Rinfuzni kolači za svaki praznik

praznicni kolaci na trpezi

Praznici su najlepši trenuci kada je cela porodica na okupu, kada se čuje iskreni smeh i dečija igra, jer se čarolija praznika krije u spajanju, okupljanju i približavaju. Dodatno, praznici su najlepši deo godine. Setite se samo euforije i raspoloženja koje vas obuzima tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Kiti se jelka, dekoriše dom i pripremaju pokloni za najbliže. Leti proslavljamo praznik rada, slave i preslave. Tokom slavskog perioda najviše se pažnje posvećuje trpezi i svaka porodica se trudi da sto bude ispunjen ukusnim đakonijama. Na kraju ručka dolazi najslađi deo svima omiljeni – praznični kolači.

Starinski slavski kolači su deo tradicije

Obeležavanje krsne slave, preslava, uskršnjih i božićnih praznika ima dugu narodnu i crkvenu tradiciju u našoj zemlji po čemu smo jedinstveni u svetu. Praznovanjem poštujemo porodičnu tradiciju koju smo nasledili od svojih predaka, prosleđujemo dalje novim generacijama i verujemo u svetog zaštitnika naših domova.  U Srbiji se pored Božića i Uskrsa najviše praznuju Sveti Nikola, Aranđelov dan i Đurđdevan. Interesantno je da su krsne slave prepoznate u Nacionalnom registru Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, a njihovu važnost i jedinstvenost prepoznao je i UNESCO kada ih je uvrstio na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. 

Slave, kao i praznike, najpre čini porodica i ljubav, a zatim drugi detalji popt trpeze i poklona. Praznici se u našoj zemlji proslavljaju uz mrsnu i posnu trpezu gde se svaki deo gozbe pažljivo unapred planira i priprema. Praznična trpeza, obilna i izuzetna, sastoji se od predjela, tople domaće supe, glavnog jela i slatkih prazničnih kolačića. Tradicionalni praznični kolači koji se poslužuju su vanilice, bajadere, slatke pite i oblande što ni moderni trendovi ne mogu da promene. Ipak je reč o starinskim slavskim kolačima u čijem ukusu uživaju sve generacije.

Sitni slavski kolači: Predlažemo za Vašu prazničnu trpezu

Proleće i leto su period kada se obeležavaju različiti verski i državni praznici, poput Uskrsa, Praznika rada, Vidovdana i krsne slave. Slana jela za Vašu trpezu prepuštamo Vašoj mašti i ukusu, dok smo za desert izdvojili nekoliko predloga. Ostajemo na pragu tradicije i među našim prazničnim kolačima će se naći sitni slavski kolači koje toliko volimo. Sitni su taman toliko da odgovaraju jednom zalogaju, čik pokušajte da se zaustavite posle samo jednog kolača!

Najlepši praznični kolači su vanilice! Hrskavi kolači od prhkog testa premazanog voćnom marmeladom i posuti prah šećerom nemaju konkurenciju među domaćim kolačima. Sigurno ćete i Vi za sledeći praznik praviti vanilice, zbog čega smo izdvojili za vas nekoliko predloga za druge vrste kolača kojima možete upotpuniti prazničnu trpezu. Saglasićete se sa nama da ipak domaće kolače možemo jesti svakog dana!

Rolnice sa oblandama 

Oblande su još jedan izuzetan praznični kolač, koji možete pripremiti na različite i ukusne načine. Biće Vam potrebno:

  • 2 oblande
  • 2 jaja
  • 80g šećera
  • 60g putera
  • 100g čokolade za kuvanje
  • 100g mlevenih lešnika
  • Glazura: Čokolada za kuvanje i malo ulja

Žumanca umutite sa šećerom i kuvajte ih na pari sve dok smesa ne postane gusta. Postepeno dodajte čokolade za kuvanje i mlevene lešnike, te mešajte dok se svi sastojci ne sjedine i ostavite još jedan minut da se smesa kuva. Kada se smesa ohladi dodajte omekšali puter i čvrst sneg od belanaca, zatim polako promešajte.

Oblande omekšajte između dve vlažne krpe, secite po dužini, rasporedite fil i uvijte u rolnice, a kasnije stavite u frižider da se dobro ohlade. Nakon toga secite rolat na komade željene debiljine i svaki kraj rolnice umočite u rastopljenu čokoladu.

rinfuzni praznicni kolaci

Slatki minjoni

Popularni praznični kolači minjoni mogu se naći u gotovo svakoj poslastičarnici u našoj zemlji. Lepo dekorisani, priprema minjona je jednostavna. Možda će se ove godine naći na Vašoj svečanoj trpezi!

Potrebno Vam je:

  • 1 jaje
  • Pekmez po izboru
  • 125g mlevenih lešnika, badema ili oraha po izboru
  • 125g mlevenog keksa
  • 150g prah šećera
  • 125g maslaca
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • Glazura: Crna i bela čokolada i malo ulja

Sve sastojke osim pekmeza pomešajte tako da dobijete ujednačenu smesu. Ukoliko je testo suviše lepljivo, možete po potrebi dodati još mlevenog keksa ili koštunjavog voća. Poslužanik ili pleh pospite prah šećerom, zatim razvucite testo do željene debljine i kalupom po izboru vadite kolačiće. Dva kolačića premažite pekmezom i spojite.

Ovako napravljene kolače ostavite da se dobro ohlade, a potom pripremite glazuru. Jedan kraj minjona umočite u belu čokoladu, a drugi u crnu. Možete ih ukrasiti celim ili listićima badema, kandiranim voćem ili drugim sastojcima po želji. Poslužite ih u belim papirnim korpicama.

sitni praznicni kolaci

Posni slavski kolači

Počastite se ukusnim prazničnim kolačima tokom posta i nemojte zaboraviti da nam javite Vaše utiske.

Bele kuglice

Za loptice sa belom čokoladnom glazurom će Vam biti potrebno:

  • 150g posnog margarina
  • 150g prah šećera
  • 150g kokosovo brašno
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 1 kašićica mlevene kafe
  • 2 kašike ruma, likera ili konjaka po izboru

Posni margarin penasto umutite sa prah šećerom i dodajte kokosovo brašno. Kafu dodajte u zagrejani rum, liker ili konjak po izboru, zatim dodajte smesi sa kokosom. Rukama oblikujte kuglice željene veličine i ostavite ih u frižideru da se ohlade, a zatim ih uvaljajte u rastopljenu belu čokoladu. Možete kolače dodatno ukrasiti i šarama od rastopljene crne čokolade.

Grilijaš kolačići

Tradicionalni gost na slavama je i grilijaš. Za ovu vrstu kolača će Vam biti potrebno strpljenje, ali se trud uvek isplati. Od sastojaka će Vam biti potrebno:

  • 250g lešnika
  • 150g margarina, putera ili maslaca
  • 200g šećera
  • 150g čokolade za kuvanje
  • Za korpice od čokoladne glazure: Čokolada za kuvanje i papirne korpice

Grilijaš ćete napraviti tako što ćete najpre otopiti šećer kao karamel. Postepeno dodajte lešnike, promešajte i smesu prebacite u drugu posudu obloženu uljem. Sačekajte da se smesa ohladi, karamel sa lešnicima usitnite ručno ili u blenderu, a mali deo ostavite za ukrašavanje. Preostalom grilijašu dodajte rastopljenu čokoladu za kuvanje i margarin. Ostavite smesu da se još jednom prohladi, dok vi pravite korpice od čokoladne glazure.

Čokoladu sa kuvanje istopite na pari i unustrašnjost svake papirne korpice premažite slojem čokolade, a kada se ohladi, ponovite postupak. Od grilijaša pravite loptice željene veličine i uvaljajte u usitnjenu smesu koju ste prethodno izdvojili i dodajte u čokoladnu korpicu.

Praznični sitni kolači u Gordi asortimanu

Valf, Dambo, Kaya, Gurabija Marmelada i Kolač sa kokosom su sitni praznični kolači koji već decenijama ulepšavaju porodične trpeze. Naš rinfuzni program je idealan izbor za proslave, jer se u njemu nalaze kolači koje svi vole – čokoladni, voćni, čak i kolačići sa dodatkom kokosa. 

Slike ponekada mogu ispričati mnogo više od reči, zbog čega Vam predlažemo da sve Gordi poslastice pogledate u našem Katalogu i izaberete one po Vašem ukusu. 

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci