Fabrike slatkiša u Srbiji: Gde se prave vaši omiljeni proizvodi?

fabrike_slatkisa_u_srbiji

Da li se pitate gde se prave Vaši omiljeni slatkiši dok uživate u svakom njihovom zalogaju ili niste znali da je Srbija zemlja slatkiša?

Verovali ili ne, najnoviji podaci pokazuju da se u Srbiji godišnje proizvede između 120.000 i 150.000 tona slatkiša, a fabrike slatkiša u Srbiji ne prestaju da mame osmehe i simpatije sladokusaca! Konditorski proizvodi se u našoj zemlji prave u više od 140 kompanija, a mnoge od njih su porodične radionice koje za pravljenje čokolade, bombona i drugih slatkiša koriste tradicionalne recepte. Sladokusci u našoj državi i insotranstvu mogu uživati u neverovatnom izboru poslastica i dezerta, jer svako može lako pronaći slatkiš po svom ukusu. 

Fabrike slatkiša u Srbiji ne prestaju da oduševljavaju svoje kupce bogatom ponudom slatkih zalogaja. Šta vi birate – kolače, torte, karamele, praline, čokoladice, bombone, lizalice, biskvite ili čajna peciva?

 

Prva fabrika slatkiša u istoriji

Želja za slatkim stara je gotovo koliko i čovek, a med se smatra prvom poslasticom koja se koristila još u praistoriji. Pre nego što smo pronašli mogućnost da koristimo šećer, stare kulture Egipćana, Rimljana, Grka, Kinezi i Indijanci uživali su u kombinaciji meda i orašastih plodova. Ovako napravljeni prvi slatkiši koristili su se i kao lek protiv bolova u stomaku. Kasnije, kako su civilizacije napredovale otkrivena je mogućnost korišćenja i prerade šećera. Slatkiši su počeli da se prave u kombinaciji sa šećerom, što je olakšalo i pospešilo trgovinu. Da li biste mogli da zamislite da živite bez ukusnih zalogaja, koji Vam zaslade dan?

Usled visoke cene šećera, fabrika slatkiša je u srednjem veku proizvodila konditorske proizvode dostupne bogatijem delu stanovništva. Tokom istog perioda šećer se smatrao toliko dragocenim sastojkom da se prodavao u apotekama kao lek. Prve poslastice pojavile su se tokom XVIII veka, a to su bile karamele i lizalice. U Engleskoj su mnogima omiljeni dezert bile bombone od kuvanog šećera pomešane sa orašastim plodovima i voćem. Prve fabrike slatkiša su proizvodile tvrde bombone koje su se prodavale na komad, a koliko su bile omiljene najbolje govori činjenica da je sredinom XIX veka u Sjedinjenim Američkim Državama otvoreno više od 300 ovakvih fabrika! Smatra se i da su upravo u Engleskoj i Americi napravljene prve fabrike čokolade kada je otkrivena smesa napravljena od kakao praha, putera i šečerne trske koja se mogla izliti u određeni kalup i ispeći. Ovo je bio prelomni trenutak za razvoj čitave industrije slatkiša, jer se oni više nisu proizvodili ručno, a mašine su olakšale njihovu proizvodnju, pakovanje i distribuciju. U bombonama, belom slezu, ratluku i pepermintu sada su mogli da uživaju svi!

Lizalice, karamele i marcipan pojavile su se na evropskom tlu, a u njihovom neodoljivom ukusu uživale u čak i kraljevske porodice Tjudora i gosti na dvoru kraljice Viktorije. Zanimljivo je da se kakao koristio kao napitak još u vreme drevnog Meksika, gde se i danas može probati čokoladno piće pomešano sa tradicionalnim meksičkim začinima koje su koristile Maje! Švajcarska se danas sa razlogom smatra prestonicom najboljih čokolada na svetu, a upravo je u ovoj zemlji nastala prva mlečan čokolada zahvaljujući osnivačima kompanije Nestle. U Švajcarskoj su čokolade počele da se pakuju u omote sa naslikanim ljubičastim kravicama, koje su i danas simbol jedne od najpopularnijih vrste čokolade na svetu.

 

Rani počeci fabrika čokolade i slatkiša u Srbiji

Prva srpska čokolada proizvedena je na Dorćolu na raskrsnici Solunske ulice i ulice Cara Dušana. Porodica Šonda otvorila je na ovom mestu fabriku, čokolade, keksa i leda. U maloj porodičnoj radionici nastala je čokolada “olga”, a posetioci su mogli da uživaju u ukusnim parlinama i kafi zaslađenoj kašičicom kakao praha.

Prvi počeci proizvodnje čokolade u Srbiji vezuju se za Zemun i čuvenu fabriku “Roda”, preteču današnje čokolade “Menaž”. Za njeno osnivanje možemo zahvaliti francuskom oficiru Danijelu S. Pešmažu, koji je otvorio prvu jugoslovensku fabriku čokolade 1922. godine. U istoj fabrici nastao je jedan od najpoznatijih slatkiša u našoj zemlji u čijem ukusu još uvek uživaju kako deca tako i odrasli – penasta čokoladna bananica! Nakon Drugog svetskog rata fabrika je nacionalizovana i dobila ime “Nada Štark”. Zvuči Vam poznato?

Fabrika “Nada Štark” postala je najveća jugoslovenska fabrika čokolade i bombona. Godine 1966. godine integrisana je sa prvom parnom pekarom “Soko”, a ostalo je istorija. 

 

Koje fabrike slatkiša u Srbiji danas poznajemo?

 

Štark

Fabrika prehrambenih proizvoda “Štark” poznato je po neodoljivim slatkišima, keksima i čokoladama. Sigurno ste bili u prilici da probate neke od njihovih najpoznatijih proizvoda, koji su obeležili odrastanje mnogih generacija – čokoladnu bananicu, čokolade “Najlepše želje” i hrskavi flips “Smoki”. Danas se torte i kolači ne mogu napraviti bez čuvene čokolade za kuvanje “Menaž”, a svaka kuća bez “Prima” štapića i penastih piškota. 

Najprodavaniji proizvod kompanije je upravo čokoladna bananica, a godišnje se proda čak 66 bananica! 

 

Banat – Fabrika slatkiša i Swisslion

U Vršcu puštena u rad prva fabrika kompanije Swisslion Takovo. Postoji li nešto ukusnije od poznatog eurokrema, bez kojeg ne možemo da zamislimo palačinke i kolače? Na receptu možete zahvaliti upravo ovoj firmi. Ljubitelji slatkiša znaju da mogu da uživaju u ukusnim medenjacima, keksu, bombonama, vaflu, ratkulu, žele bombonama i brojnim drugim slatkim ii slanim proizvodima. Ko nije probao čuvene praline i bajadere, propustio je da oseti ukus najfinije čokolade.

 

Fabrika slatkiša “Pionir”

Među najboljim fabrikama slatkiša u Srbiji nalazi se i “Pionir” iz Subotice. O kvalitetu i ukusu njihovih proizvoda najbolje govori činjenica da je 2010. godine proglašena najboljom fabrikom slatkiša u Evropi. Sa tradicijom dugom 90 godina ova fabrika slatkiša zaslužna je za slatkiše poput “Medenog srca”, čokolade “Galeb” i Negro bombona. Mentol bombone i karamele podsećaju nas na vesele dane detinjstva kada su se u bakinim džepovima i fiokama krile najfinije tvrde bombone!

 

Da li započinjete dan plazmom?

Fabrike slatkiša u Srbiji ne mogu da se takmiče sa kompanijom “Bambi”, čiji kupci svako jutro započinju zalogajima čuvenog medenog i hrskavog Plazma keksa. Više od 50 godina generacije porodica uživaju u svom omiljenom keksu, koji je postao deo njihove porodične tradicije. Plazma keks postao je simbol ljubavi, darivanja, brige i poštovanja, zbog čega je nezaobilazan gost svake trpeze.

 

Gordi: Deo vaše trpeze od 1987. godine

Sa ponosom možemo istaći da se Gordi nalazi među proizvođačima vaših omiljenih poslastica. Kompanija “Ishrana produkt” predstavila je ljubiteljima slatkih zalogaja brend domaćih kolača pravljenih po tradicionalnoj i staroj porodičnoj recepturi. Za samo tri decenije je od male porodične radionice ljubav prema slatkišima podstaknuta znanjem i veštinom napravila kvalitetan brend. Osim prepoznatljivog kvaliteta, zaštitni znak naših proizvoda su prirodni sastojci i maštovita kombinacija ukusa od kojih nastaju vrhunski konditorski proizvodi.

Sa ponosom ističemo da Gordi ima dugu tradiciju pravljenja ukusnih kolača. Postali smo deo vaše porodične trpeze, zbog čega želimo da svaki važan trenutak učinimo lepšim. 

 

Koji su Vaši omiljeni proizvodi iz Gordi porodice? Pišite nam!

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci