na trpezi ugledne vlastele uvek nalazio ovaj kolač kao sastavni deo svečane atmosfere. Često se služio i na venčanjima ukrašen svežim sezonskim voćem i cvećem. U mnogim sačuvanim bečkim spisima kuglof se opisuje kao kolač prefinjenog i bogatog ukusa, a naročito je bio cenjen kada bi dodatno bio obogaćen orašastim plodovima badema. Velikoj popularnosti kuglofa doprineli su car Franc Josif i Marija Antoneta u Francuskoj, za koju se veruje da je u miraz donela modle za kuglof.
Zanimljivo je da se kuglof vezuje za Nemačku, ali francuski poslastičari ipak tvrde da je njihova poslastica. Dugo se smatralo se da onaj ko posedje kalup za kuglof u stvari predstavlja vlastelu, jer je kalup bio izuzetno skup i retko dostupan.
Od Nemačke do Sremskih Karlovaca
U Srbiji je Vojvodina je poznata po najukusnijem kuglofu i tradicionalna receptura decenijama se čuva pod velom tajne. Na prvi pogled kuglof je vrlo jednostavan kolač, ali retko ko je bio dovoljno vešt da zna pravu meru i koji tajni sastojci mu daju posebnu aromu i ukus.
Nemci, koji su od početka XVIII veka naseljavali pusto tlo Panonske nizije, doneli su sa sobom nove običaje pripremanja hrane, kao i brojne recepte i kulinarske specijalitete, koji će vremenom postati deo istorije i tradicije našeg područja. Među neodoljivim ukusima nemačke kuhinje našao se kuglof, koji je ubrzo postao deo svakodnevice. Nažalost, poznati su nam periodi kada je došlo do potpunog nestanka kuglofa sa jelovnika i trpeza, ali se danas zahvaljujući brojnim veštim poslastičarima ponovo nalazi na slavskim i prazničnim trpezama, ali i na rafovima brojnih marketa.
Sremski Karlovci su prestonica najboljeg kuglofa u Srbiji, gde se svake godine tradicionalno održava kulturna, zabavna i turistička manifestacija pod nazivom Festival kuglofa. Takmičari se nadmeću u pravljenju ovog starog kolača isključivo po svojim porodičnim recepturama. Zaštitni znak Sremskih Karlovaca je upravo ovaj slasni kolač i sastavni deo nedeljnog ručka svake porodice u ovom kraju. Kuglof je postao jedan od najlepših običaja tradicionalne vojvođanske kuhinje. Kuglof jeste internacionalni kolač, ali ga različite kuhinje rado prisvajaju i konzumiraju.
Vojvođanski kuglof recept
Vojvođanski kuglof važi za jedan od najpoznatijeg kolača u ovom delu Srbije. Zbog toga i delimo sa Vama recept za tradicionalni vojvođanski slatkiš.
- 4 jaja
- 200 ml ulja
- 250 ml voćnog domaćeg sirupa/kupinovog vina/bermeta
- 200g šećera
- 100g čokolade
- 1 supena kašika kakaoa
- 300g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
Umutite posebno belanca i žumanca. U žumanca dodate šećer, vanilin šećer, ulje i sok. Sa brašnom pomešajte prašak za pecivo, kakao i dodajte u prethodnu smesu. Pre pečenja stavite kalup stavite u zagrejanu rernu na nekoliko sekundi da se zagreje. Dok kalup bude topao, premažite ga mašću ili margarinom i pospite brašnom. Napunite kalup napravljenom smesom i dodajte komadiće čokolade. Pecite kuglof 90 minuta na 185 stepeni. Kad se kolač ohladi, izvadite iz kalupa i prelijte rastopljenom čokoladom.
Da li postoji magičan kalup za kuglof?
Jedinstveni ukus kuglofa usavršava se od davnina dodavanjem komadića čokolade ili suvog voća. Važno je znati da njegova priprema iziskuje puno pažnje, vremena i ljubavi, što mu daje posebnu čaroliju kojom će ukrasiti i ulepšati prazničnu trpezu. Način pravljenja kuglofa je složen i sastoji se od nekoliko faza izrade – od procesa mešenja, modeliranja do pečenja. Ukoliko zaista želite na napravite najbolji kuglof, zaboravite na druge obaveze i posvetite se pravljenju poslastice, jer njegov savršen ukus zavisi samo od vremena koje mu posvetite. Postoje brojni recepti i načini pravljenja kuglofa. Vrsni majstori preporučuju da se kuglof peče u keramičkim modlama, a danas se može pronaći i kalup od granita.
Ono po čemu je kuglof karakterističan je njegov kružni oblik, koji podseća na šešir iz srednjeg veka, a dobija se uz pomoć kružnih modli sa cevkom u sredini. Modle za kuglof mogu biti od metala, silikona ili keramike.
