Domaće vanilice sa mašću: Šta ih čini posebnim?

vanilice sa masti

Sitni kolači su deo naše tradicionalne kuhinje, koja je poznata po sjajnim jelima i još boljim kolačima. Raznovrsni sitni kolači deo su slavskih i prazničnih trpeza, proslava, pa i deo dana kada vam se rado jede nešto izvrsno i domaće. Kada govorimo o ukusnim kolačima, ne smemo zaboraviti vanilice, koje mnogi nazivaju kraljicama sitnih kolača. To zaisgurno nije bez razloga, jer je poznato da se recepti za ove kolače prenose sa generacije na generaciju već dugi niz godina. 

Tokom 2015. godine vanilice su proglašene za najbolji sitni praznični kolač na svetu prema istraživanju jednog poznatnog kulinarskog sajta Food52.com! Tako je recept naših baka dobio nove obožavaoce i našao se na trpezama širom sveta. Sitni kolači podsećaju na lincer kolače – tradicionalne austrijske poslastice od hrskavog testa i voćnog nadeva. Kako su lincer torte i kolači ponos grada Linca, tako su i vanilice ponos naše zemlje. Veruje se da je recept za kolačiće došao iz Austro-ugarske, gde su bili poznati kao venčići od vanile. Migracijama stanovništva, jezika i običaja, na našem području su se odomaćile vanilice sa mašću ili kako su u narodnu poznate – vanilice sa masti.

 

Zbog čega se domaća mast koristi uz pripremu kolača?

Deo naše tradicije čini i upotreba domaće masti prilikom pravljenja kolača. Svinjska mast je bila jedan od glavnih sastojaka u kuhinji naših baka i njihovih predaka. Iako je danas zamenjena puterom, margarinom, uljima i drugim oblicima, svinjska mast je izuzetno zdrava. Spada u kategoriju zasićenih masnih kiselina i sadrži najviše oleinskih kiselina koje pospešuju rad srčanog mišića, regulišu nivo holesterola u krvi, bogata je vitaminom D i umanjuju rizik od srčanog udara. Kuvanje uz korišćenje svinjske masti je značajno zdravija opcija od korišćenja rafinisanih biljnih ulja. 

Pored toga, mast se nekada koristila kao obavezan sastojak za mekane pite i slasne kolače, koji su se topili u ustima prilikom svakog zalogaja. Zbog toga smo izdvojili recepte za domaće vanilice sa mašću.

 

Vanilice – Recept sa mašću

Da bi se topile u ustima, vanilice moraju biti napravljene sa mašću! Mali okrugli kolači zlatne boje vrlo su zahvalni za pravljenje, jer je način krajnje jednostavan, a mogu da stoje pokrivene nekoliko dana. Kako bake kažu – najukusnije su kada prenoće jedan dan nakon pečenja. Za vanilice sa masti će vam biti potrebno:

  • 200g masti
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • 500g brašna
  • 4-5 kašika šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • Sok jednog limuna

Mast umutite penasto mikserom, dodajte jaje, žumance, šećer i sok jednog limuna. Na kraju dodajte brašno i umesite testo za vanilice. Na brašnjavoj površini razvucite testo do željene debljine i okruglim kalupom vadite kolačiće i ređajte ih u podmazan pleh. Pecite ih na 180 stepeni dok ne dobiju prepoznatljivu bledu pečenu boju. Dva kolačića spojite domaćim pekmezom po izboru, najčešće se uzima pekmez od kajsija ili šipka. Kolače zatim uvaljajte u prah šećer, a za lepši ukus možete dodati vanilin šećer u prah šećer.

 

Vanilice sa orasima i mašću

Kada je u pitanju vanilice recept sa masti, vrlo je moguće da ćete pronaći recepte stare i do 40 i više godina, koje je neko nasledio u porodičnim kuvarima. Još jedan stari recept je i onaj za vanilice sa orasima i mašću. Poznato je da orah ima kako nutritivno bogata, tako i zdrava svojstva, a čest je sastojak prilikom pravljenja kolača i torti. Sigurno ste nekada čuli baku kako tvrdi da nema dobre torte ako kore nisu napravljenje sa orasima! 

Orah se smatra jednom od najstarijih hranljivih namirnica, a evo kako možete da ga iskoristite za ukusnije vanilice:

  • 200g masti
  • 4 kašike šećera
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • Sok i rendana kora jednog limuna
  • 400g brašna
  • 100g mlevenih oraha

Postupak za pravljenje vanilica sa mašću isti je kao i u prethodnom receptu. Izdvojili smo za vas i nekoliko saveta vrsnih domaćica za još ukusnije kolačiće. U testo za vanilice ne treba dodavati prašak za pecivo kako kolutići ne bi izgubili svoj prepoznatljiv oblik. Dalje, kada umesite testo, ostavite ga da odstoji pre pečenja ili kako su naše bake govorile – da “odmori”. Domaće vanilice sa mašću treba peći na tihoj vatri kako bi ostale blede. Iako ih možete odmah jesti, ukusnije su kada odstoje jedan ili nekoliko dana u limenoj ili kartonskoj kutiji.

Probajte neki od ovih saveta i javite nam utiske!

 

Napravite starinske vanilice sa masti u svojoj kuhinji

Sada možete napraviti starinske vanilie sa mašću u svojoj kuhinji i to za tren oka! Jedan od čestih razloga zbog kojeg ovi hrskavi kolači spadaju u omiljene je i njihova brza priprema. Ne morate biti spretni u kuhinji da biste sebe i svoje najbliže obradovali finom poslasticom. Za pripremu će vam biti potrebno:

  • 250g masti ili maslaca
  • 250g šećera
  • 500g brašna
  • 100g mlevenih oraha
  • 4 jaja
  • 100g oraha ili lešnika
  • Sok jednog limuna ili pomorandže
  • Prah šećer
  • Džem od kajsije

Tehnika mešanja testa za vanilice sa mašću je uvek ista, ali je tajna u njihovom oblikovanju. Naše bake u pravile vanilice tako da budu dovoljne za jedan zalogaj i zbog toga su koristile najmanje okrugle kalupe, najčešće čašice za rakiju. Za koji god vanilice sa mašću recept da se odlučite, važno je da znate da količina brašna treba da bude dva puta veća od količine masnoće.

 

Zbog čega su vanilice mnogima omiljeni dezert?

Osim hrskavog ili prhkog testa, koja se topi na jeziku pri svakom zalogaju, najlepši deo vanilica je domaći džem. Daje boju bledom testu i neverovatnu aromu. Prvobitno se koristio džem od kajsija, ali vi možete upotrebiti vama omiljene ukuse, kao što je džem od šljiva, šipka ili jagode. 

Miris sitnih kolača često budi nostalgiju u nama ili nas asocira na trenutke, koje smo podelili sa najbližima, pa čak i kada smo prvi put stajali u kuhinji rešeni da napravimo najukusnije vanilice. Možete ih praviti sa vašim mališanima i igrati se sa različitim oblicima. Pronađite kalupe u oblicima, koji su njima zanimljivi i dobićete još bolje kolače. Najvažnije, vanilice sa mašću se prave od prirodnih sastojaka bez dodatka bilo kakvih aditiva.

 

Gordi domaće vanilice, vaniline i gurabije

Sjajna vest za sve ljubitelje vanilica je da ne moraju svaki put sami da prave kolače, jer sada mogu kupiti upakovane domaće vanilice u bolje snabdevenim supermarketima. U našem bogatom programu čajnih i punjenih čajnih peciva, vanilice, vaniline i gurabije zauzimaju posebno mesto!

Naše vaniline punjene su voćnim nadevom od kajsije i posute su najfinijim prah šećerom. Gurabije, kolač sa Dalekog istoka, primamljivog su oblika, a još primamljivijeg ukusa sa voćnim nadevima. Vanilice smo obogatili aromom vanilina za sve ljubitelje vanile!

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci