fbpx

Proizvodnja sitnih kolača nekad i sad

proizvodnja-sitnih-kolaca

Proizvodnja sitnih kolača oduvek je privlačila pažnju vrsnih domaćica, ali i malih, srednjih i velikih proizvođača iz domena prehrambene industrije. Kažu da nema lepšeg osećaja od onog kada nekoga poslužite domaćim sitnim kolačima nastalih po tradicionalnoj recepturi naših baka.

Mnogima je u sećanju duboko urezan proces pravljenja sitnih kolača u bakinoj kuhinji i miris slatkih đakonija koje se peku u bakinom starinskom šporetu i tako su mnogi od malih posmatrača postali vrhunski majstori, proizvođači i prodavci sitnih kolača.

Istorija sitnih kolača veoma je duga i interesantna. Mnogi vole da prenose sa kolena na koleno priču, koja se vezuje za jedan sitan kolač – licidarsko srce.

Ova vrsta medenjaka je postala popularni suvenir, ali i omiljeni poklon koji mladići kupuju devojkama kako bi pronašli put do njihovog srca.

Tradicionalne recepture i trendovi u savremenoj gastronomiji su se značajno razvili i doneli nove načine proizvodnje, ukuse i sastojke, zato dovitljivi i maštoviti kuvari uvek osmisle neki novi recept za pravljenje sitnih kolača koji su uvek sjajan izbor za slavsku trpezu ili svakodnevno uživanje. Svrstavaju se u red poslastica koje možete brzo pripremiti, a da pritom ne izgubite na finoći ukusa i kvalitetu.

 

Istorija proizvodnje sitnih kolača

Mali slatki komad testa predstavlja sitni kolač koji se može puniti različitim filovima, posuti kokosom ili prah šećerom. U starom Egiptu, sitni kolači su se pravili pretežno od meda, koji je tada bio jedini zaslađivač. Takođe bili su i bez kvasca i kao takvi bili su izuzetno tvrdi. Ti kolači bili su poznati kao medenjaci. Kako bi kolači izledali lepše, stavljali su ih u drvene kalupe, a da bi ukus bio lepši dodavali su im cimet, đumbir, muskatni oraščić i to se zadržalo i do danas.

Tradicija pravljenja sitnih kolača proširila se veoma brzo po celom svetu, ali dva osnovna pravca iz kojih su kretale recepture su iz Egipta, preko Grčke i Rima, a drugi talas pratio je pravac krstaških ratova, odnosno povratka vojnika iz tih pohoda.

Na naše prostore, tačnije u Evropu, pravljenje različitih sitnih kolača donose kaluđeri koji su bili poznati kao vešti kuvari. Važi mišljenje da kako ništa u srednjem veku nije bilo slatko pored mračnih dešavanja, sve što je imalo slatku notu u tom trenutku ubiralo je ogromnu popularnost. Tako se vest i receptura za pravljenje sitnih kolača veoma brzo proširila po čitavoj Evropi.

Prvi sitni kolači uglavnom su bili četvrtastog ili okruglog oblika, ali su vešti poslastičari i pekari pronašli modle u kojima se testo formiralo, peklo i dobijalo željeni oblilk. Pored pečenih sitnih kolača, oni mogu biti i nepečeni pravljeni od čokolade, keksa, meda, ratluka, uvaljani u mrvice kokosa ili kikirikija.

Najtraženiji su sitni kolači, zvani još i domaći kolači, napravljeni od prirodnih sastojaka bez aditiva i veštačkih boja.

 

Tehnike proizvodnje sitnih kolača

Osnovni sastojci za proizvodnju sitnih kolača su brašno, jaja, buter, orah, badem, ponekad mleko, čokolada ili med. Podela sitnih kolača na posne i mrsne nastala je kao potreba da se slavske trpeze obogate najslađim detaljima, uz poštovanje tradicije i običaja koji važe tokom perioda posta. Ono po čemu najveću pažnju privlače sitni kolači pored savršenog miksa ukusa jeste njihov izgled.

Mnoge domaćice i industrijski proizvođači sitnih kolača posebnu pažnju posvećuju upravo načinu i tehnici ukrašavanja. Taj prvi susret sa njima je najvažniji za najslađu dobrodošlicu koju gosti prvo ugledaju na trpezi.

Mnoge domaćice svoje tajne tehnike pripreme sitnih kolača drže u strogoj tajnosti, a zapravo je za njihov nastanak potrebno mnogo pažnje, ljubavi i posvećenosti detaljima. U poslastičarnicama, slatkotekama ili marketima možete pronaći raznovrsne sitne kolače, ali i sa malo dara i spretnosti možete uspeti da svoje goste i ukućane obradujete preukusnim sitnim kolačima. Jednostavno sitni kolači su pravi izbor za svaku priliku, rođendansku proslavu, slavsku trpezu, božićne praznike.

Način modeliranja je veoma raznovrstan i šarenolik, od kuglica, pravougaonika, kvadrata do ovalnih sitnih kolačića. U njih mogu biti utisnuti različiti filovi i nadevi od voća, čokolade, smese od mleka i šećera, takođe mogu biti preliveni glazurom od gusto ukuvanog sirupa od šećera.

Jednostavan trik za ukrašavanje sitnih kolača jeste da ih stavite na drveni stapić i da ih potom umačete u željenu glazuru. Kada su sitni kolači gotovi najčešće se stavljaju u papirne korpice i tako se serviraju u kućnoj upotrebi.

Kada je u pitanju prodaja u specijalizovanim radnjama za proizvodnju i prodaju sitnih kolača, kao i u prodavnicama robe široke potrošnje veoma je važno poštovati definisane standard i propise u domenu prometa prehrambenih proizvoda. To se ogleda u specijalnoj ambalaži pogodnoj za transport, skladištenje i čuvanje svežine i kvaliteta kolača.

Slavski kolači su naročito traženi i interesantni za pripremu, veliki izbor recepata i jeftinih kolača je na raspolaganju. Tu su bajadere, rafaelo kuglice, do najjednostavnijih i uvek aktuelnih vanilina. Postoje vrste sitnih kolača koje se veoma brzo prave, ne zahtevaju pečenje i za svega sat vremena mogu biti gotovi i spremni za serviranje.

Zanimljiva kombinacija ukusa nastaje ukoliko se odlučite za sitne kolače sa rumom ili plazmom. Kada je ponuda sitnih kolača u Beogradu u pitanju, možete ih naći na velikom broju lokacija, dok Gordi program možete potražiti u vama najbližem bolje snabdevenom marketu.

 

Gordi svet sitnih kolača

Vaša praznična ili slavska trpeza biće pravi mali raj za oči za sve sladokusce uz Gordi program sitnih kolača. Primarni cilj u proizvodnji jeste kvalitet, pažljivo birani prirodni sastojci, kao i konstantno usavršavanje tradicionalne recepture. Svakodnevni recepti za sitne kolače sa kojima se susrećemo u kuvarima, internet stranicama sa receptima u Gordi kuhinji se uvek unapredi, doda se nešto novo i na kraju dobijemo proizvod drugačiji od ostalih.

Kombinacija tradicije i savremenih tehnika proizvodnje dovode do spoja savršenstva ukusa, aroma i oblika upakovanih u kutije uživanja.

U najlepše sitne kolače iz Gordi asortimana koji se jednostavno tope u ustima, ubrajaju se vaniline koje pripadaju kategoriji punjenog čajnog peciva koje je posuto šećerom u prahu i punjeno nadevom od kajsije.

Ne treba propustiti ni negreskino, delimično preliven čokoladom, posut drobljenim kikirikijem i punjen voćnim filom od kajsije. Iz Gordi asortimana izdvaja se i gurabija marmelada, vanilice, slazenger, kao i kolač sa kokosom.

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci

Close Menu