Domaći kolači nisu potpuni i ukusni bez malo ukusnog džema ili marmelade!
Ovaj slatki namaz čini neizostavni deo naše kulinarske tradicije i na njemu su odrasle i odrastaju brojne generacije. Mnogima je još uvek omiljena poslastica i pored velikog izbora čokoladnih kremova, a posebno se rado koristi kao premaz za domaće palačinke u kombinaciji sa orašastim plodovima. Osim palačinki, tako je i kolač sa džemom pun pogodak, jer gotovo da ne postoji sladokusac koji ne voli ovakvu vrstu deserta. Najlepši deo ovih kolača je upravo Vaš omiljeni džem koji poslastice čini toliko neodoljivim da u plehu neće ostati ni parče!
Džem, pekmez ili marmelada?
Da li pravite kolač sa džemom, pekmezom ili marmeladom? Najčešće se termini koriste kao sinonimi za slatki voćni nadev, međutim, razlikuju se po načinu pripreme voća pre kuvanja! Ukoliko pravite džem, voće se seče na komade, dok se za marmeladu voće melje ili pasira. Ako pravite pekmez, voće treba cepkati na sitnije komade. Takođe, namazi se razlikuju i po vremenu kuvanja.
Tekstura džema je najređa, jer se on najkraće kuva. Dužim kuvanjem se dobija pekmez, a zatim i marmelada čija je tekstura najgušća. Za koji god oblik voćnog sosa da se odlučite, ne možete pogrešiti ako ih izaberete za fino punjenje kolača.
Kolač sa džemom od kajsija: Tradicija koja ne prolazi
Našim roditeljima, bakama i dekama je omiljeni slatkiš bilo parče hleba premazano sa malo maslaca i džema. Iako su danas rafovi prodavnica i poslastičarnica ispunjeni čokoladnim i voćnim keksima, biskvitima i tortama, ostajemo verni kolačima sa džemom, jer čine tradiciju koja ne prolazi. Ukusna tajna se krije u receptima starih kuvara i sveskama naših baka, a za vas smo izdvojili one najbolje. Izaberite teglu Vašeg omiljenog džema i spremni ste za pravljenje kolača!
Džem od kajsije je, pored džema od šljiva i šipka, voćni namaz koji se najčešće pravi i konzumira. Ukoliko ga i Vi rado pravite ili ste ljubitelj kajsija, uživaćete u ukusu ovih kolača!
Za recept Vam je potrebno:
- 1 čaša šećera
- 1 čaša brašna
- 1 čaša mleka
- 1 čaša vode
- Kesica sode bikarbone
- 2 kašike kakao praha
- Džem od kajsije
- Za glazuru je potrebno 100g čokolade za kuvanje
Pomešajte brašno, šećer, mleko, vodu, kakao prah, pet kašika džema i kesicu sode bikarbone tako da se svi sastojci sjedine. Dobijenu smesu rasporedite po četvrtastom plehu obloženim papirom za pečenje i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Nakon što koru izvadite iz rerne, premažite je sa još tri kašike džema i prelijte čokoladom rastopljenom sa malo ulja. Uživajte u ukusnom kolaču sa džemom od kajsija!
Naravno, koji god džem da upotrebite poslastica će biti jednako ukusna. Prateći recept možete na isti način napraviti kolač sa pekmezom od šljiva, šipka, jagode ili drugim džemom po Vašem izboru.
Brzi kolač sa džemom i grizom
Kada nemate vremena za komplikovane recepte, a u kuhinji se krije tegla Vašeg omiljenog džema, kolač za grizom i džemom predstavlja idealno rešenje. Miris koji se bude širio kuhinjom osvojiće simpatije Vaših ukućana i pre prvih slatkih zalogaja. Šta Vam je potrebno za ovaj recept?
- 3 jaja
- Po jedna šolja brašna, griza, šećera, ulja i mleka
- Kesica praška za pecivo
- Kesica vanilinog šečera
- Džem po izboru
Umutite jaja sa šećerom i vanilinim šećerom, a zatim postepeno dodajte ostale sastojke i mešajte sve dok se smesa ne sjedini. Ne morate mutiti mikserom, već možete koristiti varjaču ili kašiku, ukoliko Vam je tako jednostavnije. Pleh možete obložiti papirom za pečenje ili posuti sa malo ulja i brašna pre nego što rasporedite testo. Pecite kolač 25 minuta na 200 stepeni.
Po sličnom receptu možete napraviti i brzi kolač sa orasima i džemom. Orašasti plodovi se odlično slažu sa džemom, pekmezom i marmeladom, te je dovoljno da u testo dodate 100g mlevenih oraha ili da cele orahe poređate na vrh kolača pre pečenja.
Posni kolač za džemom
Posni kolač sa džemom možete napraviti od jednostavnih sastojaka koje zasigurno uvek imate u kući: brašno, šećer, ulje, voda, prašak za pecivo i džem. Kako bi testo bilo glatko nije potrebno da koristite mikser, dovoljno je da smesu promešate varjačom. Još jedan savet kako da kolač bude hrskav i ukusan je da pleh podmažete uljem i pospete prezlama umesto brašnom. Iako je džem sastojak koji kolaču daje poseban ukus, testo možete učiniti još ukusnijim tako što ćete dodati suvo grožđe, brusnice ili rendanu jabuku sa trunkom cimeta.
Kolač sa džemom bez jaja je pravi starinski kolač koji se jednostavno pravi, ali je neodoljivog ukusa. Mekani desert servirajte uz šolju kafe ili čaja!
Da li biste probali kolače sa makom i džemom?
Naizgled neobične kombinacije daju sasvim drugačiji i jedinstveni ukus kolačima, koje morate napraviti i Vi!
Za sočan kolač sa makom i džemom će Vam biti potrebno:
- 200g brašna
- 3 jaja
- 100g maka
- 360ml jogurta
- 100ml ulja
- 100g suvog voća
- 150g šećera
- Kesica praška za pecivo
- Cimet
- Džem po želji
Najpre umutite jaja sa šećerom, a zatim postepeno dodajte ostale sastojke i sjedinite u kompaktnu smesu. Sipajte u podmazan pleh, dodajte nekoliko kašika Vašeg omiljenog džema i pecite kolač 40 minuta na 200 stepeni. Prelijte kolač rastopljenom čokoladom ili pospite prah šećerom za još lepši ukus!
Voćni fil od kajsije u Gordi slatkim zalogajima
Voćni nadev je zaštitni znak Gordi kolača. Naše punjeno čajno pecivo ulepšano je pekmezom od kajsije, a posebno smo ponosni na neodoljive kombinacije voćnih i čokoladnih sastojaka po kojima smo daleko poznati. Svim sladokuscima predstavljamo ručno pravljene kolače koji se tope u ustima!
Vaniline
Vaniline su starinski kolač sa džemom koji i danas rado pravimo. Naša misija je da našim sladokuscima pružimo najbolji kvalitet i ukus što postižemo stalnim unapređivanjem procesa proizvodnje. Spajamo tradicionalno i moderno, zbog čega su Vaniline punjene nadevom od kajsije i posute prah šećerom toliko posebne.
Gurabija marmelada
Inspiracija za gurabije nam stiže sa Istoka. Slični Vanilinama, kolači su punjeni marmeladom od kajsije i posuti prah šećerom koji čini da se tope u ustima u pri svakom zalogaju. Nekada su se pravile prilikom odlaska u goste i poklanjale domaćinu, a danas ih možete pokloniti najdražima, jer su kao i svi Gordi proizvodi upakovane u praktična i dekorativna pakovanja!
Slazenger
Nešto drugačijeg ukusa, Slazenger je čajno pecivo ukrašeno čokoladom i punjeno voćnim filom od kajsije. Probajte ovu neobičnu kombinaciju ukusa!
Negreskino
Pored rastopljene čokolade i pekmeza od kajsije, Negreskino je posut komadićima drobljenog kikirikija. Istovremeno sladak i hrskav, ovo je poslastica kakvu do sada niste imali priliku da probate!
Podelite sa nama Vaš recept za ukusan kolač sa džemom!
Gordi sa svojim pratiocima rado deli recepte o kolačima. Podelite sa nama i ovog puta kako pravite kolače sa džemom. Očekujemo Vašu poruku!