Jednostavni čokoladni kolač: Kako napraviti dezert u dva koraka?

jednostavni_cokoladni_kolac

Jednostavni kolači iz pleha – da li vam zvuči nemoguće?! Za pripremu bilo koje poslastice potrebno je izdvojiti vreme i strpljenje kako bi one ispale izuzetne i ukusne. Jednostavni čokoladni kolač će vas ubediti u suprotno – kroz samo nekoliko koraka će se na vašoj trpezi naći neodoljivi i sočni slatkiši. Tokom hladnijih jesenjih dana ne postoji ništa što nas može više razveseliti i izmamiti osmeh na lice od neodoljivog dezerta sa najlepšim sastojkom, čokoladom. Pripremite se da osetite magiju mekanog biskvita i kremastog čokoladnog punjenja.

Brzi čokoladni kolači se sa dobrim razlogom ubrajaju među mnogima omiljene dezerte. Jednostavni su za pripremu, spremni za tren oka i izazvaće vas da osmislite vašu najdražu kombinaciju. Možete kombinovati nekoliko vrsta čokolde, kakao prah i cimet, topljenu ili čokoladu u komadićima, dodati šahu suvog voća ili orašastih plodova. Hrabriji sladokusci odlučiće se za kašičicu ili dve ruma, soka od višanja ili pomorandže za bogatiju aromu. 

Da li ste spremni da napravite vaš brz i jednostavan čokoladni kolač?

 

Kako se prave jednostavni kremasti kolači?

Glavna zvezda ovih kremastih poslastica je čokolada, koja okuplja sve ljubitelje slaktiša. Iako čini neodoljiv dezert sama po sebi, u kombinaciji sa mekanim ili prhkim testom stvara neverovatnu rapsodiju ukusa. Sama pomisao na ovakvu poslasticu izmamiće širok osmeh i podstaći vas da pronađete recept po vašoj meri i zakoračite u kuhinju. Kako bismo vam pomogli da napravite vaš jednostavni čokoladni kolač, izdvojili smo nekoliko recepata. Ukoliko ste obožavalac bezvremene tradicionalne recepture ili uživate u eksperimentisanju, evo kako možete napraviti brze sočne čokoladne kolače. Ne morate unapred planirati nabavku, jer sve sastojke sigurno već imate u kuhinji. 

 

Kako se slažu kakao prah i domaći pekmez?

  • 6 kašika brašna
  • 3 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 150ml mleka
  • 2 kašike ulja
  • 3 kašike kakao praha
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Pekmez po izboru
  • Za preliv će vam biti potrebno: 100g crne čokolade i 200ml slatke pavlake

Jaja sa šećerom ulupajte žicom dok se ne sjedine, a zatim dodajte mleko i ulje. Kada se sastojci sjedine, u posudu postepeno sipajte brašno, kakao i prašak za pecivo, a na kraju smesi dodajte i 3 kašike vašeg omiljenog džema. Dobijenu smesu sipajte u podmazani manji kalup za pečenje kolača i pecite 35 minuta na 180 stepeni. 

Dok se kolač peče možete napraviti preliv – slatku pavlaku zagrejte do tačke ključanja, pa prejite crnu čokoladu tako da dobijete smesu poput svetlije čokoladne glazure. Kada izvadite kolač iz rerne, čačkalicom ili debljim štapićem napravite sitne rupe preko celog kolača, a zatim prelijte kolač čokoladnim prelivom. Preporučujemo da sočni kolač ostavite nekoliko sati u frižideru pre posluženja. 

 

Da li ste probali čudo od čokolade?

Za ovaj jednostavni čokoladni kolač će vam biti potrebno:

  • 4 kašike brašna
  • 4 jaja
  • 100g šećera
  • 200g margarina
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100g čokolade za kuvanje

 

Za sočan preliv će vam biti potrebno:

  • 200g čokolade za kuvanje
  • 100ml slatke pavlake
  • 1 kašika šećera

Belanca umutite u čvrst sneg i ostavite po strani. Mikserom umutite žumanca sa šećerom, brašnom, kesicom praška za pecivo i rastopljeni margarin, a na kraju dodajte i otopljeno čokoladu za kuvanje, pa mikserom lagano spojite sve sastojke. Smesi dodajte prethodno umućeni sneg od belanaca i promešajte varjačom ili kašikom da se sve sjedini. Testo rasporedite u pleh po želji. Kako se testo ne bi zalepilo za kalup, podmazan pleh pospite sa malo brašna. Kolač pecite 20 minuta na 180 stepeni. Kada se kolač ispeče, ostavite ga da se dobro ohladi pre nego što napravite preliv.

Sastojke za preliv mešajte na tihoj vatri dok ne provri. Slično prethodnom postupku, sačekajte da se preliv ohladi pre nego što njime udahnete aromu vašem kolaču. Pomoću čačkalice ili debljeg štapića napravite nekoliko rupa na biskvitu, prelijte glazurom i ostavite u frižideru da se sve stegne. Vaše čudo od čokolade je spremno za serviranje!

 

Brzi jednostavni kolači: Recepti za svačiji ukus

Kolači jednostavni za pripremu uštedeće vam vreme provedeno u kuhinji. Za dobar i ukusan dezert ne morate potrošiti sate u potrazi za pravim receptom i u pripremi. Često će vam biti potrebno svega nekoliko sastojaka za kolač neodoljivog ukusa!

 

Da li biste probali dezert od dva sastojka? Biće vam potrebno:

  • 240g čokolade
  • 4 jaja

Važno je da jaja budu sobne temperature. Razdvojite žumanca od belanaca, a čokoladu sitno iseckajte ili rendajte, pa je istopite na pari. Belanca umutite u čvrst sneg, a žumanca pomešajte sa otopljenom čokoladom i promešajte. Smesi sa čokoladom dodajte polovino umućenih belanca i postepeno mešaći dodajte i ostatak belanaca. Gotovu smesu sipajte u kalup po želji i blago udarite o podlogu kako bi mehurići nestali. Kolač pecite između 30 i 40 minuta na 170 stepeni.

Kada se kolač ohladi, možete ga poslužiti na nekoliko različitih načina – uz kuglu omiljenog sladoleda, sa šlagom ili posuti kakao prahom, cimetom i šećerom u prahu.  

Ljubitelji smeđeg šećera uživaće u mekanim jednostavnim čokoladnim kolačima, koji se može servirati na više maštovitih načina. Potrebni su vam sledeći sastojci:

  • 150g brašna
  • 125ml mleka
  • 60g putera
  • 165g belog šećera
  • 185g smeđeg šećera
  • Kašičica ekstrakta vanile
  • Kakao prah

Podesite rernu da se greje na 180 stepeni i izaberite kalup za kolač. 

Zagrejte rernu na 180 stepeni i podmažite pleh. Najpre istopite puter na tihoj vatri, pomešajte sa mlekom, belim šećerom, brašnom i kašikom kakao praha. Za bogatiju aromu predlažemo i ekstrakt vanile. Smesu pažljivo umutite sve dok se sastojci ne sjedine i ravnomerno raspredite u kalup.

U drugoj posudi pomešajte smeđi šećer sa jednom kašikom kakao praha i pola litra ključale vodde. Mešajte sve dok se smeđi šećer i kakao prah ne rastvore, a zatim sipajte u pleh preko smese. Pecite kolač između 35 i 40 minuta dok vrh kolača ne postane čvrst. Nakon što slatkiš izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi, a zatim pospite kakao prahom. Ukoliko volite više ukusa, kakao možete pomešati sa malo cimeta.

Ideja za posluženje – izvadite kolač kašikom iz pleha i poslužite ga u činiji ili čaši uz kuglu omiljenog kremastog sladoleda!

 

Jednostavni, a ukusni kolači!

U iznenadnim situacijama kada se na vratima nađu nenajavljeni gosti, kada želite da iznenadite nekoga lepim i slatkim poklonom ili želite da uživate u domaćim slatkišima, jednostavni čokoladni kolači su prava prilika! Ne morate biti vešti u kuhniji niti profesionalni poslastičar kako biste uživali u pravljenju nečeg finog i neodoljivog. Svaki slatki zalogaj nateraće vas da probate još jedno parče!

Da li vi imate omiljeni recept za jednostavan i ukusan kolač? Pišite nam, radujemo se vašim komentarima!

Mi vam preporučujemo #Gordi domaće kolače, koji se već dugi niz godina prave na tradicionalan način. Iako su recepti naša mala slatka tajna, spremni smo da podelimo sa vama bogatstvo ukusa i sastojaka. Za prave ljubitelje čokolade osmislili smo Sussuro Čoko i Negreskino, kolače delimično prelivene čokoladom i posute hrskavim drobljenim kikirikijem. 

Ko bi mogao da odoli Gordi čajnom i punjenom čajnom pecivo uz šolju toplog napitka ove novembarske jeseni?!

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci