fbpx

Kako izgleda proces proizvodnje peciva?

proizvodnja_peciva

Pecivo, proizvod na bazi testa i vrsta hrane koja je veoma zastupljena u svakodnevnoj upotrebi, nastaje na bazi mešavine brašna, vode, kvasca i drugih sastojaka. Razlikuje se po svom ukusu, obliku i načinu pravljenja. Na tržištu nalazimo slana i slatka peciva, prazna ili punjena različitim filovima – od sira, maslinki, pizza nadeva, do voćnih i čokoladnih filova. Najpopularnije pecivo je đevrek, obična kifla, kroasan. Kao posebna vrsta peciva, izdvaja se čajno pecivo, koje može biti punjeno, preliveno, delimično preliveno i ukrašeno raznim suvim ili koštunjavim voćem. U pitanju je pecivo koje se proizvodi od brašna ili drugih mlinskih proizvoda, masnoća, šećera i različitih sastojaka koji su neophodni kako bi se dobila fina aroma i ukus.

 

Kako se proizvodi pecivo?

Volite pecivo i prosto ne možete da mu odolite? Sigurno ste se zapitali kako izgleda proces proizvodnje peciva, bilo da je reč o mešenju u vašoj kuhinji ili obližnjoj pekari? Kako se proizvodi pecivo u pravoj maloj radionici za koju je sinonim ručna izrada i domaća receptura? Prva pomisao na pecivo i neodoljiv ukus – nekome je možda francuski kroasan, romantični sastanak uz kafu i čajno pecivo sa prelivom od čokolade.

Razvoju i optimizaciji postupka u procesu proizvodnje peciva kao nosećeg segmenta konditorske industrije posvećuje se dosta pažnje. Ono što je važno napomenuti je da se sama proizvodnja peciva u pekarskoj industriji propisuje jedinstvenim Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za fine pekarske proizvode, žita za doručak i snek proizvode i sve to mora biti ispunjeno u procesu proizvodnje, ali i u prometu.

Neko na spomen peciva pomisli na brzu hranu, ali ne mora uvek da bude tako. Tehnika i tehnologija proizvodnje peciva, ali i same sirovine koje se primenjuju u najvećoj meri definišu kvalitet, teksturu, ukus i za mnoge veoma važno – nutritivnu vrednost. Pecivo, u zavisnosti od sastojaka i načina proizvodnje, može biti pecivo od belog brašna, lisnato, kvasno i beskvasno, slatko ili slano, integralno. Prvo ćemo se osvrnuti na istorijski aspekt, kako i odakle nam dolazi jedan od najzastupljenijih proizvoda u ljudskoj ishrani, koje su osnovne komponente peciva i za kraj, videćemo šta utiče na broj kalorija nakon unosa peciva.

Tehnika pravljenja peciva je evoluirala, ali ono što je neophodno je sačuvati vrhunski kvalitet maksimalnog užitka u svakom zalogaju. Upravo je to definicija uspeha velikih imena pekarske industrije. Važno je da se stečeno znanje, veštine i umešnost proizvodnje peciva implementira u proizvodni proces koji će rezultirati pecivom prepoznatljivog ukusa i kvaliteta. Trend automatizacije, standardizacije i kvantitativne proizvodnje peciva u konditorskoj industriji uzima “dušu” i onaj neodoljivi domaći šmek koji pamtimo, zato je važno da pecivo bude proizvedeno vrednim i veštim rukama sa posebnom pažnjom za istinske ljubitelje domaće kuhinje.

Proizvodnja peciva po oprobanoj recepturi gde je ljudski faktor i dalje presudan, ali i metod pečenja, donosi istinski doživljaj domaćeg peciva. Umeće stvaranja testa, njegovo pečenje i nastanak finalnog proizvoda – peciva koje ugađa svim vašim čulima je tajna uspeha dobrog peciva.

 

Osnovni sastojak peciva – brašno, kako izabrati ono pravo?

Za početak, ono bez čega se ne može zamisliti pecivo jeste brašno, glavna i najvažnija komponenta u proizvodnji peciva. Kako bismo napravili kvalitetan proizvod potrebno je da dobro poznajemo sastav, kvalitet i svojstva brašna koje ćemo koristiti. Svi često govore o podeli, tj. tipovima brašna i vrsne domaćice tome pridaju veliku pažnju. Brašno, kao osnova peciva koje je svakodnevni deo našeg života je presudno da finalni proizvod ispadne valjan, ukusan i kvalitetan.

Sve je počelo davne 1870. godine, kada je čuveni pronalazač i mlinski tehničar Imre Pekar napravio brojnu skalu kojom se merila boja brašna. Postigao je izvanredne rezultate, upravo sa brašnom, a 1876. godine u Beču podneo zahtev za patentiranje uređaja koji ispituju i vrše upoređivanje različitih tipova brašna. Nekada se nekoliko grama brašna stavljalo na dasku kako bi se uporedilo, ali se razlika uočavala tek kada bi se uzorci umočili u vodu. Proces mlevenja i sama čistoća brašna utiče na krajnji kvalitet peciva, ustanovio je još tada čuveni pronalazač u pekarskoj i mlinskoj industriji.

Danas se na tržištu mogu naći pšenično, crno i integralno brašno. Veoma interesantno, razvrstava na tipove i na osnovu sadržaja pepela; otuda brašno tipa 400, u skladu sa datom skalom, ne sme da sadrži više od 0,43% pepela, kod brašna tipa 600 sadržaj pepela sme da se kreće od 0,55 do 0,65,0/», kod brašna tipa 800 sadržaj pepela je 0,75 do 0,850/o i brašno tipa 1000, sadržaj pepela je 0,95 do 1,05%. T, kao skraćenica za tip brašna je učestala u upotrebi za oznaku.

Pecivo, kao jedan od najrasprostranjenijih prehrambenih proizvoda, konzumira se na svim kontinentima. Lako dostupan proizvod koji karakteriše i relativno niska cena, obožavan je od strane mlađe, ali i starije populacije.

 

Koliko pecivo ima kalorija?

Najvažnije pitanje u savremenim okvirima je da li je hrana koju unosimo zdrava i da li goji? Kako bismo odgovorili na ovo pitanje sa aspekta konzumiranja peciva, važno je da analizom sastava dođemo do nutritivne vrednosti. Preporuka nutricionista je da se unos peciva u svakodnevnoj upotrebi ograniči, ali dodavanjem osnovnoj bazi za proizvodnju peciva, sastojaka, kao što su vlakna, vitamini, smanjenju procenta masti ili šećera, na tržištu postoji veliki broj unapređenog „belog“ peciva. Kalorije variraju u zavisnosti upravo od ovih sastojaka, količine masti, soli, šećera. Za one znatiželjne, kada ukucate u Google pretrazi „pecivo kalorije“ te magične ključne reči dovešće vas do podatka od 550,9 kcal. Uverite se i sami uz pomoć kalorijskih tablica!

Osnova savremene proizvodnje peciva je da se postigne poboljšanje kvaliteta, ali ujedno i formiranje niže, konkurentske cene.

Pecivo, koje krije pravu riznicu ukusa samo za vas s ljubavlju ručno pravljeno, asocira na mamine tople kiflice sa sirom ili bakine vanilice. Verovali ili ne sve spada u široku kategoriju peciva. Proizvodnja peciva je složen i zahtevan proces zasnovan na postulatima visokog kvaliteta i stvaranja bezbednih i raznovrsnih proizvoda od testa i kao takva zahteva konstantno usavršavanje i praćenje svih noviteta u pekarskoj industriji.

 

Prijatnog ukusa, jedinstvene arome i svežine Gordi proizvodi postaće vaš svakodnevni izbor

Proizvodni tim Gordi peciva, ovladao je tehnikom stvaranja savršenih finih ukusa čajnog i punjenog čajnog peciva, biskvita punjenih ukusnim voćnim i čokoladnim filovima i svojim umećem lako dolazi do neodoljivih ukusa peciva kome je teško reći ne. Jednostavno čajno pecivo nikada ne izlazi iz mode! Kada u procesu proizvodnje najfinijeg peciva dođe do spoja slasnih filova nastaje idealna kombinacija koja svakom Gordi biskvitu ili punjenom čajnom pecivu daje neponovljiv ukus. Uvek se trudimo da u proizvodnom procesu dobro poznatoj recepturi Gordi peciva dodamo “zrno” više, a sve to dovodi do novih i još ukusnijih proizvoda.

Čajna i punjena čajna peciva , kao i biskviti iz Gordi porodice peciva prepoznatljivog su oblika, aromatičnih i laganih ukusa, hrskave teksture koja se topi u ustima, nastali po domaćoj i tradicionalnoj recepturi koja Gordi peciva svrstava u red najtraženijih konditorskih proizvoda.

Široka paleta ukusa, oblika i vrsta Gordi peciva svrstava ih u red vodećih peciva koje možete lako nabaviti u vama najbližem marketu, a imaćete utisak kao da ste ih sada izvadili iz rerne.

Akcenat je na stalnom unapređenju kvaliteta, očuvanju prepoznatljivog ukusa stvorenih upotrebom pažljivo biranih prirodnih sastojaka, nabavljenih od renomiranih domaćih proizvođača. Radni procesi u proizvodnom ciklusu nastanka Gordi peciva zasnivaju se na proverenoj i tradicionalnoj recepturi, ali i na umeću vrhunskih majstora.

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci

Close Menu