fbpx

Komisbrot – Kolač uz kafu i čaj

komisbrot_kolac

U sveskama sa receptima naših majki, baka i njihovih baka među stranicama ulepljenih čokoladnim filom, pudingom, mlekom i šećerom može se naći recept za kolač neobičnog imena – komisbrot. Reč je o tradicionalnom kolaču, koji je okupljao celu porodicu za jedan sto i čiji se recept prenosio sa generacije na generaciju. Mnogima je bio i ostao omiljena poslastica. Jednostavan za pravljenje, komisbrot je od običnog kolača postao poslastica iz mašte. Originalni recept obogaćen je novim ukusima, novim idejama i ponovo postao verni pratilac šolje kafe i čaja.

 

Vojnički hleb ili kolač?

Istorija neobičnog kolača nas vraća u period XVI vek. Pravljen je za potrebe nemačke vojske, koju je tokom ratova trebalo nahraniti. Originalan naziv Kommißbrot, nemačka složenica, već nam sugeriše njegovu namenu – hleb za vojne trupe. Bilo ga je lako napraviti i dugo je trajao. Usled nedostatka brašna za vreme ratova, kuvari su s vremena na vreme dodavali piljevinu. Mnogo godina kasnije kuvari su objasnili da komisbrot sadrži dnevnu potrebu vitamina B1.

Nakon svetskih ratova kolač se pojavio u pekarama i postao omiljen među celim stanovništvom. Naravno, originalni recept je promenjen i hleb je postao znatno mekši. Danas se mahom pravi slatki komisbrot i sa pregrštom zanimljivih kombinacija ukusa. Sličan kolač popularan je u Engleskoj – “Pound Cake” nazvan po engleskoj meri za težinu. Neobičan naziv ova poslastica je dobila, jer se recept sastojao od funte maslaca, funte jaja, funte šećera i funte brašna.

Na našim prostorima se odomaćio izraz “Komisbrot”, iako se misli na engleski Pound Cake – suvi kolač sa dodatkom suvog ili kandirano voća.

 

Originalni recept 

Komisbrot je bio omiljena poslastica naših roditelja, baka i deka. Danas je pored velike ponude drugih vrsta kolača ostao zaboravljen i skriven u starim porodičnim kuvarima. U engleskoj kuhinji se pravi od brašna, šećera, jaja i maslaca, a u kuhinjama širom sveta su poznate kombinacije sa kandiranim voćem, komadićima čokolade, suvim grožđem, pa čak i želeom. Kada je u pitanju komisbrot originalni recept, zavirite u Vaš skriveni kuvar. Na veoma jednostavan način se može napraviti kolač neodoljivog ukusa i teksture, koji pojačava aroma sušenog voća i hrskavi orašasti plodovi. Za ovaj mekani biskvit potrebno Vam je svega nekoliko sastojaka.

 

Kako se pravi komisbrot?

Ukoliko ste se pitali kako se pravi komsibrot, pronašli smo originalni recept za Vas. Za jedan kolač će Vam biti potrebno:

  • Belanca
  • Brašno
  • Šećer
  • Puter
  • Orašasti plodovi
  • Suvo voće, žele ili čokolada.

Dobra vest je da nikako ne možete pogrešiti prilikom pravljenja kolača. Jednostavno pustite mašti na volju i dodajte svoje omiljene sastojke i dekorišite ga prema svojoj želji. Broj recepata za ovu poslasticu se ne može ni prebrojati, ali sigurno je da svaki sadrži makar jedan tajni sastojak, koji ga čini neodoljivim. Osim suvog voća, komadića čokolade i orašastih plodova, mnogi dodaju voće iz slatkog, marcipan, voćni liker, marmeladu ili čokoladni nadev.

Priprema je prilično jednostavna, a uvek možete pozvati porodicu da zajedno sa Vama osmisli ukusan kolač. Najpre je potrebno umutiti belanca i šećer u čvrst sneg. Kada se dobije smesa, postepeno treba dodavati preostale suve sastojke, a na kraju suvo voće ili druge sastojke po izboru. Gotovu smesu potom sipati u kalup za komisbrot i peći dok porumeni. Vaš bikvit će spolja biti hrskav, a unutra mekan. Najčešće se koristi poseban okrugli kalup za kuglof, ali ga možete peći u kalupu po svom izboru. Na ovaj način se pravi komisbrot sa suvim voćem, beli komisbrot, komisbrot od belanaca i komisbrot sa čokoladom. Ništa lakše!

 

Engleski komisbrot

Ideja za suvi kolač sa suvim grožđem, voćem i komadićima čokolade stiže nam iz Engleske gde je obavezan dodatak popodnevnoj šoljici čaja. Prema engleskoj recepturi pravi se od:

  • 5 komada jaja
  • 200 g šećer
  • 190 g putera
  • 100 g suvo grožđe
  • 200 g čokolada
  • 150 g voće iz slatka (po želji)
  • 250 g brašna

Žumanca, šećer i puter je potrebno umututi u čvrstu smesu, a potom postepeno dodavati brašno i dobro umutiti. Drugi korak čini dodavanje suvog grožđa, komadića čokolade i drugog iseckanog voća i celu smesu dobro sjediniti. Belanca umutiti odvojeno u čvrst sneg i dodati smesi uz blago mešanje. Dobijenu smesu premestiti u uske kalupe i peći dok ne dobije zlatnu boju. 

Interesantno je da se originalan engleski recept po mnogo čemu razlikuje od današnjeg. Komisbrot je nekada bio obavezan deo božićne i praznične trpeze oko koje se okupljala cela porodica. Ipak, tekstura hleba bila je teška i bezukusna, jer je u toku božićnog posta bilo zabranjeno koristiti puter. Tako je od neukusnog hleba postao omiljena poslastica mnogih generacija.

 

Božićni komisbrot

Zbog čega se komisbrot uvek pravi za božićne praznike? Mnoge bake će Vam reći da je razlog često vrlo logičan. Kada se prave druge vrste torti i kolača, belanca nam uvek ostanu višak. Komisbrot je lak, brz i ukusan način da se ona upotrebe. Osnovu božićnog dezerta čini pet većih jaja odakle se uzima belance. Druge sastojke sami dodajte i nemojte štedeti! Ne postoji ništa slađe od ukusnog kolača koji  je još lep i na oko.

 

Posni komisbrot

Voćni hleb ima svoju posnu i hrono varijantu. Ko kaže da se morate odreći ukusnih slatkiša kada pazite na liniju? Ovaj kolač će Vas naterati da zaboravite da postoji belgijska čokolada i italijanski sladoled. Kada je reč o posnom receptu, sve što je potrebno uraditi jeste da se puter zameni uljem, a uvek možete dodati malo soka od pomorandže ili soka od limuna. Zdraviji recept za voćni hleb možete dobiti tako što ćete beli šećer zameniti smeđim šećerom, stevijom ili kokosovim šećerom. Za posebnu aromu dodajte i med. Slično tome, brašno možete zameniti kokosovim brašnom ili drugim koje koristite u svakodnevnoj ishrani. Kalorijsku vrednost uvek možete pogledati na kalorijskoj tablici i sami prilagoditi recept svojoj ishrani.

 

Slani komisbrot

Čuveni bakin kolač ima i svoju slanu verziju. Dok pravite slani ili slatki hleb, možete osmisliti bezbroj ukusnih kombinacija. Naše bake i majke nisu se uvek pridržavale recepta, pa su tako nastali i neki od najlepših komisbrota. Osnova za slani hleb isti je kao i za slatki, tako da se često u isto vreme prave obe verzije hleba. Testo ćete dobiti mešanjem jaja, brašna, praška za pecivo, ulja i kisele pavlake. Slani ukus možete pojačati svojim omiljenim sastojcima, kao što je šunka, slanina, pančeta, domaći sir, kačkavalj i sveže povrće.

Ukoliko pazite na ishranu ili izbegavate namirnice sa glutenom, obično brašno možete zameniti integralnim brašnom, ražanim brašnom ili hrono brašnom. U svakom slučaju, Vaše mogućnosti da napravite zaista ukusan hleb su bez granica. Dovoljno je da počnete sa prvim koracima i Vaša mašta će uraditi sav posao!

 

Ukoliko nemate vremena da napravite svoj najlepši komisbrot…

Ako do sada niste uživali u navici da pijete čaj, kakao ili kafu, komisbrot će to promeniti. Neizostavan je deo svakog gutljaja toplih napitaka i dečije užine. Prednost je što ga možete jesti kada god poželite i napraviti ga kada Vas posete nenajavljeni gosti. Bilo da ga pravite kao poslasticu ili zdravi slatkiš, možete biti sigurni da će postati Vaš recept za odličan dan. Gordi peciva i kolači se mogu pohvaliti ukusnim komisbrotom. Ovu vrstu kolača ubrajamo u maskne bikvite, koje rado pravimo i trudimo. Raznovrnost biskvita je najveća čar ove vrste kolača. Koji god drugi sastojak da dodate originalnom receptu ne možete pogrešiti, već ćete svaki naredni put osmisliti sve ukusniji dezert. Ukoliko nemate vremena da napravite svoj voćni hleb, Gordi masni biskviti se za tren oka mogu naći na Vašoj trpezi!

Preporučujemo Vam da probate mramorni komisbrot – mekani biskvit sa dodatkom kakao praha, voćni komisbrot – sa dodatkom suvog grožđa i Mini kuglof – biskvit sa aromom narandže i komadićima čokolade. Ko je imao priliku da proba naše biskvite, potvrdiće da se uvek radi o svežim domaćim kolačima pravljenim sa pažljivo odabranim sastojcima po receptu na kom bi mnogi kuvari pozavideli!

Da li ste Vi pronašli recept za najlepši komisbrot? Rado bismo poslušali Vaša iskustva i savete. Javite nam Vaš savršeni recept!

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci

Close Menu