Komisbrot recept: 4 načina do ukusnog kolača!

komisbrot_recept

Interesantan deo pravljenja i probanja kolača nije samo njihov izuzetan ukus, neodoljiv miris i osvajanje naših čula, nego i priče o tome kako su nastali. Dok stojite u kuhinji i čekate da se Vaša omiljena poslastica ispeče ili dok dodajete poslednji ukras pre serviranja, sigurno pomislite čija je neverovatna ideja bila da osmisli takav kolač. Jedan takav kolač je komisbrot, kolač sa veoma zanimljivom i neobičnom istorijom i koji je prvobitno služio kao hleb. Predstavljamo Vam originalni komisbrot recept!

 

Hleb od kiselog testa

Istina je, komisbrot je bio hleb pravljen za nemačku vojsku. Pravio se od raženog i pšeničnog brašna od kojih se dobijalo kiselo testo, a hleb je bio tamne boje. Imao je tvrdu koru i korišćen je kao prehrana za vojsku, jer je ima dugi rok trajanja. Kada se uzme u obzir da su nemački vojnici stalno bili u pokretu, komisbrot se pokazao kao sjajno rešenje. Smatra se da je prvi komisbrot napravljen još u 16. Veku, a tek se nekoliko vekova kasnije našao u pekarama i trpezama. Posebno je interesantno da se u nedostatku brašna nekada dodavala i piljevina. Sigurno ćete naići i na podatak da je komisbrot zadovoljavao potreban dnevni unos vitamina B.

Komisbrot se povezuje i sa nemačkim božićnim kolačem štolen (Stollen). Štolen je kolač sa suvim voćem, koji se u Nemačkoj tradicionalni pravi tokom božićnih praznika. Komisbrot recept se povezuje sa ovim kolačem, jer je i štolen pravljen kao hleb. Posebno je bio tražen tokom posta, jer nije sadržao puter, već ulje zbog čega je često bio veoma tvrd. Komisbrot originalni recept sadržao je svega nekoliko sastojaka – brašno, kvasac, ulje i vodu. Ipak, tokom godina se originalni recept menjao, pa je štolen danas, kao i komisbrot, ukusan mekani kolač sa kandiranim voćem, orašastim plodovima, komadićima čokolade, marcipanom, prah šećerom, rumom ili cimetom. 

 

Najbolji recept za komisbrot

Komisbrot recept je veoma jednostavan, zbog čega se ovaj slatkiš rado i pravi. Originalni hleb ili kolač pravljen je od nekoliko jednostavnih sastojaka, dok su današnji recepti za komisbrot prava umetnost. Testo nije teško napraviti, a svi kasniji dodaci su isključivo plod mašte i beskonačne kombinacije ukusa. Ukoliko ste u potrazi za najboljim receptom za komisbrot, pogledajte nekoliko naših predloga za najukusniji kolač. Za početak izdvajamo beli komisbrot.

 

Beli komisbrot recept

Beli komisbrot je najukusniji dodatak toplim napicima, a posebno ide uz šolju toplog čaja. Pažljivo pregledajte stari kuvar ili bakinu svesku sa receptima, jer ćete ovaj recept sigurno pronaći. Nema jednostavnijeg i ukusnijeg kolača od belog komisbrota! Biće Vam potreban samo jedan zalogaj da se prisetite dečijih dana i porodičnih praznika. Kolač je i idealno rešenje ako su Vam od nekog drugog recepta ili jela ostala belanca višak. Za ovaj kolač će Vam biti potrebna šolja za belu kafu ili čaj kao merica: 

  • šolja i ½ brašna, 
  • šolja ulja, 
  • šolja šećera, 
  • šolja belanaca (6-8),
  • sok i rendana kora od jednog limuna,
  • 100 gr suvog voća (suvo grožđe, brusnice, suve šljive, suve kajsije). 

Suvo voće možete kombinovati i od svake vrste dodati po 100 grama.

Iznenadiće Vas sa kakvom se lakoćom priprema beli komisbrot. Belanca dobro umutite u čvrst sneg, pa postepeno dodajte brašno, ulje, šećer sok i rendanu koru jednog limuna. Suvo voće posuti sa malo brašna kako se ne bi slepila, pa i njih dodati u smesu. Podmažite kalup i pospite brašnom, a zatim izlijte gotovu smesu. Pecite 45 minuta na 180 stepeni. Preporčuje se da ostavite kolač da se dobro ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa i servirate. Za još bolji ukus možete dodati orašaste plodove po ukusu, a najčešće se dodaju orasi. Uživajte!

 

Komisbrot recept sa suvim voćem

Ako ste ljubitelj kandiranog voća, obradovaće Vas i komisbrot recept sa suvim voćem, jer se testo za kolač pravi na nešto drugačiji način, a glavni sastojak mekog testa je jogurt. Biće Vam potrebno: 

  • 5 jaja, 
  • 100 ml jogurta, 
  • ½ kesice praška za pecivo, 
  • 200 gr šećera, 
  • 250 gr brašna, 
  • kašičica arome vanile, 
  • 1 kašika ulja, 
  • 1 kašika limunovog soka, 
  • rendana korica limuna i pomorandže,
  • 400 gr suvog voća. 

Od suvog voća možete staviti suve šljive, kajsije, urme, brusnice ili smokve), a za hrskaviji ukus seckane orahe i lešnike.

Najpre pomešajte brašno i prašak za pecivo. Zatim odvojite balanca od žumanaca u različite činije. Polovinu količine šećera dodajte u činiju sa žumancima i umutite dok se šećer ne rastopi. U istu činiju dodajte jogurt, ulje, aromu vanile (po izboru) i umutite. Smesi postepeno dodajte brašno i dobro izmešajte dok smesa ne bude gusta. Na kraju dodajte rendanu limunovu i pomorandžinu koru i suvo voće, pa lepo izmešajte. U drugoj činiji umutite belanca u čvrst sneg. Postepeno dodajte drugu polovinu šećera šećera dok mutite. Na kraju dodajte kašiku limunovog soka. Belanca pažljivo umešajte u ostatak smese sa suvim voćem.

Kalup podmažite margarinom, mašću ili uljem, pa pospite brašnom. Pecite oko 60 minuta na 170 stepeni. Kada se komisbrot ispeče i ohladi pospite ga prah šećerom uz malo vanilinog šećera i poslužite u kafu ili čaj.

Komisbrot ima i posnu varijantu. Posni komisbrot recept ima manje sastojaka od običnog – brašno, ulje, šećer, prašak za pecivo, suvo voće i sok od narandže. Posni komisbrot može biti ukusna i zdrava poslastica za vreme posta oko novogodišnjh i božićnih praznika. Uživajte!

 

Komisbrot recept sa višnjama

Suvo voće nije jedina ideja za ukusan kolač. Naprotiv, kada je sezona svežeg voća poput višanja, malina, jagoda i borovnica, ova poslastica dobija još bolji ukus i jarke boje. Višnje možete koristiti tokom cele godine, bilo da su sveže ili zamrznute. Pripremite:

  • 5 jaja, 
  • 250 gr oštrog brašna, 
  • 500 gr višanja, 
  • 100 ml ulja, 
  • 150-200 gr šećera, 
  • ½ kesice praška za pecivo, 
  • rendana korica limuna ili pomorandže. 

Za ovaj kolač ne morate odvajati žumanca i belanca, već jaja umutite šećerom, pa postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo, ulje i rendanu koricu limuna ili pomorandže. Višnje možete poređati kako želite – možete ih dodati smesi pa zajedno izliti u kalup, poređati višnje na dno kalupa i preliti ih smesom ili ređati red višanja pa red testa. Odluka je na Vama! Pecite 30 minuta na 200 stepeni. Kako bi kolač bio slađi, možete dodati i komadiće čokolade, seckanih oraha ili lešnika. Kada budete isekli komad kolača, jarku boju višanja i zlatnu boju testa biće zadovoljstvo gledati. 

Tu nije kraj! Kada napravite smesu za testo, možete ga razdvojiti u dve činije i u jednu dodati nekoliko kašika kakao praha ili istopljene čokolade za kuvanje. Kada budete sipali testo u kalup, dodajte belu i crnu smesu naizmenično, čime će Vaš kolač dobiti novu boju i primamljiviji ukus!

 

Domaći komisbrot na Vašoj trpezi

Komisbrot recept je u Gordiju strogo čuvana tajna. Naši biskviti su mekani, ukusni, napravljeni od prirodnih i zdravih sastojaka i upakovani sa posebnom pažnjom. Proizvodi iz naše ponude čekaju Vas na policama bolje snabdevenih marketa i za tren oka se mogu naći na Vašoj trpezi. Ljubitelji kafe i čaja mogu uživati u mramornom kuglofu sa dodatkom kakao praha i voćnom kuglofu sa suvim grožđem. Naše mini kuglofe možete poneti sa sobom na putovanje, posao, fakultet ili školu i zasladiti se na pauzama za ručak.

 

Mini kuglofe vole svi mališani, a ukoliko ne budete pazili, poješće i poslednje parče! Da li ste do sada imali prilike da probate neki od Gordi kuglofa? Javite nam koji Vam se najviše svideo!

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci