Recepti za sitne kolače: Morate probati i sami!

recepti_za_sitne_kolace

Kada se bliži sezona proslava, pažljivo se prikupljaju i razmenjuju recepti za torte i kolače. Ukusan dezert predstavlja izuzetan završetak porodičnog ručka ili slavske večere i vremena provedenog sa gostima. Trenutak, koji okuplja celu porodicu. Domaći kolači zauzimaju važno mesto u starim kuvarima i nasleđenim sveskama sa ručno pisanim starinskim receptima, zbog čega ih vole sve generacije. Proslave, poput slave, krštenja, rođendana i svadbe, deo su naše tradicije, a iz tih običaja nastali su i najlepši recepti za sitne kolače. 

Bilo da se odlučite za kupljene domaće kolače ili želite da oprobate u kuhinji i proverite svoje kulinarske veštine, pripremite se na veliki izbor sitnih kolača različitih oblika, ukusa i dekoracija.

 

Koji se slavski kolači uvek nađu na trpezi?

Recepti za sitne kolače predstavljaju carstvo ukusnih domaćih kolača, koji se lako prave i niko im ne može odoleti. Gotovo da ne postoji dete, koje se nije radovalo slatkim štanglicama i šarenim kuglicama, pa čak i tajno uzimalo po koji kolačić dok odrasli ne gledaju. Njihov ukus nije samo spoj jednostavnih sastojaka, već je sasvim jedinstven – to je ukus detinjstva, uspomena i radosti. Sitni kolači su simbol bakinih ruku na našim obrazima, trčanja i skrivanja u sobi punoj gostiju, okupljanja sa najdražim ljudima i prostorija gde se čuju samo smeh i pesma.

Na slavskoj trpezi uvek se nalazi dobro poznate vrste kolača: to su vanilice, žerbo kocke, bajadere, orasnice i oblande. Naše vanilice postale su poznate širom sveta kada su 2017. godine proglašene najboljim prazničnim kolačima, a njihov izuzetan ukus uočio je kulinarski blog Food52.com. Lepota sitnih kolača leži u njihovoj raznolikosti, jer svaki kraj u Srbiji poznat je po određenoj vrsti kolača, kao što je Zapadna Srbija poznata po slasnim prhkim vanilicama.

Koji su vaši omiljeni recepti za sitne kolače?

 

Najlepši sitni kolači za slavu: Recepti

Svaki kolač ima svoj poseban ukus, miris i oblik. Pripremili smo za vas nekoliko recepata za sitne slavske kolače. Od jedne smese možete praviti raznovrsne kombinacije sastojaka i tako dobiti nekoliko vrsta kolačića, a za vas smo izdvojili najpoznatije kolače:

 

Žerbo kocke

  • 120g margarina ili maslaca
  • 350g brašna
  • 100ml mleka
  • 3-4 kašike šećera
  • 1 – 2 jaja
  • Rendana kora jednog limuna
  • 500g pekmeza po izboru
  • 150g mlevenih oraha
  • Malo kvasca

Za glazuru:

  • 100g čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema je vrlo jednostavna: U toplo mleko dodajte malo kvasca i kašiku šećera, promešajte i ostavite sa strane 10 minuta. U većoj posudi pomešajte brašno, šećer, maslac sobne temperature i jaje, potom umesite testo. Testu dodajte kvasac i laganim pokretima sjedinite sve sastojke u glatko testo. Kako bi kocke bile ukusnije, ostavite testo u frižideru najmanje 30 minuta.

U međuvremenu napravite fil: pomešajte pekmez po izboru sa mlevenim orasima i malo šećera. Nakon što testo izvadite iz frižidera, podelite ga na tri ili četiri dela u zavisnosti od toga kakve kocke želite i rastanjite oklagijom. Na podmazan pleh najpre stavite red testa, premažite filom i ponovite isto sa preostalim korama. Kada stavite poslednju koru, ostavite kolač da odstoji pre pečenja. Pecite 35 minuta na 170 stepeni. Na rashlađeni kolač dodajte čokoladnu glazuru i po želji pospite mlevenim orasima.

