fbpx

Kako izgleda proces proizvodnje peciva?

proizvodnja_peciva

Kada pomislite na pecivo, koja je Vaša prva asocijacija: mirisno lisnato pecivo iz pekare sa različitim nadevima, sveže ispečeno pecivo iz rerne, zdrava ili nezdrava poslastica? Iako pripada našim svakodnevnim navikama, da li ste se zapitali kako izgleda proizvodnja peciva? Pecivo, proizvod na bazi testa i vrsta hrane koja je veoma zastupljena u svakodnevnoj upotrebi, nastaje na bazi mešavine brašna, vode, kvasca i drugih sastojaka. Razlikuje se po svom ukusu, obliku i načinu pravljenja. 

Na tržištu možemo naći pregršt izbora slanih i slatkih peciva, prazna ili punjena različitim filovima – od sira, maslinki, pizza nadeva, pa sve do kremastih voćnih i čokoladnih filova. Najpopularnije pecivo je đevrek, obična kifla ili kroasan – setite se šta najradije kupujete u pekari za doručak. Kao posebna vrsta peciva izdvaja se čajno pecivo, koje može biti punjeno, preliveno, delimično preliveno i ukrašeno raznim suvim ili koštunjavim voćem. U pitanju je pecivo koje se proizvodi od brašna ili drugih mlinskih proizvoda, masnoća, šećera i različitih sastojaka koji su neophodni kako bi se dobila neodoljiva aroma i još bolji ukus.

 

Tradicionalna proizvodnja peciva

Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli pecivo i teško može da mu odoli. Prva pomisao na pecivo i neodoljiv ukus nekome je možda francuski kroasan ili romantični sastanak uz kafu i čajno pecivo sa prelivom od čokolade, dok je drugima to đevrek skuvan u medovini ili sitne vanilice sa omiljenim džemom. Sigurno ste se barem jednom zapitali kako izgleda proces proizvodnje peciva dok Vam se na jeziku topila ukusna tekstura omiljenog testa. Dakle, kako se proizvodi pecivo po proverenoj domaćoj recepturi?

Razvoju i konstantnom usavršavanju postupka u procesu proizvodnje peciva kao nosećeg segmenta konditorske industrije posvećuje se dosta pažnje. Verovali ili ne, sama proizvodnja peciva u pekarskoj industriji se propisuje jedinstvenim Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za fine pekarske proizvode, žita za doručak i snek proizvode, čiji zahtevi moraju biti ispunjeni kako u procesu proizvodnje tako i u prometu.

Kada se pomene pecivo, uglavnom se prvo pomisli na brzu i nezdravu hranu, ali to ne mora uvek biti slučaj. Tehnika i tehnologija proizvodnje peciva, ali i samih sastojaka koji se upotrebljavaju u najvećoj meri definišu kvalitet, teksturu, ukus i za mnoge veoma važno – nutritivnu vrednost. Pecivo, u zavisnosti od sastojaka i načina proizvodnje, može biti pecivo od belog brašna, lisnato, kvasno i beskvasno, slatko ili slano, integralno. 

Tehnika pravljenja peciva je znantno napredovala, ali je vrhunski kvalitet maksimalnog užitka u svakom zalogaju ostao neizbežan deo proizvodnje. Upravo je to definicija uspeha velikih imena pekarske industrije. Važno je da se stečeno znanje, veština i umešnost proizvodnje peciva uvrsti u proizvodni proces koji će rezultirati pecivom prepoznatljivog ukusa i izuzetnog kvaliteta. Trend sve veće automatizacije i kvantitativne proizvodnje peciva u konditorskoj industriji uzima “dušu” i onaj neodoljivi domaći šmek koji pamtimo, zbog čega je važno da pecivo bude proizvedeno sa posebnom pažnjom po proverenoj recepturi. Umeće pravljenja testa, njegovo pečenje i nastanak finalnog proizvoda – peciva koje ugađa svim vašim čulima, tajna je uspeha dobre proizvodnje peciva.

 

Brašno – Osnovni sastojak svakog peciva 

Sastojak bez kojeg se ne može zamisliti pecivo jeste brašno – glavna i najvažnija komponenta u proizvodnji peciva! Kako bismo napravili kvalitetan proizvod potrebno je da dobro poznajemo sastav, kvalitet i svojstva brašna koje ćemo koristiti. Svi često govore o različitim tipovima brašna i vrsne domaćice tome pridaju veliku pažnju. Brašno, kao osnova peciva koje je deo naših svakodnevnih navika je presudno da finalni proizvod bude ukusan i kvalitetan.

Priča o tipovima brašna potiče iz davne 1870. godine, kada je čuveni pronalazač i mlinski tehničar Imre Pekar napravio brojnu skalu kojom su se merile brojne vrste brašna. Postigao je izvanredne rezultate, a 1876. godine u Beču podneo zahtev za patentiranje uređaja koji ispituju i vrše upoređivanje različitih tipova brašna. Nekada se nekoliko grama brašna stavljalo na dasku kako bi se uporedilo, ali se razlika uočavala tek kada bi se uzorci umočili u vodu. Proces mlevenja i sama čistoća brašna utiče na krajnji kvalitet peciva, ustanovio je još tada čuveni pronalazač u pekarskoj i mlinskoj industriji.

Veoma interesantno, Ime Pekar razvrstao je brašno na tipove i na osnovu sadržaja pepela; otuda brašno tipa 400, u skladu sa datom skalom, ne sme da sadrži više od 0,43% pepela, kod brašna tipa 600 sadržaj pepela sme da se kreće od 0,55 do 0,65,0/», kod brašna tipa 800 sadržaj pepela je 0,75 do 0,850/o i brašno tipa 1000, sadržaj pepela je 0,95 do 1,05%. T, kao skraćenica za tip brašna je učestala u upotrebi za oznaku. Danas se na tržištu može naći pregršt vrsta brašna za koja ranije nismo mogli ni pretpostaviti da ćemo ih svakodnevno koristiti. 

 

Koliko pecivo ima kalorija?

Pecivo, kao jedan od najrasprostranjenijih prehrambenih proizvoda, konzumira se na svim kontinentima. Lako je dostupan proizvod koji karakteriše relativno niska cena i obožavan je od strane svih uzrasta.

Najvažnije pitanje u današnjim uslovima je da li je hrana koju unosimo zdrava i koliko goji. Kada je pecivo u pitanju, preporuka nutricionista je da se unos peciva u svakodnevnoj upotrebi ograniči. Ipak, dodavanjem različitih sastojaka osnovnoj bazi za proizvodnju peciva, kao što su vlakna, vitamini, smanjenju procenta masti ili šećera, na tržištu se javlja veliki broj različitih vrsta peciva. Kalorije variraju u zavisnosti upravo od ovih dodatih sastojaka, količine masti, soli i šećera. Za one znatiželjne, kada ukucate u Google pretrazi „pecivo kalorije“ te magične ključne reči dovešće vas do podatka od 550,9 kcal. Uverite se i sami uz pomoć kalorijskih tablica.

 

Kako proizvodnja peciva treba da izgleda?

Pecivo, koje krije pravu riznicu ukusa, asocira na mamine tople kiflice sa sirom ili bakine vanilice sa džemom. Verovali ili ne, sve to spada u široku kategoriju peciva. Proizvodnja peciva je složen i zahtevan proces zasnovan na zahtevima visokog kvaliteta i stvaranja bezbednih i raznovrsnih proizvoda od testa i kao takva zahteva konstantno usavršavanje i praćenje svih noviteta u pekarskoj industriji. Proizvodnja peciva se u velikoj meri oslanja na tradicionalnu recepturu bez kojih srpska kuhinja ne bi bila ono što jeste. Izdvojili smo za Vas nekoliko proverenih porodičnih recepata!

Tradicionalni srpski kolači se ubrajaju u najukusnija peciva. Setite se punjenog čajnog peciva, domaćih vrsta kolača i mekanih vanilica. Dobra stvar kod pripreme različitog peciva je bezbroj načina na koji ih možete napraviti. Bilo da se radi o slatkom ili slanom pecivu, dovoljno je da izbarete svoje omiljene ukuse i nadeve. Naravno, nemojte štedeti na sastojcima niti se ustručavati da isprobate potpuno nove kombinacije. Tradicionalni srpski kolači će Vas svakim novim zalogajem vratiti u detinjstvo i porodičnu kuhinju.

 

Čajni kolačići

Domaći čajni kolači su najukusniji dodatak Vašoj šolji toplog čaja, kafe i tople čokolade. Lako se prave i vrlo su ukusni. Običnoj smesi možete dodati svoje omiljene sastojke i za tren oka napraviti ukusnu poslasticu kakvu možete videti na vitrinama poslastičarnica. Čajni keksići se prave od prhkoh testa, koje čine meko brašno, margarin, šećer i nekoliko žumanaca. Ukoliko želite da Vaši domaći čajni kolači dobiju neodoljivu aromu dodajte im vanilin šećer, kokosov šećer ili šećer u prahu. Punjeno čajno pecivo nikada ne prestaje da nas iznenađuje ukusom, zbog čega testu možete dodati omiljeni pekmez ili čokoladni nadev. Čajni keksići često se prave sa komadićima čokolade, kakaom, rumom, cimetom ili kandiranim voćem. Probajte!

 

Posni čajni kolači 

Domaći čajni kolači jednako su ukusni i kada se prave za vreme posta. Činjenica da ne možete upotrebiti određene namirnice ne znači da će Vaši kolači biti manje ukusni. Naprotiv! Posni čajni kolači često su i ukusniji, a mogu i duže stajati. Osnovu kao i kod drugih kajnih keksića čini testo napravljeno od mekog brašna, posnog margarina i praška za pecivo. Testu se često dodaje vanilin šećer i malo vode umesto jaja. Isto kao i kod drugih čajnih keksiča, Vaši kolači mogu za tren oka postati rapsodija punjenog čajnog peciva. Testu za kolače dodajte sveže ili kandirano voće, kakao, orašaste plodove ili komadiće crne čokolade. 

 

Vanilice sa orasima

Vanilice su bile i ostale kraljice tradicionalnih srpskih kolača. Sitni ukusni zalogaji testa koje se topi u ustima pomešani sa domaćim pekmezom i prah šećerom svakoga će podsetiti na slatke mirise iz detinjstva. Recept za vanilice ima gotovo svaka kuća, a naše bake se uvek šale kako nije nikakvo posebno umeće napraviti ih. Kada malo bolje potražite u porodičnom kuvaru, recept za vanilice sa orasima će se sigurno naći među njima. Vrlo je jednostavan i sigurno ćete ga rado praviti. 

Većina porodičnih recepata obično ima vrlo posebnu meru – šoljica brašna, kašika šećera, šaka oraha, a Vi se nemojte ustručavati da sami pronađete najbolju meru. Za glatko testo će Vam biti potrebno brašno, mast, šećer, najčešće jedno jaje i jedno žumance. Za naglašeniji ukus možete dodati vanilin šećer i naribanu koricu jednog limuna, a obavezni sastojci recepta su upravo orasi. Za premazivanje vanilica sa orasima možete koristiti pekmez koji najviše volite, a najčešće je to pekmez od kajsija. Uživajte!

 

Gordi proizvodi – Peciva prijatnog ukusa, jedinstvene arome i svežine 

Proizvodni tim Gordi peciva ovladao je tehnikom stvaranja savršenih ukusa čajnog i punjenog čajnog peciva, biskvita punjenih ukusnim voćnim i čokoladnim filovima. Svojim umećem lako dolazi do novih neodoljivih ukusa peciva kome je teško odoleti. Jednostavno čajno pecivo nikada ne izlazi iz mode! Kada u procesu proizvodnje najfinijeg peciva dođe do spoja slasnih filova nastaje idealna kombinacija koja svakom Gordi biskvitu ili punjenom čajnom pecivu daje jedinstven ukus. Uvek se trudimo da u proizvodnom procesu dobro poznatoj recepturi Gordi peciva dodamo “zrno” više, a sve to dovodi do novih i još ukusnijih proizvoda.

Čajna i punjena čajna peciva, kao i biskviti iz Gordi porodice peciva prepoznatljivog su oblika, aromatičnih i laganih ukusa, hrskave teksture koja se topi u ustima, nastali po domaćoj i tradicionalnoj recepturi koja Gordi peciva svrstava u red najtraženijih konditorskih proizvoda. Široka paleta ukusa, oblika i vrsta Gordi peciva svrstava ih u red vodećih peciva koje možete lako nabaviti u vama najbližem marketu, a imaćete utisak kao da ste ih sada izvadili iz rerne.

Akcenat je na stalnom unapređenju kvaliteta, očuvanju prepoznatljivog ukusa stvorenih upotrebom pažljivo biranih prirodnih sastojaka, nabavljenih od renomiranih domaćih proizvođača. Proizvodnja Gordi peciva zasniva se na proverenoj i tradicionalnoj recepturi, ali i na umeću vrhunskih majstora.

 

Šta Vi mislite o Gordi pecivu?

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci

Close Menu