fbpx

Kako se proizvodi najlepši keks na svetu?

proizvodnja-keksa

Keks, vrsta malog kolača, omiljena je užina sa kojom se susrećemo od najranijeg detinjstva, predstavlja jednu od najzastupljenijih namirnica u svakodnevnoj ponudi proizvoda namenjenih ishrani ljudi. Proizvodnja keksa doživela je značajan preobražaj i savremeni proizvodni procesi i visokokvalitetne sirovine, unapredili su kako produktivnost, tako i sam ukus i kvalitet keksa.

Zanimljivo je da je reč keks vikinškog porekla. Prvi keks nastao je kao mešavina brašna i vode, koja se sušila i služila je kao dugotrajna hrana mornarima tokom dugih plovidbi, a danas u ponudi možete pronaći sladak ili slani keks, dijetetski keks, keks za bebe, čak i keks za vaše kućne ljubimce.

Keks je prvobitno nastao kao neophodni izvor energije, odnosno hrana koja se može konzumirati u nepredviđenim okolnostima i prirodnim katastrofama, ali danas je sastavni deo svakog trenutka namenjenog uživanju. Kako su se menjali obrasci proizvodnje hrane, ali i potrebe u samoj ishrani ljudi tako se i proces proizvodnje keksa menjao i unapređivao.

U kategoriju konditorskih proizvoda ubraja se keks i njemu srodni proizvodi, koji spadaju u vrstu energetske hrane koja se konzumira u svakodnevnoj ishrani u zavisnosti od navika, običaja i samog načina ishrane.

Keks, mali, pečeni kolač, poreklom iz Persije, vremenom je postao deo tradicije mnogih zemalja i omiljeni obrok svih generacija. U najranijim oblicima keks je bio primarno modifikacija hleba, Tradicionalna receptura za pravljenje keksa, koju čine osnovni sastojci poput brašna, šećera, vode, masti ili ulja, vremenom je nadograđena i obogaćena sastojcima poput mrvica čokolade, suvog grožđa, orašastih plodova.

Keks može biti glavni sastojak ukusne kremaste torte sa keksom i dati mu neodoljiv šmek. Miks keksića, ukrašenih mrvicama čokolade, prah i vanilin šećerom mogu biti savršen poklon.

 

Proizvodnja keksa

Tradicionalna receptura za pravljenje keksa koju čine osnovni sastojci kao što su brašno, voda, šećer, mast ili ulje vremenom je nadograđivana sastojcima kao što su čokolada, suvo grožđe, orašasti plodovi.

Razvoj prehrambene industrije i sve veća potražnja, dovodeo je do važnih zahteva za pronalaženjem novih sirovina, načina proizvodnje i povećanja produktivnosti. Proizvodnja keksa i njemu srodnih proizvoda je jedna od svetski najrazvijenijih industrija. U prilog tome govori da je u Sjedinjenim Američkim državama potrošnja keksa po glavi stanovnika 10 kilograma, dok zemlje Evope imaju nešto više iznad 4 kilograma, a Kina svega 1.9 kilograma po glavi stanovnika.

Zahvaljujući svojoj dugotrajnosti u odnosu na temperaturu okoline u kojoj se nalaze, velikoj dostupnosti, jedostavnosti upotrebe, relativno niskoj ceni, kao i raznovrsnosti pakovanja, oblika i ukusa omiljena je hrana gotovo svih generacija.

Prilikom konzumiranja keksa u svojstvu dnevnog obroka, zahvaljujući razvoju tehnologije i samim sastojcima koji se koriste u njegovoj pripremi, mogu se uneti nutritivno vredni sastojci značajni u ishrani ljudi. Akcenat na poboljšanju kvaliteta hrane, uzimajući u obzir keks i srodne proizvode, kojima se dodaju korisna vlakna, vitamini, minerali, smanjuje se udeo masti i šećera i pretvaraju se u visoko funkcionalne namirnice.

Bilo da je reč o slatkom ili slanom keksu, zvanom još i kreker, reč je o hrskavom, beskvasnom prehrambenom proizvodu koji poseduje mali sadržaj vlage, a visok sadržaj šećera i masti i njegova osnovna komponenta je pšenično brašno, ali može biti upotrebljeno i ovseno ili sojino brašno u zavisnosti od afiniteta.

Kada se svi sastojci sjedine, kao što je na primer protein pšeničnog brašna, šećer, mast, voda i ostali sastojci po želji nastaje elastična smesa koja se potom oblikuje, peče i hladi dajući bezbroj varijacija na temu ukusnih keksića namenjenih svim uzrastima.

Vrsta keksa se razlikuje prema udelu masti i šećera, kao i načinu pravljenja i oblikovanja. Keks možete poslužiti kao ukusnu užinu, grickalicu uz omiljeni film ili čak kao glavni ručak, takođe može biti dobar izbor za luksuzni poklon. Optimizacija proizvodnih parametara u procesu proizvodnje keksa i srodnih proizvoda dovodi do nastanka nutritivno bogatog proizvoda koji će svi voleti da konzumiraju.

 

Koje vrste keksa postoje?

Raznovrsnost i široka ponuda, dovodi do klasifikacije keksa kako biste u svakom trenutku mogli da izaberete baš onaj po vašem ukusu. Ukoliko volite bogat ukus keksa, nećete pogrešiti ako izaberete punjeni keks, čije se testo pre pečenja puni voćnim ili čokoladnim kremastim filom koji mu daje na punoći i bogatstvu ukusa.

Tokom praznika naročito su popularni oblikovani keksići, sa mirisom vanile i cimeta, pre pečenja potrebno je da ih oblikujete željenim modlicama. Serviraju se hladni, a možete ih posuti prah šećerom.

Ukoliko ste ljubitelj ovsenih keksića, tu je drop keks napravljen od mekog testa koje kašikom vadite i ređate na podlogu od pek papira, u procesu pečenja testo se raširi i spljošti, dobijajući savršeno hrskavu teksturu, pored nepravilnog oblika dobićete zdrav obrok.

Tu je i keks koji ne zahteva pečenje, dvoljno je da pomešate med, žitarice, orašaste plodove i da dobijete zdrav keks koji možete konzumirati kao glavni obrok ili užinu. Tu su još i domaći keks, čajni keks, turski keks, keks kuglice, keks torta sa bananom, orasima ili čokoladom, slani keks. Sve ovo su sinonimi za savršenstvo ukusa keksa koji obožavamo.

Čajni keks se od ostalih vrsta keksa razlikuje po većem sadržaju masti i šećera i tvrđoj skrukturi. U Engleskoj se ispijanje čaja prosto ne može zamisliti bez dodatka keksa, mali ritualni koji su postali tradicija. Ukus i aroma keksa može biti obogaćena medom, vanilom, cimetom. Pored raznovrsnih ukusa, arome tu su i oblici keksa koji variraju od okruglastih, četvrtastih do modeliranih oblika – zeke, mede, srca.

Slavska i praznična trpeza obiluju sitnim kolačima i tortama, a keks je najčešće njihov tajni sastojak dobrog ukusa. Domaćice keks rado koriste da obogate ukus svojih poslastica. Nadaleko poznati engleski biskviti i francuski „Petit Beurre“, koji doslovno znači „mali puter“ samo su neki od omiljenih hrskavih užina decenijama unazad.

 

Najhrskavija dobrodošlica u Gordi slatki svet

Svaki trenutak Gordi razvoja doveo je do novog ukusa, sastojka i jedinstvene recepture po kojoj se danas prepoznaje bogat asortiman kolača. Gordi poslastice dostupne su u više različitih ukusa i oblika. Ukusan keks je sinonim za uživanje u omiljenoj užini i razlogu za mali predah uz čaj, kafu ili mleko.

Gordi rinfuzni program oduševiće vas svojom hrskavošću i bogatim ukusom. Prefinjenog ukusa punjeno čajno pecivo, ukrašeno čokoladom i punjeno voćnim filom od kajsije obogatiće vaš dan poslasticom vrednom svakog zalogaja. Tu je i valf, punjeno čajno pecivo, delimično preliveno čokoladom sa voćnim punjenjem sa ukusom kajsije, kada poželite nekoga da iznenadite omiljenom poslasticom.

 

Želimo vam dobrodošlicu u Gordi svet kolača i peciva, potražite nas uvek smo na korak od vas.

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci

Close Menu