 

Šarene oblande

Ukoliko volite oblande, uživaćete i u njihovoj pripremi. Fil možete napraviti od nekoliko različitih sastojaka – marmelade, čokolade, mlevenog keksa, kokosa, želea, mlevenih lešnika, badema i oraha. Predlažemo vam:

  • Pakovanje oblandi
  • 400ml mleka
  • 2 jaja
  • 350g šećera
  • 250g margarina ili maslaca
  • 400g mlevenog keksa
  • 100g čokolade za kuvanje
  • Kesica vanilinog šećera
  • Mleveni orasi (po izboru)

Za pripremu fila je potrebno prokuvati mleko i šećer na manjoj temperaturi, zatim dodati margarin, mleveni keks, vanilin šećer i mlevenih oraha. Kada se fil skloni sa vatre, dodati jedno po jedno jaje. Nakon što se fil dobro ohladi možete filovati oblande i ostaviti da se stegnu pre služenja.

Uz malo istopljene crne čokolade možete dobiti ukusnu i dekorativnu glazuru!

Recepti za sitne kolače koji se ne peku vrlo su popularni, jer se za kratko vreme mogu napraviti i probati fantastični kolači. Pored oblandi možete probati i domaće bajadere na sledeći način:

  • 170g maslaca ili margarina
  • 200g šećera
  • 250g mlevenog keksa
  • 150g mlevenih lešnika, badema ili oraha
  • 100g čokolade za kuvanje
  • Nekoliko kašika za vode

Šećer pomešan sa malo vode zagrejte na tihoj vatri sve dok se šećer potpuno ne rastopi, a zatim dodajte maslac, sklonite posudu sa ringle i mešajte sve dok se maslac ne otopi. Potom dodajte mleveni keks i mlevene orahe (bademe ili lešnike) i mešajte varjačom sve dok ne dobijete ujednačenu i gušću smesu. Tako dobijenu smesu podelite na dva jednaka dela i u jedan dodajte istopljenu čokoladu za kuvanje.

Na poslužavnik stavite papir za pečenje na koji ćete staviti smesu sa čokoladom i oblikovati kvadrat. Zatim isto uradite i sa drugim delom smese. Za glazuru rastopite crnu čokoladu sa malo ulja i prelijte bajaderu. Najbolje je ostaviti kolač da prenoći u frižideru pre služenja.

Novi recepti za sitne kolače omogućavaju vam još bržu pripremu i prostor za kombinaciju različitih sastojaka. Nemojte se plašiti da u recept za sitne kolače dodate rum, cimet ili kokos, jer ćete time dodatno istaći fini ukus!

 

Sitni kolači za svadbe: Recepti i istorija

Iza svadbenih torti i kolača se krije interesantna priča, koja vuče korene još iz doba Starog Rima. Za venčanja su se pravili kolači okruglog oblika, koji je bio simbol nebeske zaštite supružnika. Kolač bi se lomio iznad mladine glave, a mladoženja bi morao da pojede jedan deo. Tek su se u XVII veku pojavile prve torte na više spratova, koje su označavale stepenište kojim će bračni život uvek ići napred. Tokom srednjeg veka u Engleskoj je ispred mladenaca stajala korpa puna sitnih kolača, koja je simbolizovala mnoštvo dece u braku.

Danas se svadbene torte i kolači prave od najfinijih sastojaka u različitim veličinama i ukrasima. Iako se na venčanjima mladenci sve češće odlučuju za neverovatne torte na nekoliko spratova, kolači poput pralina, minjona, rolati i kuglica uvek pronađu svoje mesto na svadbenoj trpezi.

 

Magični svet Gordi sitnih kolača pripremio je za vas…

Kada god osetite nostalgiju ili želju za domaćim sitnim kolačima, Gordi je za vas pripremio Miks program neodoljivih kolačića. Recepti za sitne kolače u Gordi svetu podrazumeva pripremu kolača po porodičnim receptima od pažljivo odabranih sastojaka. Do sada su se naši sitni kolači našli na brojnim slavskim trpezama i izmamili osmeh mnogim sladokuscima!

Recepti za kolače su naša mala slatka tajna, zbog čega nastojimo da poboljšamo kvalitet naše proizvodnje kako bismo nastavili da budemo deo vaših važnih trenutaka. Ako zavirite u naša pakovanja, pronaći ćete kolače sa prelivom od čokolade i jagode, voćnim nadevom, prah šećerom, lešnikom i drobljenim kikirikijem.

 

Koja je vaša omiljena vrsta sitnih kolača?

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci