Proizvodnja konditorskih proizvoda

shutterstock_1023985072

Konditorski proizvodi

Konditorski proizvodi su jednom rečju – slatkiši. Svi proizvodi na koje pomislite kada čujete reč „slatkiš“ pripadaju konditorskim proizvodima. Njihov način pripreme je poseban, budući da se proizvode u fabrikama ili postrojenjima, pa se znatno razlikuju po sirovinama, strukturi testa i gotovog proizvoda, kao i trajnosti od domaćih slatkiša.

Konditorski proizvodi obuhvataju veliki broj grupa i podgrupa proizvoda, a mogu biti čak i posni. Zbog stalnog usavršavanja tehnologija i prilagođavanja ukusa potrebama potrošača, njihov broj konstantno raste. Svi ovi faktori utiču na to da je krajnje izazovno dobiti jedno potpuno i uvek precizno određenje konditorskih proizvoda.

Međutim, iako svi vole da ih jedu, malo potrošača zapravo poznaje i razume način i proces proizvodnje konditorskih proizvoda. Shodno tome, često je naša slika o tome kako izgleda jedna prosečna „kuća slatkiša“ potpuno pogrešna u odnosu na ono što savremeno poslovanje, kao što je Gordi, zaista jeste.

 

Proizvodnja konditorskih proizvoda

Konditorski proizvodi se prave u fabrikama ili postrojenjima za proizvodnju slatkiša. Svakako, proizvodnja konditorskih proizvoda zahteva specijalizovane uslove – tehničke, tehnološke i higijenske.

Pre svega, neophodno je imati odgovarajuće tehnologije (mašine), zatim odgovarajuće postrojenje i na kraju poštovati sve standarde propisane po zakonima Republike Srbije.

Da biste pravili slatkiše neophodno je da posedujete određene sirovine, kao i odgovarajuću opremu i mehanizaciju za pravilnu i bezbednu preradu sirovina. Nakon toga, neophodno je da ih možete u skladu sa propisanim zakonima i standardima etiketirati, pakovati i slati na prodajne lokacije.

Prema najnovijim pravnim zahtevima, neophodno je i da otpad nastao proizvodnjom slatkiša pravilno odlažete i skladištite, a ostalo su male tajne velikih majstora.

 

Tehnologija konditorskih proizvoda

Postoje različite vrste konditorskih mašina, a one se u osnovi dele na mašine za proizvodnju i mašine za pakovanje.

Mašine za proizvodnju se nabavljaju stateški i to ne samo sa ciljem da upotpune određeni poslovni prostor, već i da njihov rad obuhvati različite procese proizvodnje. Tako fabrike i postrojenja za proizvodnju slatkiša najčešće imaju jednu mašinu za obradu sirovine, drugu za proizvodnju samih slatkiša i još jednu za naknadnu obradu-doradu konditorskih proizvoda.

Takođe, krajnje je pogodno imati i trake za proizvodnju, koje automatizacijom znatno ubrzavaju i olakšavaju ceo proces, smanjujući prostor za greške. U zavisnosti od vrste proizvoda, postoji i proces naknadne obrade, kada se keks, čajna peciva, vafli i drugi konditorski proizvodi prelivaju, prevlače ili posipaju i za taj proces je najčešće potrebna posebna mašina.

Naknadna obrada-dorada konditorskih proizvoda prethodi pakovanju, koje je sama završnica proizvodnje konditorskih proizvoda. Za potrebe pakovanja koriste se posebne mašine, jer sam proces zahteva ambalažu i etiketu sa informacijama o proizvodu. Time se kompletira proces proizvodnje konditorskih proizvoda i slatkiši su spremni za transport i prodaju.

 

Tržište konditorskih proizvoda u Srbiji

Tržište slatkiša u Srbiji je veoma dobro razvijeno. Kod nas postoji veliki broj malih, srednjih i velikih preduzeća koji se bave ovom delatnošću, što pokazuje da proizvodnja slatkiša, ma koliko slatko zvučala, zapravo predstavlja delikatan, kompleksan, odgovoran i ozbiljan posao.

Najčešće, kod nas su poznati proizvodi velikih i svima poznatih brendova koje možemo pronaći u supermarketima ili u drugim vrstama maloprodaje. Međutim, nije neobično da lokalne pekare, slatkišare ili poslastičarnice budu na dobrom glasu zbog određenog slatkiša koji prave i svoje duge tradicije i doslednosti u izradi tog slatkiša.

Kao i u drugim oblastima tržišnog nadmetanja, manjim preduzećima je teže da budu zapažena i da fizički dođu do krajnjih korisnika, upravo zbog velikog broja velikih proizvođača koji već uživaju poverenje korisnika. Zbog velikog broja uspešnih velikih konditora u Srbiji, svaka promena u asortimanu malih i srednjih konditora znači i povećan rizik, neizvesnost i pojačanu konkurentsku borbu.

Zbog velike popularnosti konditorskih proizvoda, velikim proizvođačima je znatno lakše i da ostvare i održe izvoz svojih proizvoda u inostranstvo, tj. da se pozicioniraju i na stranom tržištu.

Pa ipak, na strani malih i srednjih preduzeća koja posluju u konditorskoj industriji Srbije je stalno segmentiranje srpskog tržišta jer takva preduzeća mogu lakše i brže da zadovolje specifične zahteve kupaca – od načina kupovine do specifičnih uslova za distributere.

Specifičnost srpskog tržišta konditorskih proizvoda predstavljaju i cenovno i lokalno dostupne sirovine, poput žitarica, orašastog i svežeg voća, kao i jaja i mlečnih proizvoda, što znatno utiče na mogućnosti proizvodnje, ali i na prodaju slatkiša.

Naime, iz godine u godinu izvoz srpskih konditorskih proizvoda u zemlje regiona i Evrope raste, dok uvoz opada, jer pogodni uslovi razvijaju konkurentske prednosti za konditore u Srbiji.

 

Proizvođači konditorskih proizvoda u Srbiji

Osim velikih proizvođača, postoje i brojni drugi, manji, proizvođači. Najčešće, to su mala i srednja preduzeća specifična za grad i podneblje u kojem posluju, pa su poznata samo lokalno. Međutim, određena preduzeća, kao što je Gordi, iza sebe imaju tradiciju, ali i volju i sposobnost da napreduju i svoje poslovanje prošire na celu zemlju, ali i Evropu.

Takođe, u svim većim, a naročito manjim mestima u Srbiji, postoje specijalizovane slatkišare u kojima ćete pronaći slatkiše koji nisu na policama supermarketa ili drugih opremljenih radnji, pa oni ostaju privilegija samo posebnoj grupi ljudi.

Konditorski proizvodi na veliko

Na kraju, konditorske proizvode možete kupovati i na veliko. Za sve ljude koji imaju sopstvene firme, česte poslovne posete ili se bave organizacijom događaja, ali i za lokalne ugostitelje znatno je isplativije potrebu za slatkišima zadovoljiti kupovinom na veliko, kroz rinfuz program.

Naravno, kupovina slatkiša na veliko nije rezervisana samo za preduzetnike, već je odličan izbor za sve sladokusce koji sebi ne mogu dozvoliti da ostanu bez zalihe omiljenih slatkiša.

Zato, javite nam se i naručite neke od slatkiša iz našeg asortimana.

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci