Starinski kolači bude najlepše uspomene i sećaju nas na trenutke, drage osobe ili mesta, koja u nama bude posebnu emociju. Svakim novim zalogajem prisećamo se osmeha i vremena kada smo se igrali sa bakama u kuhinji, pa i trenutka kada smo prvi put sami napravili kolače i podelili ih sa osobama koje volimo. Svaki porodični kuvar krije neobičnu tajnu – na stranicama i u receptima se upoznaju generacije i svaka mrlja i zapis imaju jedinstveno značenje.
U poslastičarstvu su godine samo broj, ono što nas sve spaja je ljubav prema domaćim kolačima, a kada pomenemo domaće kolače, često najpre pomislimo baš na starinske vanilice. Da li znate šta ih čini posebnim?
Recept za starinske vanilice
Koliko su vanilice populane u Srbiji najbolje govori činjenica da se ubrajaju među najprodavanije proizvode na našem tržištu i kolače koji se najčešće prave. Da su jedinstvene i ukusne čulo se čak i u svetu, zbog čega su vanilice proglašene i najboljim sitnim prazničnim kolačima!
Recepti za ove sitne kolače su već svim sladokuscima dobro poznati i zasigurno ne postoji domaćinstvo koje nema zabeležen barem jedan recept. Posebna čar vanilica se krije u tome što ih svako može napraviti na svoj način, a rezultat će uvek biti isti – ukusan!
Ipak, ukoliko ste novi u kulinarskom svetu, rado ćemo vam pomoći da napravite svoje prve kolačiće. Odakle počinjemo?
Svinjska mast! Ako pitate iskusne domaćice i sladokusce, mast čini vanilice posebnim i ne mogu se napraviti bez ovog sastojka. Kada bolje razmislimo, domaća mast je oduvek bila važan deo pravljenja kolača na našem podrčuju, posebno kada se uzme u obzir da naše bake i njihove bake nisu imale na raspolaganju biljna ulja, margarin i puter.
Iz tog razloga je mast bila jedan od glavnih sastojaka kolača i pita i to sa pravom – mast čini da se kolači jednostavno tope u ustima pri svakom zalogaju. Ne smemo zaboraviti ni činjenicu da je svinjaska mast izuzetan izvor zdravlja, te se i dalje obilato koristi za pripremu pekarskih proizvoda. Starinske vanilice sa mašću su nešto u čemu ćete uživati!
Osnova starinskih vanilica je prhko testo koje se filuje i spaja pekmezom po izboru. Za biskvit će vam biti potrebno:
- Između 200g i 250g masti ili margarina
- 4 do 5 kašika šećera
- 1 jaje
- 1 žumance
- 500g brašna
- Prah šećera
- Pekmez po izboru
Za finiji ukus možete dodati još dve kesice vanilinog šećera, kao i sok i rendanu koru jednog limuna.
Priprema
Mast umutite penasto, a zatim dodajte šećer i dobro sjedinite. Smesi zatim dodajte jaje i žumance neprekidno mešajući mikserom. Ako dodajete sok i rendanu koru limuna, taj korak učinite pre dodavanja brašna. Postepeno dodajte brašno smesi za kolače i lepo sjedinite sve sastojke mešajući rukama i formirajući glatko testo. Mnoge domaćice savetuju da se testo ostavi uvijeno u prijanjajuću foliju da “odmori” 15 minuta u frižideru kako bi se dobro povezalo.
Na površini posutoj brašnom oklagijom razvucite testo do željene debljine i modlicama oblikujte i vadite vanilice, koje ćete ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Vanilice su tradicionalno okruglog oblika, ali vas ništa ne sprečava da ih napravite pomoću modlica u vašim omiljenim oblicima, posebno ukoliko ih pravite sa vašim najmlađima. Pecite kolačiće 15 minuta na 180 stepeni. Testo treba na površini da ostane svetlo, ne treba čekati da porumeni, jer su vanilice prepoznatljive upravo po beloj boji.
Ostavite testo da se ohladi i stegne, a zatim ga premažite pekmezom po želji, spojite sa drugim delom i pospite prah šećerom. Kolače čuvajte u dobro zatvorenoj posudi, jer su tada još ukusniji.
Vanilice su spremne za posluženje!
Starinske posne vanilice ili starinske vanilice sa orasima
Uskršnji i božićni praznici su pravo vreme da uživate u vanilicama, a to možete uraditi i tokom posta. Posne vanilice starinske prave se jednostavno kao i obične, recept je gotovo isti uz jedan poseban dodatak – orahe.
Vanilice sa orasima možete napraviti po sledećem receptu:
- 500g posnog margarina
- 1kg brašna
- 100g mlevenih oraha
- Limun
- 2 kesice vanilinog šećera
- 250g prah šećera
- Džem ili pekmez po izboru
Priprema
Penasto umutite posni margarin i prah šećer. Ukoliko nemate u kuhinji dovoljnu količinu margarina, možete kombinovati 250g margarina i 250g ulja. Zatim dodajte vanilin šećer, mleveni orah, sok i rendanu koru jednog limuna i umutite. Postepeno dodajte brašno i rukama umesite glatko testo. Na brašnjavoj površini razvucite testo do željene debljine, a zatim modlama formirajte vanilice i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Dovoljno je svega između 5 i 10 minuta na 180 stepeni da se vanilice ispeku tek toliko da ne promene boju. Dok su još mlake, premažite jednu stranu džemom po izboru i spojite sa drugom. Na kraju, uvaljajte ili pospite prah šećerom.
Prijatno!
Moderne starinske vanilice
Ko god je bio u prilici da proba Gordi Vanilice i Vaniline, zna da je reč o starinskim vanilicama napravljenim na moderan način. Sačuvali smo tradicionalnu porodičnu recepturu za pravljenje ovih kolača i obogatili je kreativnošću. Poput svih naših proizvoda, tako su Vanilice i Vaniline napravljene od kvalitetnih i prirodnih sastojaka, ali ne čini ih samo to posebnim. Napravljene su sa željom da ispunimo očekivanja i opravdamo poverenje naših najvećih sladokusaca!
Upravo se iz tog razloga prhki kolačići proizvode ručno i pažljivo pakuju kako bi lako pronašli put do porodičnih trpeza.
Dragi sladokusci, dopustite nam da vam još jednom predstavimo deo čajnog i punjenog čajnog peciva, a to su Vaniline i Vanilice!
- Vanilice – Nadahnuti kreativnošću, tradicionalne vanilice pravimo na sasvim moderan način. Prhko čajno testo oblikovali smo u polumesec i dodali aromu vanilina, a kolače zatim posuli prah šećerom. Upakovali smo ih u manja pakovanja idealnih dimenzija da ih ponesete sa sobom i veća, koja možete pokloniti i obradovati najdraže.
- Vaniline – Za voćni nadev izabrali smo fil od kajsije, omiljeni džem mnogih sladokusaca. Naše Vaniline posute su prah šećerom i tope se u ustima već pri prvom zalogaju!
Mnogi kažu da su upravo one zaštitini znak Gordi brenda, da li ste saglasni sa tim?
Podelite sa nama vaš omiljeni recept za starinske vanilice!
Nekada su se vanilice kao i drugi sitni kolači pravile za praznike i posebne prilike, njima su se dočekivali gosti. Često su se pravile i kao poklon kada se odlazilo u goste i to su razlozi zbog kojih se vanilice smatraju delom naše tradicije, kulturne i kulinarske.
Da li i na vašoj trpezi vanilice zauzimaju posebno mesto?