Priča o vanilicama, kolačima od prhkog testa koji se tope u ustima pri svakom zalogaju počinje u Vojvodini. Poznato nam je da je Vojvodina dugo godina bila deo Austrougarske, kada su se mešali srpski, nemački i mađarski jezici, običaji i kulture. Tako su u Vojvodinu stigle vanilice ili Vanili Grancle! Neobičan naziv za sitne kolače potiče od naziva iz nemačkog jezika – venčići sa vanilom. Vanilice su u nekim krajevima Srbije poznate i kao vormice i poljupci. Okrugli sitni kolači posuti prah šećerom su sada već tradicionalni deo porodičnih trpeza, posebno prazničnih. Najlepši deo vanilica nije samo njihov neodoljiv ukus, nego i izuzetno maštoviti oblici – cvetići, zvezdice, srculenca i krugovi izdubljeni u sredini.
Mnogim sladokuscima je ipak omiljeni deo ovog kolača kremasti voćni nadev, koji vanilicama dodaje posebnu aromu. Vanilice ne možete zamisliti bez domaćeg džema! Zbog velikog broja različitih recepata i načina pravljenja, vanilice su postale deo sitnih kolača na slavskim trpezama, a posebno su populane posne vanilice. Naslađi zalogaji vanilica mogu da se jedu u svakoj prilici, a sa velikim uživanjem tokom praznika i posta.
Posni kolači vanilice
Vanilice vole ljudi i deca svih uzrasta. Deca sa velikim uživanjem probaju kolačiće posute prah šećerom, dok se odrasli vraćaju nazad u detinjstvo i podsećaju se prepoznatljivog mirisa bakine kuhinje. Jedinstvenim ih čini to što ne postoji samo jedan recept za pravljenje, samo osnovni sastojci kojima možete dodavati druge vama omiljene sastojke. Tako su nastale i posne vanilice! Tradicionalna receptura, koju čine brašno, šećer i mast, obogaćena je drugim sastojcima poput margarina, jaja, prah šećera, vanilinog šećera, soka od limuna i narandže, oraha. Zbog toga se kaže da ne postoji samo jedan ispravan recept po kome se prave vanilice, jer je svaki recept autentičan i ispravan. Za koju god kombinaciju sastojaka i ukusa da se odlučite, dobićete ukusne kolače!
Vanilice su poznate po izrazito beloj boji. Zanimljivo je da su se prema prvim receptima testu dodavali i orasi, koji su vanilicama davali zlatnu boju. Hrskave posne vanilice se danas ne mogu zamisliti bez primamljivog ukusa oraha. Ukoliko tražite provereni recept za posne vanilice, izdvojili smo nekoliko neodoljivih varijanti za Vašu trpezu!
Posne vanilice: Recept
Poslastičari i vrsne domaćice se rado odlučuju za vanilice, jer je to kolač koji može nekoliko dana da stoji na sobnoj temperaturi, a da pri tome ne izgubi hrskavi i dopadljiv ukus. Najčešći recepti za posne vanilice su posne vanilice sa orasima. Za ove primamljive kolače biće Vam neophodno:
- brašno
- posni margarin,
- vanilin šećer,
- sok od limuna,
- prah šećer,
- orasi,
- džem po izboru za nadev
Uz posne vanilice se orasima se najbolje slaže domaći džem od kajsija. Orasi će Vašim kolačima dati zlatnu boju, a džem od kajsije sjaj. Posni kolači vanilice se mogu praviti i bez oraha! Za posne vanilice sa margarinom bez oraha biće Vam potrebno:
- brašno,
- posni margarin,
- prah šećer,
- sok od limuna ili rendana korica jednog limuna
- vanilin šećer
Za bogatiju aromu se može dodati ekstrakt od vanile i Vaš omiljeni voćni džem.
Pečenje vanilica je jedan od lepših delova pripreme ovih sitnih kolača. To je deo kada testo dobije prepoznatljiv oblik, postaje hrskavo i čini nas korak bliže slatkim zalogajima. Vanilice se kratko peku, tek da porumene. Tek ispečene vanilice premažite omiljenim ukusom voćnog pekmeza, spojite dva kraja i uvaljajte u mešavinu prah šećera i vanilinog šećera. Često ćete čuti od starijih domaćica su vanilice najukusnije kada se jedu tek drugog dana.
Naravno, ne možemo da se ne prisetimo starinskih posnih vanilica, skrivenih u starim kuvarima. Iako je recept star, mnogi još uvek uživaju da posne vanilice prave na ovakav način. Biće Vam potrebno:
- brašno,
- ulje,
- pivo,
- prašak za pecivo,
- prah šećer,
- vanilin šećer
- pekmez po izboru
Recept za starinske posne vanilice je zaista jedinstven, jer se količina sastojaka uvek meri odokativno po “čašama” umesto preciznih grama.
Posne vanilice sa margarinom ili bez?
Domaća mast je sastojak zbog kog se vanilice tako fino tope u ustima. U slučaju posnih vanilica se mast ne može koristiti, ali jednako dobar ukus vanilicama daje i margarin. Ukoliko niste ljubitelj margarina ili izbegavate da ga upotrebljavate u kuhinji, polovinu količine u receptu možete zameniti uljem. Vegeterijanci, vegani i svi sladokusci koji imaju posbne režime ishrane se ne moraju odreći ovih ukusnih sitnih kolača, naprotiv! Posne vanilice bez margarina se mogu napraviti mešanjem brašna T-400, suncokretovog ulja, belog vina, praška za pecivo, prah šećera, vanilinog šećera i pekmeza po izboru. Uz testo bez margarina se najviše slaže džem od kajsija, koji će kolačima dati kiseliju aromu. Ako volite kolače koji nisu previše slatki, predlažemo Vam da isprobate recept za posne vanilice bez margarina, jer će ubrzo osvojiti Vaša nepca.
Vanilice posne: Nesvakidašnji recepti
Neobični recepti nastaju kada osnovnim sastojcima dodate svoje omiljene začine i ukuse, koji se do sada nisu našli u originalnom receptu. Kuhinja je idealno mesto da istražite svoju maštu i kombinacije sastojaka i svoje najbliže iznenadite primamljivim kolačima. Tako su nastale i posne vanilice sa limunom! Testu za posne vanilice dodajte sok od jednog limuna i rendanu koru jednog limuna kako bi Vaši kolači dobili osvežavajući ukus i miris citrusa. Drugi način da obradujete svoje najbliže jesu posne vanilice sa pudingom.
Puding će testu za vanilice dati poseban ukus i naglasti prhku teksturu. Za kolačiće se najčešće koristi puding od vanile. Za njih će Vam biti potrebno:
- brašno,
- margarin,
- šećer,
- šećer u prahu,
- vanilin šećer,
- 3 kesice pudinga od vanile,
- marmelada ili džem po izboru
Nakon što penasto umutite margarin sa šećerom, postepeno dodajte vanilin šećer, brašno i puding od vanile. Pažljivo umutite testo, razvucite ga na brašnjavoj površini i kalupom po želji izvadite vanilice. Ljubitelji vanile će posebno uživati u ovim kolačima.
Još jedan recept, koji možete isprobati je recept za grčke posne vanilice. Od domaćih posnih vanilica se razlikuju po obliku, jer su valjkaste, a u receptu se nalaze ulje, krupnije seckani orasi, pa i prašak za pecivo i ključala voda. Da biste napravili vanilice posne po ovom receptu, biće Vam potrebno:
- brašno,
- ulje,
- margarin,
- šećer,
- vanilin šećer,
- seckani orasi,
- prašak za pecivo,
- ključala voda
Margarin, šećer i ulje je potrebno umesiti mikserom, postom smesi dodati brašno, prašak za pecivo i seckane orahe. Poslednji korak je postepeno dodavanje ključale vode i mešanje testa. Za razliku od domaćih vanilica, od testa se prave loptice od kojih se formiraju valjkaste vanilice. Još jedna zanimljivost je da se one prave bez premazivanja pekmezom, već ih je samo potrebno uvaljati u prah šećer!
Gordi vanilice, vaniline i gurabije
U Gordi carstvu slatkih zalogaja se nalaze najukusnija čajna i punjena čajna peciva. Sa razlogom se naši proizvodi nalaze na policima i trpezama brojnih klijenata. Osim što su primamljivog ukusa, Gordi proizvodi su pravljeni po tradicionalnim recepturama od svežih i prirodnih sastojaka i upakovani sa posebnom pažnjom. Vanilice posute prah šećerom, vaniline punjene nadevom od kajsije i gurabije punjene voćnim filom od kasjije osvojiće Vas već pri prvom zalogaju.
Recepti ostaju naša mala slatka tajna, koju vešto skrivaju naši vrsni poslastičari. Podelite sa nama Vaš omiljeni recept za posne vanilice, očekujemo Vas!