fbpx

Domaći keks: Ukusne hrskave poslastice

domaci keks

Hrskavi pečeni kolačići okruglog oblika su jedna od omiljenih poslastica za svaki uzrast. Testo se pravi od sasvim jednostavnih namirnica, a dodatni sastojci su ono što keks čini posebnim i neodoljivim. Za pripremu keksa nisu potrebne profesionalne poslastičarske veštine ni znanje, već samo strpljenje i ljubav prema domaćim kolačima. Kada želite brz i ukusan dezert ili vam se gosti pojave nenajavljeni na vratima, domaći keks je sjajno rešenje. Dok popijete kafu, čaj ili limunadu, kolači će biti gotovi. Sa razlogom se kaže – “gotov dok si rekao keks!”.

 

 Keks, zemička ili torta?

Smatra se da reč “keks” potiče iz Škotske sa početka XVIII veka. U početku se keksom nazivala obična okrugla lepinja ili zemička. Danas je prihvaćeno mišljenje da naziv “keks” potiče od reči “kuvar” i  da je tako nastao poznati termin cookie ili cooky. Interesantno je različito značenje ovog naziva u državama – u Engleskoj je keks zapravo hrskavi kolačić, u Škotskoj se keksom još uvek naziva lepinja ili zemička, dok se u Americi nekada keksom naziva i kora za tortu.

Tradicija pravljenja keksa stara je nekoliko vekova i često se pravio, jer je bio pogodan i hranljiv za daleka putovanja. Veruje se da se prvi keks pravio od vode, zaslađivača i orašastih plodova, a hrskavo testo kakvo danas poznajemo pojavilo se tek u XVIII veku.

 

Domaći keks – Recept 

Tajna ukusnog domaćeg keksa leži u njegovoj hrskavosti i zlatnoj boji. Ove kolačiće možete napraviti u svakom trenutku, jer se prave od sastojaka, koje uvek imamo u kući. Osim toga, domaći keks se može poslužiti u svakoj prilici. Dodajte osnovnim sastojcima komadiće čokolade, suvog voća, kokosa ili lešnika i dobićete izvrstan dezert! Recept za keksiće se stalno menja i usavršava, zbog čega danas imamo nekoliko različitih tipova keksa – može biti punjeni, veganski, rolovani, oblikovani, presovani, sendvič keks, keks iz frižidera i keks, koji se ne peče. Na vama je da izaberete omiljeni. 

Ukoliko više volite da pravite domaće kolače nego da ih kupujte, pronašli smo nekoliko zanimljivih keksići recept za vas. Prema tradicionalnoj recepturi se domaći keks pravi od brašna, šećera, jaja, praška za pecivo i putera. Umesto putera se može iskoristiti ulje ili mast, a za bogatiji ukus se dodaje vanilin šećer, kakao, rum ili cimet.

Ovako glasi recept za domaći keks:

  • 300g brašna
  • 150g šećra
  • ½ kesice praška za pecivo
  • 2 ili 3 jaja
  • 150g putera
  • Prstohvat soli
  • Kesica vanilinog šećera

U činiju sa brašnom dodajte iseckani ili narendani puter, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i malo soli. Smesi postepeno dodajte jaja i umesti glatko testo. Na brašnjavoj površini razvucite testo do željene debljine i modlama oblikujte keks. Najčešće se koristi okrugla modla, ali se uvek možete igrati i odlučiti za različite oblike i veličine. Vašim mališanima će ovaj deo sigurno biti najzabavniji! Keksiće ređajte na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 160-180 stepeni 15 minuta. 

 

Posni keksići

Još jedna mogućnost su posni keksići. Recept se sastoji od:

  • 300g brašna
  • 100g šećera
  • 200g margarina
  • Kesica vanilinog šećera
  • Rendana kora i sok 1 limuna
  • Nekoliko kašika hladne vode

Postupak za pravljanje je isti kao i u prethodnom receptu, ali se preporučuje da najpre umutite penasto margarin sa šećerom, postepeno dodate ostale sastojke i umestite glatko testo. Pecite ih na umerenoj temperaturi sve dok ne dobiju zlatnu boju. Domaći keks uvek možete ukrasiti rastopljenom čokoladom, šlagom, cimetom ili posuti prah šećerom!

Dva osnovna recepta možete menjati i prilagoditi svom ukusu. Ako ne volite nezdrave masti, predlažemo vam da probate domaći keks bez margarina recept i margarin ili puter zamenite uljem. Kada vam se gricka nešto slatko, a zdravo, predlažemo domaći integralni keks. Obično belo brašno možete zameniti integralnim, heljdinim ili bezglutenskim brašnom. Umesto belog šećera najbolje je da probate med, steviju ili smeđi šećer. Za bogatiji ukus mogu se dodati i ovsene pahuljice, cimet, pa i mleveni lan. 

 

Starinski recept – Domaći keks sa masti

Starinski recepti su provereni recepti i uvek možete biti sigurni da će kolačići ispasti baš kako treba. Setite se dečijih dana kada ste se skrivali pod bakinom keceljom i čekali vruće kolače da izađu iz rerne. Izdvajamo za vas jedan stari bakin recept za domaći keks sa masti:

  • 500g brašna
  • 2 jaja
  • Kesica praška za pecivo
  • 5-6 kašika šećera
  • 200g masti ili 1 margarin

Sve sastojke pomešajte tako da dobijete glatko testo. Zanimljivo je da se u starim receptima i kuvarima domaći keks oblikovao pomoću male mašine, koja je imala nekoliko nastavaka za različite oblike keksa. Možda je i vi možete pronaći kod svoje bake, a uvek testo možete rastanjiti oklagijom i upotrebiti obične modle. Ako želite još jedan korak da se vratite u detinjstvo, poslužite keks uz čašu mleka.

 

Deda Mrazom slatkiš – Čokoladni keksići

Čokoladni keksići predstavljaju proverenu klasiku u svetu slatkiša i dezert, koji nikada neće izaći iz mode. U nekim zemljama je posebno popularan za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, a deo i tradicionalnog verovanja u Deda Mraza. Domaći keks sa čokoladom sigurno ne bi bio omiljena poslastica Deda Mraza ili Božić Bate da nije toliko ukusan! Najbolje od svega je što keksiće možete praviti sa decom i stvarati lepe uspomene. Biće vam potrebno:

  • 150g oštrog brašna
  • 120g mekog brašna
  • 2 jaja
  • ½ kesice praška za pecivo
  • 100g šećera
  • 100g margarina sobne temperature
  • 100 g čokolade
  • Rendana korica pomorandže za lepši ukus

Margarin umutite penasto sa šećerom, postepno dodajte šećer i jaja. Mutite mikserom sve dok se smesa ne sjedini. Dodajte brašno i prepostale sastojke, a čokoladu ostavite za kraj. Čokoladu možete rendati ili iseći na komadiće, dodajte testu i rukama još jednom umesite testo tako da se sve sjedini. Iz smese oblikujte loptice veličine oraha i ređajte na pleh prekriven papirom za pečenje. Pecite 15 minuta na umerenoj temperaturi.

 

Još zanimljivih recepata

Još nekoliko recepata za domaći keks će osvojiti vaša čula. Nemojte se ustručavati da probate domaći keks sa orasima, kokosom, puterom ili cimetom. Što više ideja imate, vaši kolačići će biti ukusniji. Ako vam je ostalo kupovnog keksa i niste sigurni kako možete da ga iskoristite, probajte da napravite keks kolač – keks umočite u mleko ili sok od narandže, a za fil možete iskoristiti puding po želji, šlag ili umućenu slatku pavlaku. Dodajte u fil komadiće čokolade, lešnik ili sveže sezonsko voće i dobićete jednostavnu i ukusnu tortu. 

Možete napraviti čak i domaći wellness keks. Nakon što probate recepte za domaći keks, bićete inspirisani da probate nove sastojke i tražite nove kombinacije ukusa!

 

Da li postoji kupovni domaći keks?

Obradovaćemo vas vestima da je moguće kupiti domaći keks. Gordi proizvodi se dugi niz godina nalaze na brojnim trpezama i omiljeni su dezert za svaki uzrast. Naš Rinfuzni program, baš kao i Miks program, se sastoji od raznih vrsta domaćih keksića. 

U ponudi se nalaze obični keksići, preliveni čokoladom i posuti kikirikijem, posuti prah šećerom, pa čak i sa voćnim nadevom. Uz naš bogat izbor vam je potrebna samo šolja omiljenog napitka i dezert će biti poslužen!

Kako vi pravite domaći keks? Pišite nam!

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci

Close Menu