Kako nastaju domaći kolači?

proizvodnja domacih kolaca

Svaka pomisao na domaće kolače zvuči neodoljivo. Bilo da se vešto snalazite u pravljenju kolača ili ih rado kupujete, pružamo Vam priliku da saznate nešto potpuno novo o istoriji domaćih kolača, njihovom procesu pravljenja i koji tajni sastojak im daje posebnu aromu.

Reč “kolač” ima veoma dugu i bogatu istoriju koju svakodnevno ljudi nastavljaju da ispisuju i menjaju. Nekada davno, kolači su bili drugačija vrsta domaćeg hleba, a danas se prave u bezbroj kombinacija ukusa, oblika i sastojaka od kojih nastaju. Domaći kolači su se prvobitno pravili od mešavine brašna, jaja, maslaca i mleka, svih sastojaka koje i danas čine osnovu svakog ukusnog kolača. Proizvodnja kolača više ne predstavlja toliko složen postupak i za svega nekoliko minuta ispred sebe možete imati ukusnu poslasticu.

 

Domaći kolači kroz istoriju

Kolač u najopštijem smislu označava pecivo napravljeno od brašna, zaslađeno šećerom ili medom. Dobija se mešanjem suvih sastojaka sa jajima i često, ali ne uvek, sa mlekom i masnoćom. Kolači imaju jedinstvenu glatku teksturu i prepoznatljivu aromu koja se postiže dodavanjem vanilinog i kokosovog šećera ili cimeta. Često je teško odrediti granicu između kolača, peciva ili keksa i lepinje.

Kolač je hleb u svom najjednostavnijem obliku. Kako su se tehnike proizvodnje kolača i njihovog pečenja razviljale, a navike u ishrani vremenom menjale, sve ono što se u početku smatralo hlebom, polako je postalo jedinstvena kategorija nazvana – domaći kolač. Evropa je uvek prednjačila u proizvodnji kolača i proizvodnji slatkiša po čemu je još uvek nadaleko poznata.

Domaći kolači, kao potkategorija peciva, od davnina su bili neizostavan deo porodične trpeze. Nastali od najprostijih sastojaka, šećera, brašna, jaja, mleka, obogaćeni različitim ukusima, nadevima, dodacima suvog voća i komadićima čokolde, uvek su sastavni deo praznične atmosfere i važnih porodičnih trenutaka. Interesantno je da su kolači bili sastavni deo kulinarske kulture antičkih kultura poput starih Grka, Egipćana, Rimljana. Postoje sačuvani recepti za domaće poslastice koji se vekovima unazad nisu menjali, ali su i dalje aktuelni. 

Neki kolači su čak svoje mesto našli u brojnim umetničkim ostvarenjima, a čuvena Homerova “Ilijada” opisala je čuveni kolač “intrion” od samo dva sastojka, meda i susama, nama poznati „pasteli”, najstariji kolač na svetu. Davao se ratnicima kako bi im darivao snagu, važio je za zdrav i lekovit kolač, a danas ga možete pripremiti u Vašoj kuhinji kroz nekoliko minuta. Toliko je jednostavno! Engleska kuhinja je domaće kolače pravila kao hleb, osnovna razlika je bila u tome što je kolač bio ravan i manjeg oblika, a od hleba se razlikovao po procesu pečenja.

 

Domaći kolači ili kalorije?

Za kolače se često vezuje potencijalna opasnost od gojaznosti i raznih vrsta metaboličkih poremećaja. Ipak, mnogi sastojci domaćih kolača su zapravo veoma zdravi. Setite se nutritivnih vrednosti nekih sastojaka kao što su kakao, cimet, med, susam, muskatni oraščić i mnogi drugi.

Prethode decenije je obeležio  nagli razvoj industrijske proizvodnje slatkiša, ujedno i opreme koja doprinosi većoj proizvodnji. Povećana tražnja za domaćim kolačima dovela je do potrebe da se pronalaze načini da se proizvede što veća količina, često na uštrb kvaliteta. Automatizacija proizvodnje i prodaje kolača i drugih poslastica rezultira gubitkom svih posebnih draži domaćih kolača koje su godinama spremale vešte ruke naših baka. Kako je moguće sačuvati proverenu domaću recepturu i tradicionalne ukuse kolača a opet zadovoljiti rastuće potrebe tržišta?

 

Kako izgleda proizvodnja kolača?

Proizvodnja kolača za mnoge ne predstavlja nikakvu tajnu, ali ne možemo da se ne zapitamo kako nekoj vrsnoj domaćici kolači ispadnu slasni, mekani i neodoljivi. Postoji mnogo recepata za domaće kolače, a mi smo za Vas izdvojili nekoliko koraka za najfinije ukuse koji su  postali najlepši deo naše svakodnevice. Čarolija domačih kolača posebno se budi tokom prazničnih dana kada im pridajemo veliku pažnju, jer želimo na najlepši način da obradujemo i nasmejemo svoje najmilije.

Naše bake su ukusne domaće kolače pravile od vrlo jednostavnih sastojaka, tačnije od svih namirnica koje su se tada nalazile u kući. Zbog toga svaku osnovu domaćih kolača čine brašno, jaje i šećer. Kasnije su za bogatiji ukus poslastičari dodavali različite vrste šećera, margarina i slatkih sastojaka. Za što neobičniju aromu danas se kolačima dodaju braon šećer, kakao, rum, kandirano i sveže vože, nadevi i kremovi, komadići crne i mlečne čokolade, orašasti plodovi, punding ili kakao. Kakao je jedan od tajnih sastojaka mnogih ukusnih kolača. Izvorno značenje reči „kakao“ prevedeno sa latinskog znači „hrana bogova“ i u potpunosti opravdava taj epitet. Naravno, lista tajnih sastojaka se ovde ne završava. Poslastičari inspiraciju najčešće traže tamo gde svi zaboravljamo – u mašti i kreativnosti.

 

Najpopularniji domaći kolači

U današnjem vremenu interneta na raspolaganju Vam stoje nepresušni izvori recepata za vrhunske domaće kolače. Proizvodnju i prodaju sitnih kolača čini veliki izbor posnih, mrsnih, sitnih kolača različitih oblika, ukusa i sastojaka. Ne morate biti vešti poslastičar da biste osetili kolač kako se topi u Vašim ustima. Ukoliko ne volite da kuvate i čekate da se kolač ispeče, budite sigurni da domaće kolače možete kupiti na brojnim mestima. Svaki kolač u prodaji zadovoljava sve potrebne standarde kvaliteta i samo su takvi kolači pažljivo upakovani u najslađe zalogaje.

Neodoljiva aroma i prepoznatljiv ukus biskvita, vanilica i kuglofa čini da tokom hladnih dana obuzeti prazničnom euforijom posegnemo baš za ovom vrstom kolača. Čajno pecivo  u kombinaciji sa toplim napitkom pravi je izbor za hladne decembarske dane. Zahvaljujući zanimljivim oblicima čajno pecivo je idealno kako za prazničnu trpezu tako i za bilo koju drugu priliku. Iz tog razloga ovu vrstu kolača ubrajamo među omiljene domaće kolače. Da li ste se nekada zapitali po čemu su domaći kolači toliko posebni? Pored brze i jednostavne pripreme sa svim sastojcima možete eksperimentisati, pratiti proverene recepte ili sastaviti svoj. Domaći kolači su spona generacija – Vaše bake i majke učile su Vas kako da napravite glatko testo i strpljivo skupljate recepte koje ćete naslediti i kasnije preneti svojoj deci. Domaći su magija svake porodice.

Kuglof, jedan je od najstarijih modeliranih kolača, potiče iz Nemačke, a kod nas je deo tradicije Vojvođana. Jedinstvenog ukusa, jedan je od omiljenih slatkiša u svetu, prepoznatljiv po kombinaciji pažljivo biranih sastojaka i po tradicionalnoj recepturi postao je sastavni deo naše trpeze i neizostavan slatki detalj svečanih momenata. Lista najpopularnijih domaćih kolača se tu ne završava. Setite se posebnog ukusa pri čijoj Vam pomisli odmah krene voda na usta. Sigurno Vam dođe da otrčite do najbliže poslastičarnice ili svoje kuhinje.

 

Proizvodnja i prodaja sitnih kolača

Uz Gordi kolače je uživanje za sve sladokusce zagarantovano. Gordi poznaje tajnu savršenog ukusa kolača, koju nesebično deli sa vama. Kada poželite ukusan domaći kolač ili povod da nekoga pozovete na šolju kafe i kolača, tu je Gordi bogat asortiman slatkih delikatesa. Inspiracija za proizvodnju ručno rađenih kolača krije se u stvaranju jedinstvenog ugođaja u trenucima koji su samo Vaši.

Gordi porodica kolača od najklasičnijih i uvek aktuelnih vanilica narasla je do punjenog čajnog peciva posutog šećerom u prahu i punjenog neodoljivim voćnim nadevom od kajsije. U ponudi se nalazi i fino čajno pecivo sa dodatkom kokosa, koje možete poslužiti uz kafu ili čaj, ali nećete pogrešiti ni sa izvrsnim biskvitom posutim kristal šećerom. Sa posebnom pažnjom se pristupa proizvodnji najfinijih biskvita sa ukusom narandže i komadićima čokolade, kao i ukusnih biskvita sa dodatkom suvog grožđa. Jedinstvena aroma biskvita koja očarava nastala je kao spoj preliva od čokolade i drobljenog kikirikija.

Ne propustite priliku da probate nešto posebno napravljeno po tradicionalnoj recepturi, a obogaćeno tehnikom savremenog gastro stvaralaštva. Ljubav, posvećenost konstantnom usavršavanju recepture i tehnike proizvodnje peciva i kolača, neraskidiv je deo i tajni sastojak uspeha i trajnosti dobrog ukusa Gordi peciva i kolača. Potvrda kvaliteta i dobrog ukusa stigla je od najzahtevnijeg žirija, sladokusaca, čiji smo svakodnevni izbor, ali i profesionalne javnosti na najprestižnijim sajmovima.

 

Kada se proces proizvodnje Gordi kolača završi sledi najslađi deo i pitanje šta izabrati i obavezno probati? Kuglof, domaće vanilice, čajne keksiće… Izbor je na Vama, ali svakako nećete pogrešiti!

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci