Kuglof sa suvim voćem – Od hleba do omiljenog prazničnog kolača

kuglof-sa-suvim-vocem

Kuglof, kolač zanimljivog oblika i još zanimljivijeg imena, krasi porodične trpeze već vekovima. Tako je, vekovima! Kuglof je proglašen najstarijim modeliranim kolačem na svetu, a poreklom je iz Nemačke. Iako se od prvih najjednostavnijih recepata kuglof pravio i služio kao hleb, danas je mnogima omiljeni domaći kolač. Zahvaljujući tajnama naših baka i njihovih predaka, kao i veštim poslastičarima kuglof je danas dostupan u veličinama i ukusima kao iz mašte. Najpopularniji, čokoladni kuglof, ne prestaje da osvaja nepca čak i najzahtevnijih sladokusaca, a bez sumnje ga prati i kuglof sa suvim voćem, ukusan dodatak čaju. Popularnost kuglofa ne prestaje da raste, jer pored izvanrednog ukusa, vrlo se jednostavno pravi i kod kuće!

Kako je kuglof sa suvim voćem od vekne hleba postao omiljena poslastica?

 

Kolač bez porekla

Iako nam je danas poznato da je kuglof najstariji kolač pečen u kalupu na svetu, niko nam sa sigurnošću ne može reći odakle potiče. Još uvek se vode polemike između Nemačke, Francuske i Austrije čiji je izvorno kolač, a danas je on prepoznatljiv simbol Sremskih Karlovaca. Veruje se da je kuglof sa suvim voćem prvi put napravljen na teritoriji današnjeg Alzasa i to sa suvim grožđem. U početku se služio samo na dvorovima i trpezama imućnih porodica, pa je i posedovanje modli za kuglof smatrano izuzetnim prestižom. Poznato je da ni istorijske ličnosti Marija Antoaneta i Franc Jozef nisu mogli da mu odole. 

Prvobitno je pečen u keramičkim posudama izdubljenim u sredini i ukrašavan cvećem, listovima, sezonskim plodovima, ružama i bademima. Osnovne namirnice iz originalnog recepta se koriste i danas – jaja, brašno, mleko, šećer i kvasac. Zahvaljujući okolnostima, mašti ili slučajnosti nastao je veliki broj recepata za ukusan kolač, pa se tako smesi dodaju vanilin šećer, komadići čokolade, sveže i suvo voće, cimet, marmelada, pa čak i alkohol! Ljubitelji slane varijante preporučuju testo sa sirom, pršutom, tikvicama i drugim omiljenim povrćem. Pored čokoladnog kuglofa u svetu se često služi i kuglof sa suvim voćem, najviše sa suvim grožđem.

U Sremskim Karlovcima se tradicionalno održava Festival kuglofa poslednjeg vikenda u maju. Neobična manifestacija održava se još od 2002. godine sa ciljem da se predstave različite kulture zajednica koje žive na području Vojvodine. Glavnu atrakciju predstavlja takmičenje za najbolji kuglof!

 

 Recept za najukusniji kuglof sa suvim voćem

Kuglof mnoge asocira na prazničnu trpezu ili slike sa nemačkih i austrijskih novogodišnjih marketa gde se služe baš ovi kolači posuti prah šećerom uz čašu toplog čaja, kuvanog vina ili tople čokolade. Zaista jeste deo prazničnih trpeza, ali je isto tako i slatkiš koji se može jesti u svakoj prilici. To ga čini još ukusnijim i interesantnijim, jer svaki put možete isprobati novi recept i nove kombinacije sastojaka. Izdvojili smo za Vas recept za kuglof sa suvim voćem za koji će sigurno tražiti parče više!

Biće Vam potrebno:

  • 250g brašna,
  • 200g šećera, 5 jaja,
  • ½ praška za pecivo,
  • 1 kesica vanilinog šećera,
  • 1 kašika ulja,
  • 1 kašika limunovog soka ili sirćeta i
  • 400g suvog voća po izboru – šljive, smokve, kajsije, grožđe.

Za bogatiju aromu možete dodati malo ruma ili cimeta, to će naglasiti ukus suvog voća.

Belanca umutite u čvrst sneg uz prstohvat soli odvojeno od žumanaca. U posudu sa žumancima dodajte šećer i vanilin šećer, pa dobro umutite. Postepeno dodajte ulje i limunov sok, a na kraju i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Vodite računa da dobijena masa bude gusta pre nego što dodate suvo voće i dobro promešate. Na kraju Vam preostaje da dodate umućena belanca.

Kalup za kuglof podmažite maslacem i sipajte smesu. Pecite na 170 stepeni između 50 i 60 minuta. Najbolji način na proverite da li je kolač pečen je da ubodete čačkalicu u testo.

 

Nekoliko neodoljivih ideja za kolač sa suvim voćem

Recept za kolač sa suvim voćem možete obogatiti maslacem, orasima, čokoladom ili drugim sastojcima koji Vam se nađu u kuhinji. Vreme pravljenja kolača može biti Vaše vreme sa porodicom i prenošenjem tajnih recepata Vaših roditelja i predaka na buduće generacije. Za kuglof sa suvim voćem i medom će Vam biti potrebna šolja od 2dl i sledeći sastojci:

  • 1 šolja vode,
  • ½ solje ulja,
  • ¾ šolje šećera,
  • 2 kašike meda,
  • 2 ½ šolja brašna,
  • 2 kašike kakao praha,
  • ¾ mlevenih oraha,
  • 1 šolja voća po izboru i
  • 1 kafena kašičica sode bikarbone

Najpre prokuvajte na šporetu vodu, šećer, med i ulje, pa ostavite da se ohladi. U jednoj činiji pomešajte suve sastojke, dodajte im prokuvanu smesu i promešajte varjačom. Kalup podmažite maslacem i pospite brašnom, a zatim sipajte smesu. Pecite 60 minuta na 190 stepeni. Pre služenja ga možete posuti šećerom u prahu.

 

Kuglof sa suvim voćem i čokoladom

Komadići čokolade mogu biti izvrstan dodatak za Vaš kolač sa suvim voćem. Kada se čokolada rastopi, svačije nepce obuzeće neverovatna rapsodija ukusa. Za ovu poslasticu će Vam biti potrebno:

  • 150g masti ili putera,
  • 150g šećera,
  • 5 jaja, 190g brašna,
  • 50g seckane ili renadne čokolade,
  • suvo voće po izboru,
  • cimet i karanfilić

Umutite mikserom mast ili puter sa šećerom dok ne dobijete penastu smesu, dodajte žumanca i pomešajte. Od belanaca umutite čvrst sneg i dodajte ga prethodnoj smesi. Postepeno dodajte čokoladu i voće, a brašno ostavite za kraj. Smesu prebacite u podmazan kalup i pecite na 160 stepeni oko 50 minuta. Prijatno!

 

Ukoliko želite da se zasladite za vreme posta, predlažemo Vam posni kuglof sa suvim voćem. Biće Vam potrebno:

  • 350g brašna,
  • 1 kesica praška za pecivo,
  • ½ kesice cimeta,
  • 2 kesice vanilinog šećera,
  • 250ml kisele vode,
  • 100ml ulja,
  • 150g šećera i suvo voće

Pažljivo pomešajte sve sastojke, a za lepši ukus možete u testo narendati i jednu jabuku bez ljuske. Pecite na 180 stepeni 50 minuta. Ideja za glazuru – pomešajte 150g šećera u prahu sa 3 kašike vruće vode i prelijte kolač.

 

Neodoljivi božićni kolač sa suvim voćem 

Božićni kolač sa suvim voćem tradicionalno se služi u Velikoj Britaniji za vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Sada može postati deo i Vaše praznične trpeze! Biće Vam potrebno:

  • 250g brašna,
  • 500g suvog voća po izboru isečenog na kockice,
  • kora 1 limuna ili pomorandže,
  • 100g lešnika ili oraha,
  • 125g putera,
  • 100g šećera,
  • 4 jaja,
  • 1 kesica praška za pecivo,
  • 1 kesica cimeta,
  • 250ml vode i
  • 1 kafena kašičica muskatnog oraha

Za bogatiji ukus se u Velikoj Britaniji smesi dodaje i brendi. 

Istopite puter i dodajte mu vodu i šećer. Kada smesa počne da vri, dodajte suvo voće i kuvajte 10 minuta. Nakon toga ostavite smesu da se dobro ohladi. Potom dodajte jaja, brašno i kesicu praška za pecivo. Dobijenu smesu sipajte u podmazan pleh posut brašnom. Pecite kolač na 180 stepeni između 35 i 40 minuta. Za glazuru možete pomešati 100g šećera u prahu umućenog sa belancem ili jednostavno posuti kolač šećerom u prahu.

 

Ukusno carstvo Gordi kuglofa

Sočni kuglof je zaštitini znak Gordi brenda. Pravljen je po tradicionalnim recepturama sa dodatkom inovacija veštih poslastičara. Ukoliko ste ljubitelj kuglofa i želite da se podsetite poznatih ukusa iz bakine kuhinje, predlažemo Vam da probate mramorni kuglof – biskvit sa dodatkom kakao praha, voćni kuglof sa suvim grožđem ili mini kuglof sa neodoljivim komadićima čokolade i ukusom narandže!

Gordi biskviti se sa razlogom ubrajaju među omiljene slatkiše naših kupaca, čije poverenje se trudimo da opravdamo novim ukusnim receptima i pakovanjima. Gordi kuglof će Vam na trenutak vratiti najlepše uspomene iz detinjstva i postati deo Vaših novih uspomena i navika.

 

Kuglof sa suvim voćem – pošalji recept!

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci