Sočni kolači sa kokosom: Najbolji recepti na jednom mestu!

kolaci sa kokosom

Za proizvodnju domaćih kolača Gordi bira najfinije sastojke i kombinuje ih na maštovite načine kako bi svi sladoksuci uživali u njihovim neverovatnim ukusima. Jedan od takvih sastojaka je i kokos, egzotična biljka bogata hranljivim i nutritivnim vrednostima. Tradicionalne porodične recepte za kolače obogatili smo novim i modernim dodacima, a kolači sa kokosom su najbolji primer. Hrskavom testu dodali smo kokosovo brašno i komadiće kokosa – tako su nastali ukusni Gordi čajni kolači

Fino čajno pecivo sa dodatkom kokosa je najbolji primer kako se ovaj sastojak bogat vitaminima može koristiti u poslastičarstvu. Čajnom pecivu dodali smo i preliv od čokolade i voćni nadev od kajsije, a neke kolače smo posuli komadićima finog kokosa. Gordi rinfuzni program krije nešto slatko i primamljivo za svakoga, a na vama je da izaberete koji ukus najviše volite. Neka vam naši kolači budu inspiracija da budete odvažni i sami napravite vašu omiljenu kombinaciju koristeći kokos!

 

Čajni kolači sa kokosom

Osvežavajući kolači sa kokosom su najlepši dodatak čaju. Slažu se uz svaku vrstu čaja, a komadići kokosa ih čine hrskavim i ukusnim toliko da se tope u ustima. Ako ste ljubitelj ove biljke specifičnog ukusa, uživaćete u njihovoj brzoj i jednostavnoj pripremi. Za tren oka će vašu kuhinju ispuniti poznati miris kolača naglašen aromom kokosa. 

Naravno, ovi kolačići su odličan pratilac svih vaših omiljenih napitaka. Ako radije uživate u šolji kafe, čaši mleka ili limunadi, kolače sa kokosom možete poslužiti u svakoj prilici. 

 

Kolači sa kokosom bez pečenja!

Brzi kolači sa kokosom mogu se napraviti i bez pečenja! Kada nemate vremena da pravite zahtevne slatkiše, a rado biste pojeli nešto slatko, ovi kolači su odličan izbor. Uvek su dobro rešenje kada se na vratima pojave iznenadni gosti ili kada želite nekoga da ugostite i poslužite nečim domaćim i ukusnim!

Isprobajte i vi recept koji smo izdvojili za vas!

Za koru će vam biti potrebno:

 

  • 150g mlevenog keksa po izboru
  • 100g margarina
  • 100ml mleka
  • 80g šećera
  • 100g čokolade za kuvanje

 

Koru ćete napraviti tako što ćete u posudi sjediniti mleveni keks, mleko, omekšali margarin i otopljenu čokoladu. Tako dobijenu smesu rasporedite u kalup sa obručem ili drugoj posudi po želji. Potom ostavite smesu u frižideru da se hladi dok pravite fil.

Za fil vam je potrebno:

 

  • 180g kokosovog brašna
  • 700ml mleka
  • 80g šećera
  • 120g griza

 

Mleko stavite zajedno sa šećerom da se kuva na laganoj vatri. Kada smesa provri, sklonite sa šporeta i dodajte griz. Smesu vratite nazad na šporet i sačekajte da se griz skuva, neprekidno mešajući. Ponovo sklonite sa vatre, pa dodajte kokosovo brašno i dobro sjedinite. Fil rasporedite preko kore i kolač vratite u frižider da se hladi dok glazura ne bude gotova.

Za glazuru vam je potrebno:

 

  • 150g čokolade za kuvanje
  • 150ml slatke pavlake

 

Slatku pavlaku sipajte u posudu i ostavite na laganoj vatri dok ne provri. Nakon toga skinite posudu sa šporeta i prelijte preko iseckane čokolade za kuvanje i mešajte sve dok se čokolada potpuno ne otopi. Glazuru potom prelijte preko kolača i ostavite u frižideru dok se ne stegne. 

 

Prijatno!

 

Posni kolači sa kokosom

Bliži se vreme novogodišnjih i božićnih praznika, kao i vreme posta. Ukoliko ste u potrazi za drugačijim i neodoljivim poslasticama kojima ćete zasladiti posne dane, kokos je pravi izbor. Kokosovo brašno možete kombinovati sa omiljenim orašastim plodovima, pekmezom ili čokoladom za kuvanje. Posni sitni kolači sa kokosom jednostavni su za pripremu, a u njima će uživati cela porodica.

Za ovaj recept vam je potrebno:

 

  • 100g šećera
  • 100ml vode
  • 60g posnog margarina
  • 50g čokolade
  • 150g mlevenog keksa
  • 70g mlevenih orašastih plodova po izboru, a u ovom slučaju oraha
  • 50g kokosovog brašna
  • Dodatno – 50g otopljene čokolade za dekoraciju

 

Vodu i šećer sipajte u posudu i na laganoj vatri mešajte dok ne provri, sklonite sa vatre i dodajte margarin i čokoladu i mešajte dok se sastoji ne rastope. Smesi dodajte mleveni keks i orahe i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Ostavite testo da se ohladi, a nakon toga od smese napravite kuglice željene debljine i uvaljajte ih u kokos. U sredini svake kuglice prstom napravite udubljenje, koje ćete popuniti rastopljenom čokoladom.

 

Jednostavni kolači sa kokosom: Koji recept vi birate?

Najbrži kolači sa kokosom prave se od jednostavnih sastojaka koje gotovo uvek imamo u kuhinji. Ovi kolači su veoma popularni i mnogima omiljeni upravo zbog lakog načina pripreme, a posebno zbog mekanog i ukusnog testa. Često nije potrebno da se peku, već vam je za sjajnu poslasticu potrebno samo slobodno vreme i ljubav prema kolačima!

Jedan kolač na dva načina:

 

1. Kolači sa kokosom i čokoladom

Ako vam se dopao recept za posne kolače sa kokosom, zasigurno ćete uživati i u sličnim varijantama. Istom receptu možete dodati jedno jaje i brašno, ali ovoga puta nemojte testu dodavati otoplenju čokoladu. Od testa napravite bele loptice i izdubite ih u sredini. Poređajte kolače na pleh i pecite sve dok ne porumene pazeći da ne budu prepečeni. Rastopljenu čokoladu sa malo ulja iskoristite da popunite sredinu kolača.

Za lepši ukus možete kolačiće posuti prah šećerom.

 

2. Kokos štangle sa keksom

Iznenadićete se koliko je lako i zabavno praviti kolače sa kokosom! Kombinacija mlevenog keksa i kokosovog brašna učiniće da kolači budu mekani i da ste tope u ustima pri svakom zalogaju. Biće vam potrebno:

 

  • 150g mlevenog keksa
  • 150g kokosovog brašna
  • 150g margarina
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 50g šećera u prahu
  • 200ml mleka

 

Mleko pomešajte sa šećerom u prahu i vanilinim šećerom i stavite da se kuva na tihoj vatri. Dodajte margarin, a kada smesa provri, dodajte kokosovo brašno i mleveni keks. Izmešajte sve sastojke i kuvajte još nekoliko minuta. Kalup obložite folijom i rasporedite smesu. Ostavite kolač u frižideru da se stegne i oblikuje 2 do 3 sata. 

Pre posluženja pospite kokosom za bogatiji ukus!

 

Čupavci kolači sa kokosom: Recept iz bakinog kuvara!

Čupavci su kolač koji nas vraća u detinjstvo i podseća na bakinu kuhinju. Ovaj kolač je postao deo tradicije u kojoj i danas uživaju različite generacije. Mnogima su upravo čupavci prva asocijacija na kokos, a gotovo da ne postoji osoba koja ne uživa u njima. Mogu se praviti za svaku priliku, jer se mekani biskvit odlično slaže i sa šoljom kafe, čaja, pa čak i uz čašu dobrog crvenog vina.

Kako napraviti neodoljive čupavce?

Za koru će vam biti potrebno:

 

  • 2 jaja
  • 250g šećera
  • 300g brašna
  • Oko 2 šolje ulja
  • Oko 2 šolje mleka
  • 1 kesica praška za pecivo

 

Umutite mikserom jaja sa šećerom, uljem i mlekom, a zatim postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo neprekidno muteći. Smesu rasporedite na podmazan pleh i pecite dok ne porumeni. Kada se kora ohladi, isecite je na kocke veličine po vašem ukusu i sada sledi najlepši deo – glazura!

Za preliv će vam biti potrebno:

 

  • 200ml mleka
  • 200g margarina
  • 250g šećera
  • 100g rastopljene čokolade za kuvanje

 

Sve sastojke sjedinite na tihoj vatri dok smesa ne provri. Skinite sa vatre i biskvit potopite u vruć preliv, a zatim posipajte kokosovim brašnom.

Čupavci su odličan izbor kolača, jer su lepši kada odstoje. Čuvajte ih u zatvorenoj kutiji, ali sigurni smo da ih to neće sakriti od sladokusaca koji uživaju u ovom jednostavnom i primamljivom kolaču.

Podelite sa nama vaš omiljeni recept za kolače sa kokosom! Očekujemo vašu poruku.

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci