Keks, vrsta malog pečenog kolača, omiljena užina mnogih još od najranijeg detinjstva, predstavlja jednu od najzastupljenijih namirnica u svakodnevnoj ishrani ljudi. Kada napustimo roditeljsko gnezdo, ukus keksa nas najbrže vrati u bakin zagrljaj, podseti na majčin osmeh i vrati nas u uspomene godinama sakupljane na porodičnoj trpezi. Kada je reč o ovoj naizgled jednostavnoj poslastici, ona za sve nas često ima drugačiji smisao – porodicu, dom i toplinu.
Zbog velike potražnje proizvodnja keksa je doživela značajan porast i preobražaj. Da bi se istančani ukusi kupaca zadovoljili, savremeni proizvodni procesi i visokokvalitetne sirovine unapredili su kako produktivnost, tako i sam ukus i kvalitet keksa. Danas više ne možemo govoriti samo o keksu, već o keksu različitog ukusa, boja, oblika, sastava, pa i mirisa. Konditorski proizvodi u ponudi imaju sladak ili slani keks, dijetetski keks, keks za bebe, čak i keks za Vaše kućne ljubimce.
Vikinška istorija – Kako je nastao keks?
Zanimljivo je da je reč “keks” vikinškog porekla! Prvi keks nastao je kao mešavina brašna i vode, koja se sušila i služila je kao dugotrajna hrana mornarima tokom dugih plovidbi. Verovali ili ne, keks je prvobitno nastao kao neophodni izvor energije, odnosno hrana koja se može konzumirati u nepredviđenim okolnostima i prirodnim katastrofama, ali je danas sastavni deo svakog trenutka namenjenog isključivo uživanju. Keks, sitni pečeni kolač, poreklom iz Persije, vremenom je postao deo tradicije mnogih zemalja i omiljeni slatkiš svih generacija. U najranijim oblicima keks je bio jednostavna modifikacija hleba. Tradicionalna receptura za pravljenje keksa, koju čine sastojci poput brašna, šećera, vode, masti ili ulja, vremenom je obogaćena sastojcima poput komadića čokolade, suvog grožđa, orašastih plodova, cimeta i kandiranog voća. Kako su se menjali obrasci proizvodnje hrane, ali i potrebe u samoj ishrani ljudi tako se i proizvodnja keksa menjala i unapređivala.
U kategoriju konditorskih proizvoda ubraja se keks i njemu srodni proizvodi, koji spadaju u vrstu tzv. energetske hrane i konzumira se u svakodnevnoj ishrani u zavisnosti od navika, običaja i samog načina ishrane svakoga od nas. Ipak, keks je bio i ostao popularna poslastica. Danas ga koristimo da bismo zasladili tmurne dane, najviše zbog činjenice da mu je teško odoleti!
Kako izgleda proizvodnja keksa?
Tradicionalna receptura za pravljenje najukusnijeg keksa na svetu sastoji se od jednostavnih sastojaka. Ako sada zavirite u kuhinju, shvatićete da imate sve što je porebno za ukusan keks – brašno, voda, šećer, mast ili ulje. Recept je vremenom obogaćen sastojcima kao što su čokolada, suvo grožđe, kandirano i sveže vode, orašasti plodovi i začini poput cimeta i vanile. Proizvodnja keksa i njemu srodnih proizvoda je jedna od najrazvijenijih industrija na svetu, pa se u Sjedinjenim Američkim državama keks u proseku konzumira po 10 kilograma po glavi stanovnika, dok Evopljani konzumiraju nešto više iznad 4 kilograma, a Kina svega 1.9 kilograma po glavi stanovnika.
Zahvaljujući dugom trajanju u odnosu na temperaturu okoline u kojoj se nalaze, velikoj dostupnosti, jednostavnosti, relativno niskoj ceni, kao i raznovrsnosti pakovanja, oblika i ukusa, keks je omiljena poslastica gotovo svih generacija! Zbog brzog razvoja tehnologije i upotrebe novih sastojaka, keks može biti nutritivno vredan i značajan u našoj ishrani. Konditorskim proizvodima se dodaju korisna vlakna, vitamini, minerali, čime se smanjuje udeo masti i šećera i pretvaraju se u visoko funkcionalne namirnice. Dakle, keks možete jesti bez straha od kalorija!
Keks – Carstvo ukusa, oblika i sastojaka
Slavska i praznična trpeza obiluju sitnim kolačima i tortama, a keks je najčešće njihov tajni sastojak dobrog ukusa. Domaćice rado koriste keks kada žele da obogate ukus svojih poslastica. Nadaleko poznati engleski biskviti i francuski „Petit Beurre“, koji doslovno znači „mali puter“ samo su neki od omiljenih hrskavih užina decenijama unazad.
Raznovrsnost i široka ponuda keksa daje Vam mogućnost da u svakom trenutku možete da izaberete baš onaj po Vašem ukusu ili da probate mnoštvo ukusa. Ukoliko volite bogat ukus keksa, nećete pogrešiti ako izaberete punjeni keks, čije se testo pre pečenja puni voćnim ili čokoladnim kremastim filom koji mu dodaje bogatstvo ukusa. Tokom praznika posebno su popularni oblikovani keksići sa mirisom vanile i cimeta. Možete ih i sami napraviti – pre pečenja potrebno je da ih oblikujete željenim modlicama. Serviraju se hladni, a možete ih posuti prah šećerom. Ukoliko ste ljubitelj ovsenih keksića, tu je keks napravljen od mekog testa koje kašikom vadite i ređate na podlogu od pek papira. U procesu pečenja testo se raširi i spljošti, dobijajući savršeno hrskavu teksturu, a pored nepravilnog oblika dobićete zdrav obrok.
Čajni keks se od ostalih vrsta keksa razlikuje po većem sadržaju masti i šećera i tvrđoj strrukturi. U Engleskoj se ispijanje čaja prosto ne može zamisliti bez dodatka keksa – mali ritualni koji su postali tradicija. Ukus i aroma keksa mogu biti obogaćena medom, vanilom, cimetom. Pored raznovrsnih ukusa i arome, oblici keksa variraju od okruglastih i četvrtastih do modeliranih oblika – zeka, medvedića, sunca, oblaka, duge i srca.
Ne smemo zaboraviti keks koji ne zahteva pečenje! Dovoljno je da pomešate med, žitarice, orašaste plodove i da dobijete zdrav keks koji možete jesti kao glavni obrok ili užinu. Tu su još i domaći keks, čajni keks, turski keks, keks kuglice, keks torta sa bananom, orasima ili čokoladom, slani keks. Sve ovo su sinonimi za savršenstvo ukusa keksa koji obožavamo.
Napravite i Vi najukusniji keks
Proizvodnja keksa može biti jednako dobra i u Vašoj kuhinji, pa i bolja! Iako je ponuda keksića u marketima i poslastičarnicama zaista velika, nijedan keks neće biti ukusan kao kada ga izvadite iz vruće rerne. Poznato je i da je pravljenje ukusnih slatkiša aktivnost koja povezuje porodicu. Svoje bake i deke najbolje ćete upoznati kroz njihove uspomene i priče iz daleke mladosti dok pravite kolače po proverenim porodičnim receptima. Dobra vest je da Vam recepti neće ni biti potrebni, jer uvek možete sami dodati omiljene slatke sastojke i praviti nove recepte i nove uspomene.
Da li ste probali turski keks? Vaše bake i majke su ga sigurno koristile kada su htele da prave ukusne torte. Turski keks je keks sličan francuskom petit keksu, ali punjen kako punjenjem. Vešte kuvarice znaju ga da kore za tortu mogu zameniti keksom, a turski keks daje vrlo specifičan čokoladni ukus. Keks može biti glavni sastojak ukusne kremaste torte i dati mu neodoljiv šmek. Kombinacija keksića, ukrašenih komadićima čokolade, prahom i vanilinim šećerom mogu biti savršen dezert i iznenađenje svim sladokuscima.
Keks torta
Masovna proizvodnja keksa učinila ga je lako dostupnim. Umesto da iznova kupujte upakovane keksiće, igrajte se u kuhinji i pronađite svoju omiljenu kombinaciju ukusa. Evo predloga za Vas – najbrža keks torta. Ukoliko ovom receptu dodate nekoliko sastojaka, dobićete pravu rapsodiju ukusa. Keks tora sa bananom, keks torta sa orasima i keks torta sa čokoladom su samo deo ovih mogućnosti.
Za keks tortu će Vam biti potreban keks, brašno, mleko, šećer i margarin. Ovim sastojcima možete dodati kesicu vanilin šećera, žumace, šećer u prahu, orah i čokoladu. Keks je potrebno umočiti u toplo mleko ili skuvanu crnu kafu i ređati na posudu za torte. Preko reda keksa se stavlja gusti kremasti fil a koraci se ponavljaju sve dok Vam ne ponestane fila.
Keks kuglice
Još jedna ideja kako da iskoristite keks su keks kuglice. Prave se lako i brzo, a možete ih poslužiti u svakoj prilici. Kada nemate vremena da pratite složene recepte za torte i kolače, ukusne kuglice mogu biti sjajna zamena. Za sitne zalogaje će Vam biti potreban mleveni keks, šećer, mleko i margarin. Sve sastojke umesite ručno tako da dobijete glatku smesu, zasucite rukave i napravite kuglice željene veličine. Možete ih uvaljati u rastopljenu crnu i belu čokoladu, čokoladne i šarene mrvice, cimet, kokos ili brusnice.
Keks za bebe
Ishrani najmlađih i najslađih članova porodice se posvećuje posebna pažnja. Proizvodnja keksa za bebe najčešće podrazumeva mleveni keks koji se bebama često meša sa mlekom. Sada možete i sami napraviti zdrav keks bez nezdravih aditiva. Najzdraviji način da napravite keksiće je da pomešate banane, jabuke, maslinovo ulje, integralno, kukuruzno ili heljdino brašno i ovsene pahuljice. Kada dobijete glatku smesu, ostavite je u frižideru najmanje pola sata kako bi se sastojci povezali, potom razvucite testo, izvadite keks u željenom obliku i pecite 15 minuta na 180 stepeni.
Hrskava dobrodošlica u Gordi slatki svet
Svaki trenutak Gord proizvodnje keksa donosio je nove ukuse, sastojke i jedinstvene recepture po kojoj se danas prepoznaje bogat asortiman naših kolača. Proizvodnja keksa postala je jedna od naših najpoznatijih delatnosti. Gordi poslastice dostupne su u više različitih ukusa i oblika. Ukusan keks je sinonim za uživanje u omiljenoj užini i razlogu za mali predah uz čaj, kafu ili mleko.
Gordi rinfuzni program oduševiće Vas svojom hrskavošću i bogatim ukusom. Punjeno čajno pecivo prefinjenog ukusa preliveno čokoladom i punjeno voćnim nadevom od kajsije obogatiće Vaš dan poslasticom vrednom svakog zalogaja. Probajte i druge konditorske proizvode, punjena čajna peciva delimično prelivena čokoladom sa voćnim punjenjem sa ukusom kajsije kada poželite nekoga da iznenadite omiljenom poslasticom.
Želimo Vam dobrodošlicu u Gordi magični svet kolača i peciva – potražite nas, uvek smo na korak od Vas!