Prolazeći pored izloga poslastičarnica gotovo je nemoguće skrenuti pogled sa savršeno ukrašenih kolača i torti koji Vas mame da zakoračite unutra i probate ih. Na ovim mestima se prave i prodaju poslastice različitog ukusa, oblika i dekoracije, a izgledaju toliko primamljivo da im nije lako odoleti. U istom izlogu se nalazi svet na dlanu – poslastice iz celog sveta među kojima se nalaze i tradicionalni domaći kolači.
Vanilice, čajni kolači, orasnice, baklave, štrudle, oblande, krempite, šampite i drugi kolači bili su ostali deserti koji bude uspomene i sa sobom nose najlepše uspomene. Mogu se naći u svakoj poslastičarnici, a još su slađi kada ih sami napravite. Na listu neodoljivih domaćih kolača mora se dodati i kolač od čajnog keksa – prhko testo koje se topi u ustima!
Čajni kolutići: Kolač na bezbroj načina!
Ono što čajni keks čini toliko ukusnim je prhko testo koje se savršeno slaže sa toplim napicima. Kako i samo ime već kaže, kolačići se najlepše slažu i poslužuju uz šolju toplog čaja, napitak koji se osim vode najviše konzumira u svetu. Bilo da volite voćne ili biljne čajeve, beli, crni ili zeleni čaj, hrskave čajne kolutiće možete kombinovati sa svakom vrstom aromatičnog napitka.
Sam čajni keks je već odličan slatkiš, hranljiv, hrskav i pravo osveženje za Vaše nepce. Ako uživate u osmišljavanju novih recepata i kolača, ovaj keks će Vam poslužiti kao hrskava osnova za kolač za od čajnog keksa. Takođe, recept za čajni keks uvek možete iskoristiti za druge kolače koji se prave od prhkog testa. Jedan kolač se zaista može napraviti na bezbroj načina!
Predlažemo Vam da pre nego što skuvate šolju toplog čaja i ušuškate se uz omiljeni roman ili film, napravite slatke kolače od čajnog keksa. Poslastice će biti još slađe kada ih podelite sa onima koje volite, a Vaši mališani i Vi ćete se zabaviti dok ih budete pravili.
Kolač od čajnih kolutića
Poznato je da bake i deke posebno uživaju u finim zalogajima čajnih kolutića i da ih uvek imaju u kući. Ako i Vi imate kesu kolutića u kuhinji, iskoristite ih za ukusan kolač i obradujte Vaše ukućane. Bake i deke će zasigurno pohvaliti ovaj odličan slatkiš, jer sa njim ne možete pogrešiti. Najveće zadovoljstvo predstavlja osmeh na licu dragih osoba kada ih iznenadite neodoljivim kolačima, a takva reakcija neće izostati ni ovoga puta. Za početak je potrebno da kupite pakovanje čajnih kolutića ili još bolje – da ih sami napravite!
Priprema kolača od čajnog keksa je veoma laka, jer priprema ne oduzima mnogo vremena, sastojci su jednostavni i za pečenje je dovoljno svega 15 minuta. Kako biste napravili domaći čajni keks potrebno Vam je brašno, šećer, jaja, margarin i polovina kesice praška za pecivo. Često se receptu dodaju rendana kora pomorandže ili limuna i kesica vanilinog šećera za bolju aromu, dok iskreni sladokusci vole da dodaju i kašiku kakao praha.
Iskoristite ih za kolač od čajnog keksa – jednostavno, ukusno i bez pečenja:
- 120g brašna
- 120g prah šećera
- 500g čajnog keksa
- 1 jaje
- Šolja skuvane crne kafe ili čokoladnog mleka
- Rum
- Mleveni keks ili kokosovo brašno za posipanje
Dok čekate da se kafa skuva, imate vremena da napravite sjajan kolač od čajnog keksa u nekoliko koraka!
Margarin, šećer i jaje dobro umutite, a za lepšu aromu dodajte mrvicu ruma. Tako pripremljeni fil nanesite na čajni kolutić, koji ćete spojiti sa drugim čajnim kolačiće, a zatim natopiti crnom kafom ili čokoladnim mlekom. Filovani keks pospite mlevenim keksom ili kokosovim brašnom.
Umesto crne kafe i čokoladnog mleka, čajne kolače možete natopiti drugom vrstom kafe koju volite, gaziranim sokom ili sokom od pomorandže. U nekim receptima se za nadev koristi puding po izboru ili domaći džem. Budite kreativni!
Još jedna ideja za brzi kolač sa čajnim kolutićima
Izdvojili za vas maštovite recepte za kolač sa čajnim kolutićima, a ovoga puta smo dodali jabuke i orašaste plodove. Biće vam potrebno:
- Čajni kolutići
- 200g brašna (1 šolja)
- 200g šećera (1 šolja)
- 4 jaja
- 125g maslaca
- 25g šećera u prahu
- 2 kesice vanilinog šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 4 jabuke
- 50g mlevenih oraha
- Cimet
Nakon što izaberete posudu u kojoj ćete praviti kolač, dno posude namažite rastopljenim maslacem i poređajte čajne kolutiće. Jabuke operite, oljuštite i iseckajte u obliku polumeseca, pospite cimetom i poređajte preko čajnog keksa. U drugoj posudi dobro umutite jaja sa šećerom, a zatim postepeno dodajte brašno, vanilin šećer, mlevene orahe i prašak za pecivo.
Gotovu smesu prelijte preko jabuka i pecite kolač na 180 stepeni u zagrejanoj rerni. Nakon što se kolač od čajnog keksa ispeče i ohladi, pospite prah šećerom i servirajte!
Ukusno i drugačije: Posni kolač sa čajnim kolutićima
Proleće nam se bliži, a sa njim i sunčani dani. Lepo vreme nam donosi i bolje raspoloženje, jer ćemo za tren oka moći da uživamo na terasi uz šoljicu kafe i parče kolača od čajnog keksa! Izdvojili smo recept za posni kolač sa čajnim kolutićima za sve sladokusce koji se raduju uskršnjim praznicima i već razmišljaju o ukusnom desertu za celu porodicu.
Biće Vam potrebno:
- Kilogram čajnih kolutića
- 200ml vode
- 1l soka od pomorandže, breskve ili kajsije
- 5 kesica pudinga od vanile
- 375g posnog margarina
- 4 banane
- 15 kašika šećera
- Džem od kajsije
- 120g čokolade za kuvanje
- Za glazuru: 200g čokolade za kuvanje i malo ulja
Razmutite smesu za puding u 200ml vode i 5 kašika šećera. Na tihoj vatri ukuvajte sok po želji sa preostalih 10 kašika šećera, a zatim dodajte umućenom pudingu i dobro promešajte. U drugoj posudi mikserom umutite posni margarin, koji ćete dodati smesi sa pudingom i sokom nakon što se ohladi. Podelite krem u dve odvojene posude i u jednu dodajte rastopljenu čokoladu za kuvanje i dobro promešajte.
Sada sledi najlepši deo – čajni keks potopite u sok i ređajte na željenu posudu, a rupice kolutića popunite džemom od kajsije. Kolutiće premažite slojem žutog fila i dodajte seckane banane i još jednom premažite žutim filom. Dodajte red banana, a zatim premažite čokoladnim filom. Postupak ponovite sve dok ne potrošite sastojke. Za kraj – kolač prejite čokoladnom glazurom!
Da li ste probali Gordi čajne kolče?
Čajna i punjena čajna peciva su zaštitni znak brenda ručno pravljenih kolača Gordi. Sladokusci znaju da u našem asortimanu mogu pronaći kolač od čajnog keksa u kombinaciji sa voćnim nadevom od kajsije ili najfinijom crnom čokoladom. Tu nije kraj – dodali smo sastojke poput prah šećera, kokosa i komadiće drobljenog kikirikija kako bi ukus čajnih kolačića bio još bogatiji!
Koje Gordi čajno pecivo najviše volite da grcikate uz šolju čaja?