Proizvodnja kolača: Sve što niste znali do sada!

proizvodnja-kolaca

Kada pomislite gde se prave kolači, sigurno vam na pamet padne odgovor – kolači se prave u poslastičarnicama i fabrikama, a zatim se izlažu u prodavnici. Iako su vaši odgovori tačni, zaboravljamo da se najlepši kolači prave u našim kuhinjama daleko od veštih poslastičara i modernih fabrika. Profesionalna proizvodnja peciva, kolača i torti postala je važan činilac konditorske industrije, jer bez ovih proizvoda ne bismo mogli da zamislimo našu ishranu. Ukusna lisnata peciva, hrskavi kolači, ukusne torte i drugi slatkiši obilato se koriste svakodnevno i pripremaju sa velikim zadovoljstvom. 

 

Kako se proizvode kolači?

Proizvodnja kolača u Srbiji ima dugu i bogatu tradiciju što se najbolje ogleda u činjenici da se recepti naših prabaka još uvek rado koriste, kao i da se po uzoru na njih različite vrste kolača prave i u fabrikama. Dobre navike ne treba menjati, baš kao ni dobar recept! 

Gotovo da ne postoji osoba koja ne uživa u slasnim zalogajima kolača, voćnih i čokoladnih slatkiša, slanog i slatkog peciva. Rafovi u prodavnicama su ispunjeni velikim izborom različitih konditorskih proizvoda, među kojima se obavezno nađu i kolači.

Većina konditorskih proizvoda se pravi u specijalizovanim fabrikama ili postrojenjima za proizvodnju slatkiša. U profesionalnim uslovima proizvodnja kolača obuhvata više aktivnosti – posebnu obradu sastojaka, njihovo mešanje i kombinovanje, a na kraju i pakovanje. Najbolji rezultat su zadovoljni korisnici kojima će se ovi kolači dopasti. Ipak, zaboravljamo gde se još stvaraju ukusne poslastice o kakvima samo možemo da maštamo. Reč je porodičnim poslastičarnicama sa dugom tradicijom poslovanja, kao i o malim porodičnim firmama, iza kojih se često krije zanimljiva priča, a sa ponosom ističemo da je Gordi jedna od njih.

Ukoliko vas interesuje kako izgleda proces proizvodnje kolača u profesionalnim uslovima, a kako u kućnim radionicama, na pravom ste mestu da saznate sve ono što niste do sada!

 

Profesionalna proizvodnja kolača i torti u Srbiji

Da li znate šta kompanije Jafa, Banini, Štark, Paraćinka, Takovo i Swisslion imaju zajedničko? Osim zvučnih i zanimljivih imena, ove kompanije su poznate po proizvodnji slasnih konditorskih proizvoda, koji su deo naše porodične trpeze već decenijama. U njihovim postrojenjima napravljeni su slatkiši bez kojih ne bismo mogli da zamislimo dan. Poslastice poput jafa keksa, plazme, čokoladne bananice, napolitanki i eurokrema čine naše male radosti. Kako one nastaju?

Fabrike koje se bave proizvodnjom slatkiša u Srbiji moraju ispuniti važne tehničke i higijenske propise istaknute u Pravilniku o kvalitetu i drugim zahtevima za fine pekarske proizvode, žita za doručak i snek proizvode. Na taj način kupci mogu biti sigurni da se njihove omiljene poslastice prave u bezbednim uslovima. Najpre, za profesionalnu proizvodnju kolača i snek proizvoda potrebne su kako specijalizovane mašine za proizvodnju kolača, tako i posebna dodatna oprema za proizvodnju kolača. O svakom procesu se brinu vešti zaposleni sa istim ciljem, a to je da sladokusci budu zadovoljni ukusom, izgledom i pakovanjem. 

Fabrike konditorskih proizvoda u Srbiji uživaju veliki ugled i poverenje kupaca. Iz tog razloga neprestano rade na unapređenju kvaliteta i ponude, koje će osvojiti simpatije velikog broja ljubitelja slatkiša. Pored drugih proizvoda, proizvodnja kolača u fabrikama ne zaostaje po kvalitetu. Iako su recepti male slatke tajne svake fabrike, sigurno je da se većina još uvek pravi po starim proverenim receptima! 

Sa druge strane, divni domaći kolače prave se u poslastičarnicama i malim porodičnim firmama, koje najčeše posluju lokalno i imaju odabarni krug kupaca. Kako proizvodnja sitnih kolača kod njih izgleda?

 

Proizvodnja torti i kolača: Domaće je najslađe!

Dok šetate ulicama i parkovima vašeg ili svetskih gradova, možete primetiti šarene izloge poslastičarnica. Ako se odlučite da provirite kroz staklo, već od samog pogleda na kolače i torte različitih ukusa, boja, oblika i mirisa će vam zastati dah. Dobrom ukusu kolača je teško odoleti, te će vas primamiti da kupite barem jedan. U našoj zemlji postoje poslastičarnice sa dugom i bogatom tradicijom poslovanja, koje važe za pionire u proizvodnji domaćih kolača, sladoleda i limunade. Mnoge od njih su zadržale čak i autentičan izgled sa početka, što im daje poseban šarm. Iako su se tehnologije menjale i proces pravljenja kolača ubrzao, ukus i kvalitet su ostali nepromenjeni, pa čak i bolji.

Ipak, pravljenje kolača je oduvek bio važan porodični trenutak. Neodoljivi miris i fini ukus poslastica spajao je porodice, decu i zaljubljene i svakom trenutku dao posebnu čar. Domaći kolači pravili su se kada je trebalo dočekati goste ili obradovati nekoga slatkim zalogajem. Upravo su se u porodičnim kuhinjama osmislili recepti u kojima uživamo i danas, jer su naše bake i njihove bake uživale u kombinovanju i eksperimentisanju slatkim sastojcima. Proizvodnja kolača se nastavila i u kućnim uslovima, što najbolje govori koliko zapravo uživamo u domaćim zalogajima napravljenim sa ljubavlju.

 

Kako otvoriti proizvodnju sitnih kolača i torti?

Proizvodnja i prodaja sitnih kolača i torti poslednjih godina sve više dobija na značaju. Sladokusci uživaju u ukusu domaćih kolača znajući da su napravljeni od kvalitetnih sastojaka i sa posebnom pažnjom. Kada nemate vremena sami da napravite omiljene kolače, a rado biste pojeli nekoliko ili želite nekome da ulepšate dan, mali proizvođači će to učiniti u vaše ime. Porodične kompanije koje uživaju u proizvodnji kolača često su inspirisane znanjem, veštinom i ljubavi koju dele prema slatkišima. Njihove priče inspirisale su veliki broj drugih ljubitelja poslastica da se odvaže i sami pokrenu samostalnu proizvodnju iz kućne radionice. 

Prvi korak ka ostvarenju poslastičarskog sna podrazumeva da je neophodno poštovati sve uslove za otvaranje proizvodnje kolača kod kuće. Kada je u pitanju proizvodnja kolača propisi koji se moraju uzeti u obzir tiču se registracije vaše firme, higijenskih i radnih uslova, kako bi svaki kupac bio siguran da će dobiti kvalitet kakav zaslužuje. Neka i vaš trud bude motivacija drugima koji o istom poslom potajno sanjaju!

 

Gordi: Između fabrike i porodične kompanije

Gordi je primer kako proizvodnja kolača počinje iz ljubavi prema domaćim poslasticama, upornosti i strpljenju, a zatim postepeno raste i razvija se u uspešnu kompaniju. Naša tajna ne leži u opremi za proizvodnju, već u porodičnim recepturama, visokokvalitetnim sastojcima i kreativnosti naših poslastičara. Ukusna peciva i kolači predstavljaju primer slatkih delikatesa izuzetnog kvaliteta, jer smo naučili kako da prepoznamo želje sladokusaca i zaintrigiramo njihova čula.

Gordi kolači se proizvode ručno i posebna pažnja se poklanja svakom detalju. Kažemo da naši proizvodi pričaju sami za sebe, jer iznova bivaju nagrađeni na prestižnim domaćim i međunarodnim sajmovima konditorske industrije. Ponuda je mešovita, a ukus neodoljiv. Probajte da pojedete samo jedan!

 

U kojim Gordi kolačima vi najviše uživate? Čekamo vaše komentare!

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci