Konditorski proizvodi

konditorski-proizvodi

Konditorske proizvode verovatno obožavate, iako vam na prvu loptu može zvučati kao da nikada niste čuli za njih. Međutim, to je nešto što verovatno konzumirate svakog dana.

Ukoliko ste ikada probali bombone, čokolade, karamele, lizalice, žvakaće gume, slatke pločice, vafle, kekse, kolače, pudinge, čajna peciva, kuglofe, i druge poslastice, onda ste imali priliku da probate konditorske proizvode.

U širem smislu, konditorski proizvodi su svi oni proizvodi koji u sebi sadrže šećere i prave se da budu slatki, a pritom se mogu i proizvoditi u fabričkim uslovima i odlikuje ih dominantno sladak ukus.

U Srbiji, industrija konditorskih proizvoda je veoma razvijena i konkurentna u odnosu na zemlje regiona i šire inostranstvo. Srpska industrija konditorskih proizvoda se sastoji od malih, srednjih i velikih preduzeća koji nude širok asortiman proizvoda.

 

Konditorski proizvodi u Srbiji

U Srbiji postoji mnogo konditorskih proizvoda koje možete kupiti, ali kao i u svakoj industriji, i ovde postoje proizvodi koji se izdvajaju.

Svaki proizvođač ima sopstvenu klasifikaciju i posebne nazive za različite vrste konditorskih proizvoda. Tako i Gordi ima svoju klasifikaciju, pa smo naše proizvode podelili u četiri kategorije.

 

Masni biskviti

Ovu kategoriju definišemo kao podgrupu u okviru znatno šire grupe proizvoda – biskvita. Iako je termin „biskvit“ odavno ustaljen i u svakodnevnoj komunikaciji, i dalje postoje nejasnoće o razlikama između biskvita (samim tim i masnih biksvita) i ostalih konditorskih proizvoda.

Naime, biskviti podrazumevaju visok udeo jaja ili prerađevine od jaja, umućenih u penu sa šećerom, kao i dodavanje brašna u količini sličnoj količini šećera, dok masni biskviti uz sve navedene sirovine imaju i dodatak margarina, biljne masti, maslaca i emulgatora.

U našoj ponudi masnih biskvita možete pronaći pet različitih proizvoda: mramorni komisbrot, voćni komisbrot, mini kuglof, sussuro i sussuro čoko.

 

Rinfuzni program

Ako ste nekada kupovali keks, žitarice, začine, suvo i orašasto voće ili bilo koji drugi proizvod birajući tačnu količinu koju želite, onda ste se susreli sa rinfuznim programom. Ovaj izraz zapravo označava utovar i transport, kao i prodaju bilo koje robe u rasutom stanju. Dakle, sve što kupujemo bez omota i ambalaže, „na meru“, je rinfuzni program.

Ovakva prodaja, tj. kupovina robe ima više pogodnosti, među kojima su kupovina tačno željene količine, niža cena (zbog izostanka troškova ambalaže) i sve češća pojava da rinfuzna roba sadrži manje aditiva i konzervanasa.

Repertoar Gordi proizvoda iz rinfuznog programa podrazumeva više vrsta čajnog i punjenog čajnog peciva.

 

Čajna i punjena čajna peciva

Jedan od omiljenih prehrambenih proizvoda često se konzumira samo kao užina ili dezert, ali za potpuni užitak se njegova upotreba preporučuje baš uz topli napitak poput čaja. Čajno pecivo, a samim tim i punjeno čajno pecivo podrazumeva pečeni proizvod napravljen od masnog testa koje se često naziva i mrvnato i prhko testo.

Osnovni sastojci svih čajnih peciva su brašno, šećer i masnoća (bar 10%), a za tako nastalo testo je karakteristično da se lako obrađuje i modeluje, bez lomljenja. Masnoća koja se dodaje dok je hladna i u čvrstom stanju je ključan sastojak jer omogućava da proizvod nakon pečenja dobije prepoznatljivu hrskavost.

Čajna peciva se obično seku modlicama ili se brizgaju (ukoliko masno testo sadrži dodatak jaja), a punjena čajna peciva se dobijaju lepljenjem dva komada čajnog peciva voćnim ili masnim nadevima sa dodatkom kakaa i to tek nakon pečenja.

Zbog malog procenta vode u dobijenom čajnom i punjenom čajnom pecivu (maksimalno 5%),  ono dugo ostaje sveže, a njegova konzumacija se preporučuje uz napitak, tj. čaj. Gordi asortiman čajnih i punjenih čajnih peciva broji šest vrsta sa različitim nadevima, posipima i prelivima ili bez njih.

 

Miks program

Osluškivanjem potreba naših kupaca i uz stalan trud da ponudu prilagodimo različitim ukusima, dopunili smo naš asortiman pažljivim odabirom omiljenih kombinacija Gordi proizvoda. Tako je nastao Miks program koji vam omogućava da u jednom pakovanju pronađete više vrsta proizvoda koje volite ili da jednim pakovanjem udovoljite različitim ukusima svojih gostiju.

Miks program vam nudi tri različite mešavine punjenog čajnog peciva u pakovanjima različite gramaže – Ema, Dar i Tandem.

Većinu ovih srpskih konditorskih proizvoda možete naći u slobodnoj prodaji. Naši proizvodi mogu se naći u bolje opremljenim Maxi, Roda, Idea, Tempo, Univerexport, Mercator i Sunce objektima.

Kod nas možete naći kuglofe, komisbrote, biskvite sa punjenjem, kao i čajna i punjena čajna peciva. Naravno, sva ona dolaze u različitim pakovanjima i kombinacijama ukusa i nadeva. Koji proizvodi su popularniji od drugih zavisi isključivo od ličnog ukusa.

 

Konditorski proizvodi od brašna

Ovo su slatkarije koje poznajemo najbolje. A i one koje najviše volimo da jedemo.

U njih spadaju industrijski kolači, keksi, čajna peciva, vafli, medenjaci i drugi slični proizvodi. Najčešće se prave tako što se mešaju, oblikuju i peku smese izrađene od brašna, šećera, i ulja uz dodatak mleka, jaja, raznih brašna, začina, mirisa i boja.

Kod nas u ponudi možete pronaći širok asortiman konditorskih proizvoda od brašna među kojima su čajna peciva punjena čokoladom i voćnim filovima, pecivo prekriveno čokoladom, vanilice, i gurabije.

 

Posni konditorski proizvodi

Iako na prvi pogled izgleda da to ne može biti slučaj, postoje i posni konditorski proizvodi.

U najvećem broju slučajeva, konditorski proizvodi se prave tako da uključuju jaja, mleko i druge sastojke koji se ne mogu računati kao posni. Međutim, moguće je praviti i slatkiše na poseban način tako da se mogu konzumirati i u vreme posta ili jednostavno da ih mogu konzumirati ljudi koji ne smeju da jedu određene sastojke, bilo zbog restrikcija u ishrani, alergija ili drugog zdravstvenog stanja koje zahteva određeni način ishrane.

Bez ikakve razlike, ovi slatkiši su takođe divni i ukusni i garantujemo da ćete uživati u njima. Doduše, izbor ukusa i zadovoljstvo koje vam njihova konzumacija donosi zavisi isključivo od toga kako ih pravite.

 

Proizvodnja konditorskih proizvoda

Konditorski proizvodi se prave u fabrikama, uz upotrebu posebnih metodologija, tehnika, mašina i ljudstva. Svako poslovanje u konditorskoj industriji mora da ispuni stroge higijenske, proizvodne i prehrambene uslove, kao i standarde pakovanja, čuvanja i pravilnog označavanja da bi mogli da se pojave u prodavnicama i marketima.

Ako želite da saznate više, pročitajte kako izgleda čitav sistem proizvodnje konditorskih proizvoda.

A do tada, skoknite do radnje i zasladite se nekim od naših proizvoda.

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci