Najlakši čokoladni kolač bez pečenja: Brzo i ukusno!

najlaksi-cokoladni-kolac-bez-pecenja

Čokolada se ubraja među najvoljenije i omiljene poslastice na svetu, koja je svoje ukusno ostvarenje dobila u poslastičarstvu. Svetski dan čokolade se obeležava 7. jula, a dnevno u njenom ukusu uživa više miliona sladokusaca. Osim što je najdraži slatkiš većini ljudi na svetu, obilato se koristi za pravljenje konditorskih proizvoda – torte, kolači, bombone, pudinzi, čajna peciva i keks se ne mogu zamisliti bez ovog slatkog dodatka. Ako i vi uživate u čokoladi, brzi čokoladni kolači su zasigurno nešto čemu ćete teško odoleti.

Čokolada svakoj poslastici daje poseban ukus – sladak, kremast, jednostavno neodoljiv! Sa razlogom je drvo na kojem raste kakao poznato kao “hrana bogova”, a takav epitet opravdava svakog dana. Ukoliko i danas razmišljate šta biste čokoladno probali ili napravili, naš predlog je najlakši čokoladni kolač bez pečenja. Da, dobro ste pročitali – bez pečenja! 

Ukusan desert ne zahteva uvek i komplikovanu pripremu, te će ukusni zalogaji biti spremni dok kažete: “Čokolada”!

 

Brzi čokoladni kolač bez pečenja

Prve čokolade su u Beogradu počele da se prodaju u poslastičarnici porodice Šonda u Beogradu 1897. godine, a polovinu veka kasnije je počela da se proizvodi u fabrikama u Zemunu i Subotici. Tako je čokolada pronašla put do nas i postala nezamenljiv deo sveta slatkiša. Kakao prah, komadići čokolade i čokoladna glazura su česti sastojci kolača i torti u našoj kuhinji, a najlakši čokoladni kolač bez pečenja je idealan primer za to. Budite spremni za pravu eksploziju ukusa!

 

Najlakši čokoladni kolač bez pečenja koji ćete napraviti

Za ovaj desert će vam biti potrebno:

 

  • Mleveni keks
  • Puter
  • 325g šećera u prahu
  • 650g krem sira
  • 200g čokolade
  • 250g putera od kikirikija
  • Kašičica ekstrakta vanile

 

Mleveni keks pomešajte sa rastopljenim puterom i promešajte sve dok ne budete dobili rastresitu smesu, koju ćete rasporediti po željenom kalupu i staviti u frižider da se stegne. U činiji pomešajte krem sir sa prah šećerom i ekstraktom vanile i mešajte sve dok ne budete dobili glatku smesu bez grudvica. Dodajte rastopljenu čokoladu i sjedinite sa smesom. Fil sipajte preko kore i ponovo vratite u frižider. Za kremastu glazuru pomešajte puter od kikirikija sa prah šećerom i dobijeni fil premažite ravnomerno preko kolača. 

Ostavite u frižideru najmanje 2 sata, a nakon toga je vaš čokoladni kolač spreman za serviranje!

 

Šarene deteline

Za slatki čokolani kolač bez pečenja biće vam potrebni sledeći sastojci:

 

  • 300g mlevenih oraha
  • 300g šećera
  • 150ml vode
  • Čokolade za kuvanje
  • Ekstrakt jagode

 

Ukuvajte šećer sa vodom na laganoj vatri sve dok ne dobijete sirup, a zatim dodajte mlevene orahe i mešajte sve dok ne budete dobili kompaktnu smesu, koju ćete potom podeliti na tri dela. Prvi deo treba da ostane smeđe boje, u drugi dodajte ekstrakt jagode, a treći deo pomešajte sa rastopljenom čokoladom. Dok su smese još uvek tople, pažljivo formirajte dugačke valjke debljine prsta i blagim pritiskom ih spojite tako da ne izgube okrugli oblik.

Ostavite da se kolač stegne na hladnom mestu najmanje jedan dan, a prilikom serviranja isecite tanke komade kako bi šare bile primećene. Neka vam ukusna detelina sa tri lista donese osmeh na licu!

 

Jednostavno i ukusno: Čokoladni kolač sa keksom bez pečenja

Najlakši čokoladni kolač bez pečenja volimo sa opravdanim razlogom! Evo još jedne slatke ideje za današnji desert:

 

  • 250g maslaca ili biljnog maslaca
  • 330g prah šećera
  • 60g kakao praha
  • 150g čokolade za kuvanje
  • 60ml mleka
  • Tvrdi keks po izboru
  • Kašika ekstrakta vanile
  • Čokoladna glazura

 

Ostavite maslac da se rastopi na šporetu, dok u drugoj činiji pomešate kakao prah, šećer u prahu, mleko i ekstrakt vanile, a na kraju dodajte i rastopljeni puter. Sastojke dobro promešajte sve dok ne dobijete glatku čokoladnu smesu. 

Kalup po želji ili dublju posudu obložite papirom za pečenje, a potom dno premažite debljim slojem čokoladne smese. Ređajte keks jedan do drugog isti proces ponovite sve dok ne dođete do željene debljine kolača. Na kraju prelijte čokoladom glazurom i ostavite u frižideru da se dobro stegne.

Uživajte!

 

Najlakši čokoladni kolač bez pečenja u kombianciji sa voćem

Kombinacija čokolade i voća oduševljava svačija nepca, posebno kada je reč o rastopljenoj čokoladi sa malinama. Kremasta rapsodija ukusa u kombinaciji sa slatkim malinama ili drugim bobičastim voćem obradovaće vas i vaše goste toliko da će se uvek tražiti parče više. Iako je leto sezona svežeg bobičastog voća, čokoladne kolače možete praviti i sa zamrznutim voćem i tako uživati u ovoj poslastici tokom cele godine. Najbolje od svega – ne morate praviti samo sa jednom vrstom, kombinujte više vrsta vašeg omiljenog voća.

Možete napraviti bez pečenja čokoladni kolač sa malinama koji će osvojiti sve simpatije:

 

  • 500g malina
  • 300g borovnica
  • 300g čokolade za kuvanje
  • 250ml slatke pavlake
  • 200g piškota
  • 120g maslaca
  • 60g šećera
  • 2 žumanca
  • Šolja kuvane crne kafe

 

Na tihoj vatri rastopite čokoladu za kuvanje sa puterom, a kada skinete sa šporeta dodajte jedno po jedno žumance i dobro promešajte. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku u čvrst sneg, a zatim dodajte čokoladnu smesu koju ste prethodno umutili. 

Varjačom promešajte kako biste dobili vazdušastu masu. Piškote umočite u kafu i ređajte u željeni pleh i preko premažite čokoladnim filom preko kojeg ćete poređati vaše omiljeno bobičasto voće. 

Poslužite uz čašu dobrog vina ili šolju kafe!

 

Slatki Gordi čokoladni zalogaji

Ako niste vešti u kuhinji, uvek se možete osloniti na Gordi kada poželite slatke i čokoladne zalogajčiće. Naši vešti stručnjaci kombinuju hrskavo čajno pecivo sa čokoladom i drugim sastojcima iznenađenja, koji već decenijama osvajaju srca naših vernih sladokusaca.

Uživajte u našim slatkim zalogajima:

  • Prepoznatljivi smo po Gordi čajnom pecivu punjenom čokoladnim filom.
  • Dambo i Valf su čajno pecivo delimično preliveno čokoladom,  a voćni fil od kajsije je tajni sastojak koji ove kolače čini još boljim.
  • Ljubitelji kokosa obožavaju Kaya čajno pecivo delimično preliveno čokoladom i posuto komadićima kokosa.
  • Ukoliko već niste imali priliku, probajte Negreskino – čajno pecivo delimično preliveno čokoladom i posuto drobljenim kikirikijem!

 

Čokoladne zanimljivosti

Najlakši čokoladni kolač bez pečenja biće vam još slađi nakon što saznate zanimljivosti o čokoladi, koja se u vreme drevnih naroda koristila kao valuta prilikom trgovine! To nije sve, jer su upravo drevni narodi uživali u čokoladnom napitku od vode, kakao praha i ljutih papričica. Autentični specijalitet se i danas može probati u Meksiku ako potražite drevnu “gorku vodu”.

Smatra se da tokom života svaka osoba u proseku pojede oko 160 kilograma čokolade, a ima i pozitivno dejstvo na naše raspoloženje i organizam.

 

Koji recept za čokoladne kolače bez pečenja vi rado koristite? Pišite nam

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci