Kuglof je jedna od najpoznatijih poslastica iz Beča, ali i mnogo više od toga. Poznat kao “Komisbrot”, kolač ima vrlo zanimljivu istoriju od običnog vojničkog hleba do carske trpeze. Najpre je pravljen kao tvrdi hleb za duga vojnička putovanja, da bi se kasnije smatralo privilegijom posedovati kalup za kuglof. Danas je teško zamisliti da u kuhinji nemamo modle za kuglof, kao što je nemoguće zamisliti da ga ne ubrajamo u naše omiljene deserte. Zahvaljujući bogatom iskustvu i veštinama kuvara, poslastičara i maštovitih ljubitelja kolača, danas možemo uživati u brojnim ukusnim receptima za kuglof, a danas Vam predstavljamo mramorni kuglof.
Koliko je kuglof bio omiljeni, verovatno najbolje govori činjenica da je car Franc Jozef zahtevao da mu se pravi čak i za doručak. Kako mu mi onda možemo odoleti?! Za mramorni kugof se može reći da je savršen kolač, jer ima sve što Vam je potrebno – jednostavan je za pripremu, zahvalan za eksperimentisanje, dugo ostaje svež i izuzetnog je ukusa. Za njegovu laku pripremu potreban vam je kalup, a svi sastojci i recepti neka budu rezultat vaše igre. Ukoliko još uvek ne posedujete kalup za kuglof, testo možete ispeći u četvrtastom ili okruglom plehu po želji. Kada isečete kolač, šarenkast izgled će Vas osvojiti istog trenutka.
Verovali ili ne, za kuglof mramorni postoji nekoliko desetina različitih recepata. Zbog toga su ponos Sremskih Karlovaca gde se svake godine tradicionalno održava Festival kuglofa. Poznato je da su domaćice iz Srema bila vrsne kuvarice i da se njihovim kolačima nije moglo odoleti. Bile su majstorice za sve vrste kolača od testa, a kuglof je samo jedan od mnogih. Upravo su iz tog razloga kugofi postali ponos malog grada u Vojvodini. Interesantno je da većina učesnika festivala još uvek koristi starinske kalupe, vage i oklagije. Veći festival od ovog u Sremskim Karlovcima održava se samo u Alzasu u Francuskoj. U Francuskoj se često sa ponosom može čuti da je kuglof njihova tradicionalna poslastica, a tokom festivala se prave kuglofi od impozantne količine brašne od čak 1 kilograma!
Najukusniji recept za mramorni kuglof
U ovom blogu ćete pronaći recepte za najukusniji mramorni kuglof. Ne morate tu stati, jer se svaki osnovni recept može obogatiti novim ukusima i aromama. Izdvojili smo za vas nekoliko recepata za mramorni kolač, kakav još niste probali!
Za ovaj slatkiš biće vam potrebni sledeći sastojci:
- 5 jaja
- 300g šećera
- 150 ml mleka
- 200g rastopljenog margarina
- 450g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike ekstrakta vanile
Priprema je brza i jednostavna. Jaja umutite sa šećerom, zatim postepeno dodajte brašno, mleko, rastopljeni margarin, prašak za pecivo i ekstrakt vanile. Smesu dobro umutite kako ne bi nastale grudvice. Nakon toga, odvojite deo testa u izdvojenu posudu i dodajte kakao prah pomešan sa vodom. Kalup za kuglof namažite margarinom i pospite tankim slojem brašna, kako se vaš kolač ne bi zalepio. Potom naizmenično sipajte svetlu i tamnu smesu. Na taj način će kuglof dobiti svoj prepoznatljiv šarenast izgled. Kolač pecite na 230 stepeni 35 minuta.
Kako se pravi čuveni karlovački mramorni kuglof?
Mramorni kuglof iz Sremskih Karlovaca se za tren oka može naći na vašoj trpezi, samo pratite recept:
- 4 jaja
- 250g šećera
- 125g putera ili margarina
- 300g brašna
- 150 ml mleka
- 1 kesica praška za pecivo
- Rendana korica pomorandže
- 3 kašike ruma
- 100g mlevenih badema
Žumanca penasto umutite sa šećerom i puterom. Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i pažljivo mutite testo. Za neodoljiv ukus dodajte rendanu koru pomorandže, rum i mleveni badem. Sve sastojke dobro pomešajte. U odvojenoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca, koji ćete potom dodati ostalim sastojcima. Kalup se najčešće premazuje mašću i posipa prezlama. Najpre sipajte polovinu smese u kalup, a u drugu polovinu dodajte 3 kašike kakao praha i laganim pokretom sipajte u kalup. Viljuškom možete promešate smesu kako biste dobili jedinstvenu šaru. Kolač pecite 45 minuta na 180 stepeni.
U Sremskim Karlovcima se kuglofi tradicionalno poslužuju uz šolju kafe, ali su meštani saglasni da se idealno kombinuje i sa šoljom toplog čaja.
Nekoliko ideja za osvežavajući mramorni kolač
Možete napraviti kuglof mramorni tako da bude osvežavajući i ulepša letnje dane. Pročitajte u nastavku izdvojene recepte i javite nam, koji se vama najviše dopada. Prijatno!
Sočni mramorni kuglof sa višnjama
Biće vam potrebno:
- 4 jaja
- 250g margarina
- 250g šećera
- 400g brašna
- 300 ml mleka
- 1 kesica praška za pecivo
- 100g višanja
- 3 kašike kakao praha
Dodatno: 2 kašike šećera i 2 kašike mleka. Za glazuru će vam biti potreban sok od višanja i 3 kašike šećera u prahu.
Najpre umutite belanca u čvrst sneg i ostavite ih sa strane. U odvojenoj posudi umutite šećer i margarin, a zatim dodajte žumanca neprekidno muteći. Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i mleko. Na kraju smesi dodajte umućen sneg od belanaca. Smesu podelite na 2 dela, pa u jedan dodajte kakao umućen sa 2 kašike mleka i 2 kašike šećera.
Kalup za kuglof premažite margarinom i pospite brašnom. Naizmenično sipajte svetlu i tamnu smesu tako da oblikujete mramorne šare po želji. Na kraju raspodelite višnje i postupak ponovite sve dok vam ne nestane testa. Kuglof pecite na 180 stepeni 80 minuta. Kada se kolač ispeče i ohladi, prelijte ga glazurom, koja će mu dati sjajnu crvenu boju.
Mramorni kuglof sa jabukama ili orasima
Na sličan način možete napraviti i mramorni kolač sa jabukama tako što ćete jabuke iseći na tanke kriške, posuti cimetom, šećerom i orasima sa što bogatiju aromu. Kada se kuglof ispeče i ohladi, pospite ga prah šećerom. Ako volite slatke zalogaje, kuglof poslužite sa sladoledom od vanile ili šlagom.
Da li volite orahe ili drugo koštunjavo voće? Iseckajte ih sitnije i dodajte u umućenu smesu. Tako će vaš mramorni kolač sa orasima postati mekan i hrskav dezert.
Mramorni kuglof sa jogurtom ili uljem
Recept za mramorni kuglof sa jogurtom je sasvim jednostavan, a pomoći će vam da dobijete kolač vazdušastog testa i primamljivog ukusa.
- 2 jaja
- 140g šećera
- 200g brašna
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 ml jogurta
- 65 ml ulja
- 2 kašike kakao praha
- Rendana korica pomorandže
Šećer pomešan sa vanilinim šećerom umutite sa jajima, pa postepeno dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Mešajući dodajte jogurt, malo ulja i rendanu koru pomorandže. Polovinu smese sipajte u podmazan kalup, a preostalu polovinu pomešajte sa kakao prahom i sipajte u kalup. Kuglof pecite 40 minuta na 180 stepeni. Biće još ukusniji dezert kada ga pospete šećerom u prahu kada se ispeče i ohladi.
Kada je u pitanju mramorni kolač sa uljem, u mnogim receptima se margarin, maslac ili puter zamene uljem. Pored toga, ulje se koristi za podmazivanje kalupa za mramorni kolač kako bi bio sočniji.
Da li ste probali Gordi mramorne kuglofe?
Gordi mramorni kuglofi su jedan od prepoznatljivih znakova Gordi biskvita. Ako se i vi nalazite među ljubiteljima naših proizvoda, sigurno ste se vratili barem po još jedan mramorni kuglof. Pored toga, pripremili smo za sve sladokusce i voćni kuglof sa dodatkom suvog grožđa. Mnoge će obradovati vest o mini kuglofima, koji su pažljivo upakovani, pa ih možete poneti sa sobom kao užinu, kratka i duga putovanja.
Mekani biskvit pomešan sa komadićia čokolade i rendanom koricom pomorandže podsetiće vas na čari ukusnih domaćih kolača.
Da li ste probali naš mramorni kuglof?