Da li biste probali kolač sa kikirikijem?
Ovakvi neobični kolači će zasigurno iznenaditi Vaša nepca, toliko da ćete se zapitati zbog čega niste mnogo ranije potražili sličan recept, jer će Vas kombinacija hrskavog neutralnog kikirikija sa drugim slatkim sastojcima oduševiti.
Hrskavi prženi kikiriki je mnogima omiljena grickalica, posebno uz film, seriju ili sportska dešavanja. Ipak, kikiriki je mnogo više od toga. U svetu se obilato koristi i ima široku primenu, te se može iskoristiti i pripremiti na čak 300 različitih načina. Najvažnije, reč je o ukusnoj i zdravoj grickalici. Sigurno Vas sada zanima i kako ga možete upotrebiti u poslastičarstvu.
Kikiriki: Poslastica ili grickalica?
Jednu zanimljivost o kikirikiju sigurno niste znali – iako ga mnogi smatraju koštunjavim voćem ili orašastim plodom poput oraha, badema i lešnika, kikiriki spada u grupu mahunarki. Sličan je koštunjavom voću, ali pripada povrću iz grupe mahunarki.
Zaista, primer kikirikija je jedinstven u biljnom svetu, jer se cvetne drške savijaju nadole kako bi se u zemlji razvili plodovi u formi mahuna. Poseduje izuzetnu nutritivnu vrednost, jer je bogat belančevinama, proteinima, vitaminima, mineralima, biljnim vlaknima i kvalitetnim mastima.
Kada se uporedi sa orašastim plodovima, kikiriki poseduje veću količinu nutrijenata koji su važni za naš organizam i bogat je gvožđem i cinkom, kalijumom, magnezijumom, selenom, vitaminima grupe K, E i B. Kalorijski je bogata namirnica, zbog čega se preporučuje da se konzumira sa oprezom.
U prehrambenoj industriji i kulinarstvu se obilato koristi. Sigurno ste jeli pečeni, prženi, slani ili neslani kikiriki nebrojeno puta do sada ili ste ga probali kao dodatak jelima. Dominira u slanim jelima, ali se sve češće koristi i prilikom pravljenja slatkiša i deserata. Setite se samo koliko je Vaših omiljenih čokoladnih barova napravljeno upravo sa ovom namirnicom.
Ukoliko i Vi volite kikiriki, stručni savet je da se plodovi jedu sirovi iz ljuske, a mi garantujemo da još je boljeg ukusa kada ga koristite za pravljenje slasnih kolača!
Kolač sa kikirikijem: Top 5 recepata
Kikiriki je mnogo više od obične grickalice i postoji puno načina da se upotrebi. Drobljeni kikiriki i komadići se često koriste za pravljenje domaćih kolača i čokoladnih barova koji se nalaze u prodaji. Sigurno ste do sada imali priliku da probate puter od kikirikija, najpoznatiji oblik prerađenog kikirikija, koji se rado konzumira za doručak, večeru ili užinu širom sveta. Sa druge strane, ulje kikirikija se upotrebljava za proizvodnju margarina, čokolade keksa i peciva.
Pravi je trenutak da probate nešto sasvim drugačije i listi omiljenih kolača dodate i one sa kikirikijem, zbog čega smo izdvojili pet ideja na koji način možete upotrebiti kikiriki i napraviti neodoljive kolače.
Kolač sa kikiriki puterom i čokoladom
Čokoladnim kolačima je teško odoleti, a biće još teže kada im dodate i kikiriki puter. Za kolač sa puterom od kikirikija će Vam biti potrebno:
- 100g putera od kikirikija
- 120g brašna
- 120g šećera
- 150g margarina
- 100g čokolade za kuvanje
- 4 jaja
- 50ml mleka
- 50g kakao praha
- Kašičica praška za pecivo
- ½ kašičice soli
Margarin i čokoladu za kuvanje otopite na tihoj vatri i sklonite sa šporeta čim se dobro sjedine. Zatim dodajte šećer i malo soli i dobro promešajte varjačom ili žicom. Dodajte jedno po jedno jaje sve vreme mešajući, a zatim i mleko. Na kraju dodajte sve suve sastojke i mešajte sve dok ne dobijete ujednačenu smesu. Željeni pleh podmažite i pospite brašnom, a zatim sipajte smesu za kolač, koji ćete peći 20 minuta na 180 stepeni.
Pre pečenja nasumično dodajte omekšali kikiriki puter na nekoliko mesta preko testa i pređite viljuškom kako biste dobili šare. Kikiriki maslac možete istopiti na laganoj vatri ili teglu putera jednostavno staviti u posudu sa toplom vodom da omekša. Kada se kolač ispeče, možete ga poslužiti uz šolju mleka!
Kolač sa kikirikijem i mlekom u prahu
Trouglovi sa kikirikijem i belom čokoladom su odlična poslastica, ukusna i jednostavna za pripremu. Kada nemate ideju koji kolač da poslužite gostima ili želite da obogatite slavsku trpezu, evo još jednog sjajnog recepta – bez pečenja!
- 200g mleka u prahu
- 200g šećera
- 125g margarina
- 100g blanširanog seckanog kikirikija
- 50ml vode
- 100g bele čokolade
Na šporetu istopite šećer i vodu, ostavite 2 do 3 minuta da vri. Dodajte odmah margarin, a zatim dodajte i belu čokoladu. Skinite sa vatre i mešajte varjačom sve dok se sastojci ne sjedine. U smesu dodajte mleko u prahu i promešajte mikserom. Na kraju dodajte blanširani seckani kikiriki i promešajte varjačom. Smesu sipajte u trouglasti kalup ili drugi kalup po želji, ostavite preko noći u frižideru da se dobro stegne, a pre služenja isecite na komade željene debljine.
Posni kolač sa kikikirijem: Posni slatki zalogaji
Domaća bajadera se smatra jednim od tradicionalnih slavskih kolača na našem podneblju. Predlažemo da probate i drugačiju verziju, posni kolač sa mlevenim kikirikijem.
- 200g mlevenog kikirikija
- 180ml vode
- 250g mlevenog keksa
- 75g posnog margarina
- 180g šećera
- 100g crne čokolade
- Za glazuru: 125g čokolade za kuvanje i 2 kašike ulja
Šećer i vodu ostavite da provre na tihoj vatri, dodajte posni margarin i mešajte dok se margarin ne otopi. Sklonite smesu sa vatre, dodajte 200g mlevenog keksa i kikiriki, promešajte varjačom i podelite smesu na dva dela. U jedan deo dodajte preostali mleveni keks i otopljenu crnu čokoladu, a zatim pripremite kalup u kojem ćete pripremiti bajaderu i dno obložite papirom za pečenje.
Sačekajte da se oba fila prohlade, a zatim na dno pleha razmažite tamni fil. Kako bi se kolač bolje stegao, možete odmah staviti u frižider na nekoliko minuta. Ako volite posnu belu čokoladu, možete je rastopiti i preliti preko prvog sloja fila, sačekati da se stegne i zatim dodati preko sloj svetlog fila. Za kraj, kolač prelijte čokoladom glazurom i stavite u frižider da se kolač stegne.
Kolač sa kikirikijem i keksom
Ideja za sladokusce koji vole integralne poslastice. Za još jedan brzi recept za kolač sa kikirikijem i keksom će Vam biti potrebno:
- ½ šolje margarina
- ½ šolje mlevenog ili izmrvljenog integralnog keksa
- Puter od kikirikija
- 2 šolje šećera u prahu
- 150g čokolade za kuvanje
Margarin istopite i dodajte mu šećer u prahu, integralni keks i puter od kikirikija. Dobro promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili, a zatim testo rasporedite po četvrtastom kalupu obloženim papirom za pečenje. Čokoladu za kuvanje otopite na pari sa malo margarina i prelijte preko smese. Ostavite u frižideru najmanje 60 minuta pre posluženja.
Pečeni kolač sa kikirikijem
Ideja za kolače sa kikirikijem ima bezbroj. Krajnji rezultat uvek zavisi od toga koliko slobodnog vremena imate i strpljenja za pripremu kolača, zbog čega se uvek možete odlučiti za kolače koji se ne peku. Ako baš danas imate slobodan dan i žudite za nečim slatkim, domaćim i ukusnim, evo recepta za Vas:
Biskvit:
- 150g brašna
- 120g šećera
- 5 jaja
- Hladna voda
- ½ kesice praška za pecivo
Glazura:
- 200g margarin ili puter
- 200g šećera
- 30g kakao praha
- 200g seckanog ili drobljenog pečenog kikirikija
- Rum
Belanca odvojite od žumanaca i umutite u čvrst sneg. Dodajte 30ml hladne vode i nastavite sa mešanjem. Uz neprestano mešanje postepeno dodajte žumanca, a u odvojenoj posudi pomešajte suve sastojke za biskvit, dodajte smesi sa jajima i sjedinite varjačom. Smesu prebacite u pleh četvrtastog oblika i pecite 20 minuta na 180 stepeni. Kada se biskvit ispeče, ostavite da se ohladi.
Dok se kora za kolač hladi, pripremite preliv. Ostavite margarin ili puter, šećer i kakao prah da se otope na tihoj vatri. Kuvajte 3 do 5 minuta, skinite sa šporeta, dodajte malo ruma i ostavite preliv da se ohladi. Biskvit isecite na kocke željene debljine, prelijte sirupom, a zatim pospite drobljenim kikirikijem. Ostavite kolač da se stegne najmanje 60 minuta pre serviranja.
Kikiriki među Gordi kolačima
Drobljeni kikiriki se obilato koristi i u pripremi pojedinih Gordi kolača. Komadiće kikirikija kombinujemo sa prelivom od čokolade i mekanim biskvitom. Različite teksture svakog od ova tri sastojaka čine bogatu rapsodiju ukusa, koja dolazi do izražaja pri svakom zalogaju. Sigurno ste prema opisu shvatili da je reč o neodoljivim zalogajčićima Sussuro Čoko!
Sa druge strane, ne smemo zaboraviti ni punjena čajna peciva Negreskino. Osim čokoladne glazure, finog peciva i drobljenog kikirikija, dodali samo i voćni nadev od kajsije, jer znamo da je omiljeni mnogim sladokuscima.
Kakvi su Vaši utisci o kolačima sa kikirikijem? Podelite mišljenje sa nama!