Recept za najukusniji kuglof
Šta vam je sve potrebno kako biste napravili najbolji kuglof? Osnovna smesa se pravi od brašna, jaja, kvasca, šećera, mleka, a neizostavani sastojak za savršenu aromu i ukus jeste vanilin šećer. Čokoladni kuglof je mnogima najomiljeniji gde u osnovnoj smesi preovladava bogat ukus najfinije čokolade. Pored čokoladnog kuglofa, postoji veliki broj sastojaka koji se dodaju osnovnom sastavu, te otuda postoje raznovrsni kuglofi sa kandiranim voćem, semenkama i džemovima. Kuglof je vanvremenska poslastica koju vole sve generacije. Ako se odlučite da ovaj kolač bude deo Vaše trpeze, zasigurno nećete pogrešiti. Najmlađima je kuglof posebno interesantan zbog svog oblika, a posebno kada je u pitanju čokoladni kuglof. Nekome je ova poslastica asocijacija za bakin kuglof, potpuno autentičan kolač bez dodatnih ukusa, jednostavno zlatno-žute boje, koji po svemu podseća na hleb. Sočni kuglof tokom praznika je nešto što cela porodica obožava! Izdvojili smo za Vas nekoliko jednostavnih recepta za najbolji kuglof kolač.
Kuglof od čokoalde
Kuglof od čokolade ili čokoladni kuglof je, kako mnoge bake kažu, mekan kao duša! Za pripremu će Vam biti potrebno:
- 5 jaja
- 250 g šećera
- 200 g margarina
- 1 kora limuna
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike kakao praha
- 50g čokolade za kuvanje
- 100ml mleka
- 600g brašna
- Po ukusu dodati i šećer u prahu
Najpre umitite belanca u čvrst sneg. Posebno u drugoj posudi umutite žumanca, šećer, margarin, dodajte mleko, narendanu koru od limuna, kakao, otopljenu čokoladu za kuvanje. Na kraju smesi dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. U smesu sa žumancima postepeno dodajte i umućeni sneg od belanaca. Kalup za kuglof premazati margarinom, a kolač peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta.
Kuglof sa kokosom
Poseban sastojak ove poslastice čini kokosovo brašno. Za kuglof sa kokosom biće Vam potrebno:
- 2 jaja
- 8 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 8 kašika ulja
- 8 kašika mleka
- 100 g kokosovog brašna
- 50 g kakaoa
- 1/2 praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
Umutite mikserom jaja i šećer, posle postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, potom i ulje, mleko, vanilin šećer i kokosovo brašno. Sipajte 3/4 smese u kalup za kuglof, a u poslednji deo dodajte kakao, pa sipajte odozgo i blago promešajte kašikom da se naprave šare. Smesu pecite na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.
Da li ste probali slani kuglof?
Nemojte se začuditi ukoliko pronađete recept za kuglof sa sirom! Slani kuglof popularan je i jednako ukusan kao i bilo koji slatki kuglof. Njegovu slanu varijantu možete jesti za doručak, večeru i užinu, a često se pravi i kao hladno predjelo za slavsku trpezu. Ukoliko ste pomislili da recepata za slani kuglof ima svega nekoliko, budite sigurni da ideja ima pregršt. Osnova za slanu opciju se donekle razlike od slatke, ali biće Vam potreban isti kalup.
Za smesu će Vam biti potrebno brašno, jaja, so, ulje, mleko i prašak za pecivo. Za puniji i kremastiji ukus mnogi recepti preporučuju i kiselu pavlaku. Osnovnim sastojcima dalje možete dodavati svoje omiljene namirnice, a sir je samo jedna od njih. Za početak probajte sa kačkavaljem, šunkom, pršutom i svežim mrvljenim sirom. Ukoliko Vam se ova kombinacija ukusa dopadne, kasnije možete staviti pileća prsa, papriku, šargarepu i krastavčiće. Za puniji ukus i neodoljiv miris preporučujemo da stavite omiljene začine – origano, bosiljak, ruzmarin ili svež peršun. Prijatno!
Gordi mini kuglof – Ukus praznične magije
U bogatoj Gordi ponudi nalaze se kuglof, mramorni komisbrot, voćni komisbrot, mini kuglof, sussuro i sussuro čoko. Najfiniji biskvit sa ukusom narandže i komadićima čokolade iz Gordi slatkog asortimana jeste mini kuglof, koji će osvojiti sva vaša čula. Poštujući osnovni tradicionalni recept za pravljenje kuglofa, Gordi vrsni majstori kreiranju magiju ukusa koja će krasiti Vašu prazničnu trpezu.
Gordi peciva i kolači su primer kako se sreću kvalitet, tradicija i svakodnevni užitak. Gordi asortiman postaće idealan saputnik za čitanje knjige, Vaše važne datume ili vreme provedeno sa prijateljima, a punjeno čajno pecivo savršeno ide uz topli čaj tokom hladnih zimskih dana. Izvrsno pecivo i kolači iz Gordi asortimana se pravi bez veštačkih dodataka i aditiva. Tajna uspeha je u veštim rukama majstora, u visokokvalitetnim sastojcima koji su neizostavni u procesu proizvodnje Gordi poslastica.
Da li ste probali kuglof iz bogate Gordi ponude u supermarketima?