fbpx

Kako nastaju domaći kolači?

proizvodnja domacih kolaca

Prva pomisao na kolače i već zvuči neodoljivo. Bilo da se odlično snalazite u pravljenju kolača ili da ih rado kupujete, važno je znati nešto o njihovoj istoriji, procesu pravljenja i koji sastojak im daje posebnu aromu.

Reč kolač ima veoma dugu i bogatu istoriju koju svakodnevno ljudi nastavljaju da ispisuju. Nekada su kolači bili blaga modifikacija hleba, a danas pokrivaju širok spektar ukusa, oblika i sastojaka od kojih nastaju. Kolači su se najčešće pekli, a nastajali su kao mešavina brašna, jaja, maslaca i mleka. Pravljenje kolača više nije tako složen postupak i za svega nekoliko minuta možete imati ukusnu poslasticu.

 

Kolači kroz istoriju

Kolač u najopštijem smislu označava pecivo od pečenog brašna, zaslađeno šećerom ili medom. Dobija se mešanjem sa jajima i često, ali ne uvek, sa mlekom i masnoćom. Kolači imaju jedinstvenu glatku teksturu i prepoznatljivu aromu koja se postiže dodatkom vanilin šećera ili cimeta. Često je teško odrediti granicu između kolača, peciva ili keksa i lepinje.

Kolač je hleb u svom najjednostavnijem obliku. Kako su se tehnike pravljenja kolača i njihovog pečenja razviljale, ali i sami obrasci ishrane menjali, ono što se u početku smatralo hlebom, polako je postalo jedinstvena kategorija nazvana kolač. Evropa je uvek bila u središtu proizvodnje kolača i po tome je nadaleko poznata.

Kolači kao podkategorija peciva su od davnina bili neizostavan deo trpeze. Nastali od najprostijih sastojaka, kao što su šećer, brašno, jaja, mleko ili obogaćeni različitim ukusima, filovima, dodacima suvog voća i čokolade – uvek su sastavni deo praznične atmosfere i važnih porodičnih momenata. Kolači su kroz istoriju bili sastavni deo kulinarske kulture starih Grka, Egipćana, Rimljana. Postoje recepti za kolače koji se vekovima unazad nisu menjali i dalje su aktuelni. Neki kolači našli su svoje mesto u mnogim umetničkim ostvarenjima, a Homerova Ilijada opisala je čuveni kolač od samo dva sastojka, meda i susama, zvani „pasteli“, a koji u spomenutom delu nosi naziv „intrion“. Davao se ratnicima da bi im darivao snagu, važio je za zdrav i lekovit kolač, a danas ga za svega nekoliko minuta možete pripremiti u vašoj kuhinji. Engleska kuhinja je kolače imala u prvobitnoj verziji kao hleb, osnovna razlika je bila u tome što je kolač bio ravan i manjeg oblika, a razlikovao im se i proces pečenja.

Za kolače se često vezuje potencijalna opasnost od gojaznosti i raznih vrsta metaboličkih poremećaja, ali mnogi sastojci kolača su zapravo veoma lekoviti, kao što su kakao, cimet, med, susam, muskatni oraščić i mnogi drugi.

Poslednju deceniju obeležio je nagli razvoj industrijske proizvodnja slatkiša, ujedno i opreme koja doprinosi proizvodnom kvantitetu. Uvećana potreba za kolačima dovodi do toga da se pronalaze načini da se proizvede što veća količina, često na uštrb kvaliteta.

Automatizacija i standardizacija proizvodnje omiljenih kolača i poslastica, rezultira gubitkom draži kolača koje su spremale vredne ruke naših baka. Kako sačuvati domaću recepturu i tradicionalne ukuse kolača, a opet zadovoljiti rastuće potrebe tržišta?

Proces nastanka domaćih kolača za mnoge nije tajna, ali uvek se zapitamo kako nekoj vrsnoj domaćici kolači ispadnu tako slasni, mekani i neodoljivi. Postoji mnogo recepata za domaće kolače i zato vas danas vodimo na jedinstvenu destinaciju najfinijih ukusa koji su najlepši deo vaše svakodnevice. Čarolija domačih kolača naročito je važna tokom prazničnih dana kada im pridajemo posebnu pažnju jer želimo da najlepši način obradujemo svoje najmilije.

Kakao je jedan od osnovnih sastojaka omiljenih kolača današnjice. Zanimljivo je sagledati odakle nam dolazi kakao, u čemu se krije njegova znamenitost i zašto je važan u proizvodnji kolača i slatkiša uopšte. Izvorno značenje reči „kakao“ prevedeno sa latinskog znači „hrana bogova“ i u potpunosti opravdava taj opis kao osnovni sastojak čokolade i kolača. Plodovi kakao stabla rastu u prirodnom raju američkih prašuma, u ekvatorijalnom delu.

 

Koji kolač izabrati za prazničnu trpezu?

Na raspolaganju vam je veliki izbor posnih, mrsnih, sitnih kolača različitih oblika, ukusa i sastojaka. Svaki taj kolač, bilo da se odlučite da isprobate najnoviji recept u svojoj kuhinji ili da odete u obližnji market, važno je da zadovoljava standarde kvaliteta i samo takvi kolači biće pažljivo upakovani u najslađe zalogaje koji savršeno pristaju uz svaki vaš trenutak.

Neodoljiva aroma i prepoznatljiv ukus biskvita, vanilica i kuglofa čini da tokom hladnih dana, naročito nošeni prazničnom euforijom, posegnemo baš za ovom vrstom kolača.
Čajno pecivo  u kombinaciji sa toplim čajem pravi je izbor za hladne decembarske dane. Zahvaljujući zanimljivim oblicima sa prazničnim motivima čajno pecivo je idealno za prazničnu trpezu. Šta treba da znate o čajnom pecivu? Čajno pecivo se definiše kao brašneno-konditorski proizvod i ubraja u koncentrovanu hranu zbog svoje značajne energetske i hranljive vrednosti koju poseduje. Upotrebom novih dodatnih sirovina u procesu proizvodnje čajnog peciva može se stvoriti novi kvalitet mirisa i ukusa, ali može se dobiti i biološki izuzetno vredan proizvod.

 

Proizvodnja domaćih kolača u Srbiji

Kuglof, jedan je od najstarijih modeliranih kolača, potiče iz Nemačke, a kod nas je deo tradicije Vojvođana. Jedinstvenog ukusa, jedan od omiljenih proizvoda tokom prazničnih dana, prepoznatljiv po kombinaciji pažljivo biranih sastojaka i po tradicionalnoj recepturi postao je sastavni deo praznične trpeze i neizostavno slatki detalj svečanih momenata.

Uz Gordi kolače uživanje za sve sladokusce je zagarantovano. Gordi zna tajnu savršenog ukusa kolača koju nesebično deli sa vama. Kada poželite ukusan doručak ili povod da nekoga pozovete na šoljicu razgovora i kolača tu je Gordi bogat asortiman slatkih delikatesa. Inspiracija za nastanak ručno rađenih kolača krije se u stvaranju jedinstvenog ugođaja u trenucima koji su samo vaši.

Gordi porodica kolača od najklasičnijih i uvek aktuelnih vanilica, narasla je do punjenog čajnog peciva, posutog šećerom u prahu i punjenog neodoljivim voćnim filom od kajsije. Tu je i fino čajno pecivo sa dodatkom kokosa, koje možete poslužiti uz kafu ili čaj, ali nećete pogrešiti ni sa izvrsnim biskvitom, posutim kristal šećerom. Sa posebnom pažnjom se pristupa proizvodnji najfinijih biskvita sa ukusom narandže i komadićima čokolade, kao i najfinijih biskvita sa dodatkom suvog grožđa. Ukus biskvita koji očarava nastao je kao spoj preliva od čokolade i drobljenog kikirikija.

Gastronomski rituali i širok spektar kolača – ne propustite priliku da probate nešto posebno, napravljeno po tradicionalnoj recepturi, a obogaćeno tehnikom savremenog gastro stvaralaštva.

Ljubav, posvećenost konstantnom usavršavanju recepture i tehnike stvaranja peciva i kolača, neraskidiv je deo i tajni sastojak uspeha i trajnosti dobrog ukusa Gordi peciva i kolača. Potvrda kvaliteta i dobrog ukusa stigla je od najzahtevnijeg žirija, sladokusaca, čiji smo svakodnevni izbor, ali i profesionalne javnosti na najprestižnijim sajmovima.

Kada se proces proizvodnje Gordi kolača završi sledi najslađi deo i pitanje šta izabrati i obavezno probati?

Kuglof, domaće vanilice, čajne keksiće… Izbor je vaš, ali svakako nećete pogrešiti!

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci

Close Menu