Vanilice – Poznati ukus detinjstva

vanilice

Retko koji ukus podseća na detinjstvo kao što to čine domaće vanilice. Koliko puta su deca iz teške kristalne činije tajno uzimali kolače koji se tope i rasipaju u ustima, a jedino ih je prah šećer oko usta, koji u žurbi nisu uspeli da savladaju, mogao da oda? Kada bi trebalo opisati vanilice, to bi zasigurno bio poznat ukus, ukus detinjstva. Vrlo jednostavan kolač, domaće vanilice predstavljaju ukusnu poslasticu laku za pravljenje. A, recept? Treba potražiti onaj najbolji – tradicionalan bakin recept!

Verovali ili ne, jedan od vodećih kulinarskih veb-sajtova proglasio je vanilice (The Little Vanilla Cookies) najboljim kolačima na svetu! Kolači vanilice dobile su priznanje kao najbolji kolač koji se pravi za vreme praznika. Vrsnim kritičarima najviše se dopala ideja o kolaču koji se pravi od zdravih i domaćih sastojaka, kakva je domaća mast ili domaći džem. Sastojci su ukusni pojedinačno, ali zajedno čine rapsodiju ukusa.

 

Vanili Grancle ili Vanilice

Vrlo je moguće da ćete recept za domaće vanilice pronaći u kuvarima Vaših baka, pa i njihovih majki i njihovih baki. Vanilice, kolač kakav danas rado volimo da vidimo i okusimo, nastala je neobičnom mešavinom dve reči iz vremena Austro-ugarske. Naziv kolača vanilice ostao je zapamćen u Vojvodini kao “vanili grancle” ili venčići od vanile. Kränze prevedeno sa nemačkog jezika znači venci. Neobičnim zapisom iz ovog doba nastao je naziv za jedan od najukusnijih kolača, koji se i danas važi za jedan od omiljenih.

Kako bi vanilice zaista podsećale na venčiće od vanile, mnoge kuvarice su naprstkom ili kašikom izdubljivale središnji deo testa. Isti običaj sačuvao se do sada, kada možemo da vidimo testo za vanilice sa izdubljenim krugom, zvezdom ili srcem na sredini, a boju mu daje sočni domaći pekmez od kajsije, šipurka, šljive ili jagoda. Interesantno je da su se u našem jeziku u različitim krajevima Srbije odomaćili nazivi kao što su poljupci ili vormice.

Recept za grencle razlikuje se od nama poznato recepta po tome što se među osnovnih sastojaka nalaze i orasi. Dodavanjem oraha u testo vanilicama se daje posebna hrskavost ii tamnija boja.

 

Vanilice po bakinom receptu

Vanilice po bakinom receptu ili starinske vanilice su najbolje vanilice. Iako ne postoji jedinstven recept za najbolje vanilice, svaki recept počinje istim sastojcima – brašnom, mašću i šećerom. Vanilice po bakinom receptu vremenom su se prilagođavale istančanom ukusu njihovih konzumenata, koji su domaću mast zamenili margarinom ili puterom, a neki recepti uopšte ne predviđaju upotrebu jaja. Često se kaže da se najviše pribegava onim receptima koji su jednostavni i istovremeno Vam ostavljaju mesta da ih prilagodite svojim navikama, a vanilice su jedan od njih.

Ukoliko se odlučite za vanilice po bakinom receptu, morate znati da se one pripremaju sa mašću! Domaća mast je glavni sastojak zbog kojeg se one tope u ustima. U testo za vanilice nikako ne treba dodavati prašak za pecivo, jer nije cilj da sitni kolači narastu. Bake i prabake pazile su da spremljeno testo ostave da odstoji ili da se lepo “odmori”. Važan starinski savet je da ih treba peći na vrlo umerenoj i tihoj vatri. Vanilice su poznate po svom nežnom izgledu belog testa. Tradicionalno je sloj pekmeza od šipka ili kajsija spajao kolutiće prhkog testa. Poslednji savet i najvažniji, preporučuje se da vanilice odstoje čak nekoliko dana u zatvorenoj kartonskoj ili limenoj kutiji pre posluživanja.

Potrebni sastojci za starinske vanilice:

  • 200gr masti (Može se zameniti sa 250gr margarina)
  • 4 kašike šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 500gr brašna
  • 1-2 kesice vanilinog šećera
  • sok i rendana kora limuna

Postupak pripreme je krajnje jednostavan. Mast ili margarin najpre treba umutiti mikserom, potom mu dodati jedno jaje, žumance, sok i rendanu koru limuna. Postepeno dodavati brašno, šećer, zamesiti testo i ostaviti ga da odstoji. Na pobrašnjenoj dasci treba laganim pokretima razvući koru debljine do jednog centimetra i kalupom oblikovati male krugove. Izvađene krugove staviti u podmazani pleh i peći na umerenoj temperaturi (180 stepeni) između 15 i 20 minuta kako bi vanilice ostale bele.

Sada sledi najlepši deo! Pečene vanilice treba ostaviti nekoliko minuta da se ohlade, premazati pekmezom po želji, sastaviti dva dela i potom ih uvaljati u šećer u prahu pomešan sa vanilin šećerom. Poslednji korak možete zameniti nečim još ukusnijim. Nekoliko dana pre pravljenja vanilica možete u zatvorenoj posudi pomešati šećer u prahu sa isečenom mahunom vanile kako bi se dobio intenzivniji ukus vanilinog šećera. Osim toga, količina brašna se može zameniti sa 400gr brašna i 100gr oraha, ukoliko ste ljubitelj hrskavijih kolača. Vanilice sa orasima dobiće tamniju zlatnu boju.

Ukoliko iz ovog recepta izostavite jaja, dobićete recept za posne vanilice!

 

Prhke vanilice – Recept

Nekoliko recepata potpuno je očaralo sve ljubitelje domaćih vanilica. Iako je istina da se ukusne vanilice mogu kupiti u svakom supermarketu, mnogima je draže da ih sami naprave. Kod vanilica je slučaj da se ne može pogrešiti ni sa jednim receptom, a vrlo brzo ćete ih praviti i zatvorenih očiju. Koji su najukusniji recepti za prhke vanilice?

 

Posne vanilice

Posne vanilice predstavljaju malu modifikaciju recepta za starinske vanilice. Potrebno je zamesiti testo bez jaja. Kako biste uspešno dobili glatko testo, jaja zamenite sokom od narandže, limuna, uljem, sirćetom ili kiselom vodom. Sastojci koji će Vam biti potrebni:

  • 250gr margarina
  • 400gr brašna
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 4 kašike vode
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika limunovog ili pomorandžinog soka
  • 5 kašika šećera u prahu
  • pekmez
  • šećer u prahu

Margarin i šećer u prahu umutiti mikserom. Postepeno dodavati sok od limuna, vodu, sirće i brašno, potom umesiti glatko testo. Na pobrašnjenoj površini razviti testo debljine između 0,5 i 1 centimetar, čašom ili kalupom vaditi keksiće i slagati ih u pleh. Posne vanilice peći na 180 stepeni do 20 minuta, a po vađenju iz rerne ostaviti ih pet minuta da se ohlade. Keksiće premazati pekmezom, spojiti i posuti ih šećerom u prahu pomešanim sa vanilin šećerom.

 

Vanilice sa jogurtom

Da li ste probali vanilice sa jogurtom? Evo prilike da ih napravite!

  • 250gr masti 
  • 500gr brašna
  • 100ml jogurta
  • 125gr šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • marmelada
  • šećer u prahu

Mast umutiti mikserom i postepeno dodati šećer i vanilin šećer, pa ponovo mešati mikserom. Smesi dodati jogurt i brašno postepeno. Umesiti testo od dobijene smese. Na pobrašnjenoj površini razviti tanko testo i kalupom izvaditi tako formirane keksiće, koji se kasnije ređaju na pleh. U zagrejanoj rerni vanilice peći na 180 stepeni između 12 i 15 minuta. Ohlađene keksiće premazati marmeladom, spojiti i posuti šećerom u prahu. Savetuje se da se testo rashladi jedan ili dva časa u frižideru nakon što se umesi testo, kako bi vanilice sa jogurtom bile čvršće i ukusnije.

 

Vanilice sa kokosom

Recept za vanilice se lako može obogatiti novim sastojcima. Mnogima omiljeni, egzotični kokos, našao je svoje mesto među brojnim receptima. Šta će Vam biti potrebno?

  • 250gr margarina
  • 400gr brašna tip 400
  • 150gr šećera u prahu
  • 2 kašike meda
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kesica praška za pecivo (Opciono)
  • 50gr kokosovog brašna

Margarin iseći na kocke, u činiju dodati šećer i vanilin šećer i dobro umutiti mikserom, pa dodati dve kašike meda. U smesu postepeno dodati kokosovo brašno i obično brašno. Testo je potrebno umesiti rukama. Na pobrašnjenoj površini vanilice oblikovati kalupom i ređati ih na podmazan pleh. Vanilice peći na temperaturi od 200 stepeni 10 minuta. Keksići se mogu premazati marmeladom ili jednostavno uvaljati u šećer u prahu bez tog koraka. 

Vanilice sa kokosom poznate su nam i u nešto drugačijem obliku, kao kiflice ili potkovice sa kokosom. Testo možete oblikovati prema svom ukusu, a sigurno je da će biti jednako ukusne i slasne.

 

Vanilice sa pavlakom

Još jedan recept koji je oduševio mnoga nepca su vanilice sa pavlakom. Vrlo će Vam biti jednostavno da ih napravite, a recept Vam neće oduzeti mnogo vremena. Izdvojili smo ga za Vas.

  • 500gr brašna
  • 250gr margarina
  • 5 kašika kisele pavlake
  • 2 žumanca
  • 4 kašike šećera
  • 1 kašika limunovog soka i rendana kora limuna
  • 1 kesica vanilinog šećera (Opciono)
  • Pekmez od kajsija
  • Šećer u prahu

Margarin i šećer umutiti mikserom u penastu smesu. Dodati žumanca i mutiti mikserom još nekoliko minuta. Smesi najpre dodati tri kašike kisele pavlake, sok i rendanu koru limuna. Postepeno dodati brašno i zamesiti testo. Na kraju smesi dodati preostale dve kisele pavlake i sjediniti je sa testom. Na brašnjavoj površini oklagijom razvući tanko testo i pomoću kalupa oblikovati krugove testa. Keksiće ređati u pleh, vanilice peći na temperaturi od 180 stepeni 15 minuta. Tople vanilice premazati pekmezom od kajsija i za kraj ih posuti šećerom u prahu.

 

Najukusniji sitni kolači

Vanilice se ubrajaju među najukusnije sitne kolače. Iako su u svetu postale poznate kao poslastica koja upotpunjava praznično raspoloženje, vanilice su dezert za svaki dan. Kada Vam se jedu ukusne vanilice, a nemate vremena da ih napravite, možete biti sigurni da Vas u supermarketima čeka Gordi rinfuzni program. Naši poslastičari vredno prate ukuse naših kupaca i trude se da ih obraduju novim ukusima.

Najzahtevnija nepca oboriće sa nogu vanilice posute šećerom u prahu sa aromom vanilina, vaniline – punjeno čajno pecivo voćnim filom od kajsije i posuto šećerom u prahu, kao i  gurabija marmelada. Za naše kupce napravili smo i nekoliko drugačijih ukusa vanilica, što će najviše obradovati ljubitelje čokolade. Zbog toga Vam preporučujemo da probate slazenger, čajno pecivo punjeno voćnim filom od kajsije i ukrašeno čokoladom. Negreskino će Vas osvojiti ukusima drobljenog kikirikija, čokoladom i nadevom od kajsije. Ne morate se odlučiti samo za jedan kolač, probajte ih sve!

 

Da li i Vi imate recept po kome pravite najbolje vanilice? Podelite ga sa nama!

Dopada vam se ovaj članak?

Share on facebook
Podelite na Facebook-u
Share on twitter
Podelite na Twitter-u
Share on linkedin
Podelite na LinkedIn-u
Share on pinterest
Podelite na Pinterest-u

Povezani članci